Antena Meniu Search
x

Un arheolog, bătut crunt de mafia imobiliarelor din Mykonos. Agresorii vor să exploateze insula la maximum pentru profit

Atac violent asupra unui arheolog care se ocupă de conservarea insulei Mykonos. Se crede că atacatorii ar fi dezvoltatori imobiliari care vor să ridice mai multe construcţii pe insula grecească, relatează The Guardian

de Redactia Observator

la 26.03.2023 , 14:16

Un arheolog a fost bătut crunt de indivizi ai mafiei imobiliarelor din Mykonos. Agresorii vor să exploateze insula la maximum pentru profit
Un arheolog a fost bătut crunt de indivizi ai mafiei imobiliarelor din Mykonos. Agresorii vor să exploateze insula la maximum pentru profit - Profimedia Images

La începutul lunii martie, la lăsarea întunericului, pe o stradă din Atena, arheologul Manolis Psarros a fost atacat în timp ce se îndrepta spre mașina sa. Era ora 20.30, mai târziu decât angajatul la stat se întoarcea acasă de obicei de la biroul său, care se află într-o clădire a ministerului culturii neoclasice de sub Acropole.

"A fost o grevă generală a doua zi și trebuia să-mi rezolv dosarele pe Mykonos", a spus Psarros, care supraveghează insula Cicladică. "Îmi amintesc că m-am apropiat de mașină, dar după aceea este o neclaritate", a spus el pentru Observer. "Tot ceea ce știu este că am fost lovit la cap din spate cu atâta forță încât mi-am pierdut cunoștința".

Frenezia construcțiilor riscă să pună în pericol bogatul patrimoniu cultural

Articolul continuă după reclamă

Când a ajuns pe patul de spital, pe 8 martie, avea coastele rupte, nasul rupt și ochii îi erau atât de vineţi încât vederea i-a fost afectată. Avea toate semnele distinctive ale unui atac profesionist. Bărbatul de 52 de ani a fost norocos că a scăpat cu viață.

Pe acelaşi subiect

Pe măsură ce poliția își intensifică ancheta, accentul cercetărilor a căzut ferm pe celebra insulă turistică, unde o frenezie a construcțiilor riscă să pună în pericol bogatul patrimoniu cultural al Mykonos. În ultimul deceniu, Psarros a condus departamentul care emite autorizații de construcție pe insulă.

"Toate detaliile acest atac indică cât de mult a scăpat de sub control situația din Mykonos", a spus Despoina Koutsoumba de la Asociația Arheologilor Greci. "Este clar, deoarece nu există alte motive, că acesta a fost un atac în stil mafiot executat de oameni care l-au urmărit pe Manolis de la serviciu. Este vorba despre interese comerciale uriașe și a avut ca scop să provoace frică în rândul arheologilor".

Mykonos a devenit un adevărat tărâm pentru cei bogați

Mykonos a devenit un adevărat tărâm pentru cei bogați: barurile, restaurantele și plajele sale au adus profituri din ce în ce mai spectaculoase. Dar atacul brutal asupra lui Psarros a scos la iveală și o latură mai întunecată – a unei insule deturnate de interese care par a fi dincolo de întinderea guvernului central și a legii.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat că vor fi aplicate măsuri de ordine publică. În zilele următoare, personal suplimentar de securitate, inclusiv ofițeri de poliție, anchetatori de infracțiuni financiare și inspectori de mediu și construcții sunt aşteptaţi pe insulă. "Nu există o insulă în care unii oameni cred că sunt deasupra legii", a spus Mitsotakis. 

Cei aproximativ 1.000 de arheologi ai Greciei sunt custozii extraordinarei moșteniri istorice a națiunii. Dar, având în vedere că industria reprezintă 25% din PIB, este un act de echilibru delicat, unul care asigură recunoașterea nevoii de turişti, dar și păstrarea frumuseții naturale care îi atrage spre țară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Un arheolog, bătut crunt de mafia imobiliarelor din Mykonos. Agresorii vor să exploateze insula la maximum pentru profit