Antena Meniu Search
x

Un bărbat a încercat să-i smulgă microfonul Gretei Thunberg. Activista a susţinut mesaje pro-palestiniene la un miting pentru climă

Un bărbat a încercat duminică să-i smulgă microfonul Gretei Thunberg la un marș pentru climă în Olanda şi a mustrat-o pentru mesaje pro-palestiniene. Activista pentru climă a invitat pe scenă o femeie afgană și una palestiniană, relatează AP. Luna trecută, activista suedeză a fost criticat după ce a împărtășit mesaje pro-palestiniene pe rețelele de socializare, unii acuzând-o că nu şi-a arătat solidaritatea şi pentru victimele israeliene ale atacului Hamas.

de Redactia Observator

la 13.11.2023, 11:31

Vezi și

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost întreruptă duminică după ce a invitat pe scenă o femeie palestiniană și alta afgană, la un miting împotriva schimbărilor climatice, ţinut în Amsterdam. Thunberg vorbea în faţa unei mulțimi de zeci de mii de oameni când le-a invitat pe femei pe scenă.

"În calitate de mișcare pentru justiția climatică, trebuie să ascultăm vocile celor care sunt oprimați și ale celor care luptă pentru libertate și dreptate", a spus Thunberg. După ce cele două femei au vorbit iar Thunberg și-a reluat discursul, un bărbat a urcat pe scenă și i-a reproşat activistei că a transformat marşul într-un eveniment politic.

"Nu există dreptate climatică pe pământ ocupat"

Bărbatul a urcat pe scenă, a încercat să-i ia microfonul din mână şi i-a spus: "Am venit aici pentru un miting climatic, nu pentru un mesaj politic". Imediat au intervenit mai multe persoane pentru a-l scoate de pe scenă în timp ce mulţimea îl huiduia. Thunberg i-a transmis bărbatului să se calmeze apoi a scandat: "nu există dreptate climatică pe pământ ocupat".

Pe acelaşi subiect

Anterior, evenimentul a fost amânat pentru scurt timp, deoarece un grup mic de activiști au fluturat steaguri palestiniene și au scandat lozinci pro-palestiniene: "Palestina va fi liberă". Potrivit Reuters, în timpul mitingului, o activistă a folosit expresia "De la râu până la mare, Palestina va fi liberă", iar organizatorii i-au întrerupt discursul. 

Incidentul a avut loc în timp ce zeci de mii de oameni au mărșăluit pe străzile din Amsterdam, cerând mai multe măsuri pentru a combate schimbările climatice, un protes cu doar 10 zile înainte de alegerile generale.  Tânăra activistă suedeză, în vârstă de 19 ani, a devenit imaginea oficială a cauzei climatice după a ce început în 2018 o serie de "greve şcolare pentru climă". 

Greta Thunberg, criticată de Israel pentru că s-a arătat solidară cu palestinienii din Gaza

După ce a transmis luna trecută mesaje de sprijin pentru palestinienii din Gaza, Greta a fost criticata de comunitatea israeliană, inclusiv de un purtător de cuvânt al Forţelor Armate ale Israelului. În contextul războiului între Israel şi Hamas, Thunberg a spus la finalul lunii octombrie că "lumea trebuie să vorbească și să ceară o încetare imediată a focului, dreptate și libertate pentru palestinieni și toți civilii afectați". Ea a distribuit şi un mesaj potrivit căruia în Gaza are loc un "genocid".

Arye Sharuz Shalicar, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat pentru POLITICO că "cine se identifică cu Greta în vreun fel în viitor, în opinia mea, este un susținător al terorismului". "Pentru că ceea ce face Greta, care acum își arată solidaritatea cu Gaza, fără să spună niciun cuvânt despre masacrele comise la adresa israelienilor, arată că de fapt ea nu este în favoarea palestinienilor, ci că se face că nu vede teroarea comisă de palestinieni, Hamas și Jihadul Islamic, de parcă nu ar exista". Arye Sharuz Shalicar și-a cerut ulterior scuze pentru modul în care a criticat-o: "Am vorbit condus de durere, dar cuvintele mele nu reflectă opiniile mele sau cele ale IDF".

Amplu protest pentru climă în Olanda

Zeci de mii de protestatari au mărşăluit duminică în Amsterdam cerând acţiuni imediate împotriva schimbărilor climatice, cu zece zile înainte de organizarea alegerilor generale anticipate. Poliţia locală a comunicat că aproximativ 70.000 de persoane au participat la manifestaţie, inclusiv activista pentru climă Greta Thunberg şi fostul responsabil pentru Pactul verde european Frans Timmermans, care conduce o coaliţie între Laburişti şi Verzi în alegerile din 22 noiembrie.

Protestatarii s-au adunat în piaţa centrală din Amsterdam înainte de a mărşălui prin oraş. Evenimentul a fost organizat de o coaliţie care include Extinction Rebellion, Fridays for Future, Oxfam şi Greenpeace. Potrivit acestora, participarea a fost cea mai mare înregistrată vreodată în Olanda la un protest pentru climă.

"Sunt aici pentru că nu vreau ca planeta să devină mai fierbinte decât este deja şi vreau ca Polul Nord să rămână la fel de rece cum este şi vrem să creştem gradul de conştientizare pentru asta", a declarat protestatarul Anouk Mul pentru Reuters.

Unii protestatari au purtat echipament de scufundări ca o referire la creşterea nivelului mării şi pancarte pe care scria, printre altele ''Don't like our Climate March? Try living on Mars'' (Nu vă place marşul nostru climatic? Încercaţi să trăiţi pe Marte).

Olandezii sunt chemaţi la urne pe 22 noiembrie, după o campanie electorală care a fost dominată până acum de discuţii privind migraţia şi creşterea costului vieţii. Problemele climatice, în general, se situează mai jos pe listele de priorităţi ale majorităţii oamenilor, după locuinţe, asistenţă medicală, imigraţie şi sărăcie, au arătat sondaje de opinie recente.

Coaliţia lui Timmermans a făcut din combaterea schimbărilor climatice una dintre principalele sale teme de campanie şi se află în prezent pe locul al treilea, în spatele a două partide conservatoare care pun mai mult accent pe necesitatea de a limita migraţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Un bărbat a încercat să-i smulgă microfonul Gretei Thunberg. Activista a susţinut mesaje pro-palestiniene la un miting pentru climă