Antena Meniu Search
x

Un microfon a fost găsit într-un birou al lui Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene. Anunţul făcut de SBU

Război în Ucraina. Un dispozitiv de spionaj a fost găsit în biroul în care urma să se mute Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, relatează Ukrainska Pravda citând surse din armata ucraineană. Microfoanele au fost găsite duminică, 17 decembrie, în timpul unei inspecții de rutină iar dispozitive similare ar fi fost plantate și în birourile altor oficiali militrari. Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat ulterior că dispozitivul nu era în stare de funcționare şi că a fost deschisă o anchetă. 

de Redactia Observator

la 18.12.2023, 10:46

Un microfon a fost găsit într-un birou al lui Valeri Zalujnîi, comandantul  armatei ucrainene. Anunţul făcut de SBU
Un microfon a fost găsit într-un birou al lui Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene. Anunţul făcut de SBU

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat că a deschis o anchetă penală după ce într-un birou care ar fi urmat să fie folosit de comandantul-şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, a fost găsit un "dispozitiv tehnic".

Serviciul de securitate a explicat duminică pe aplicaţia Telegram că ancheta priveşte "achiziţionarea, vânzarea sau utilizarea ilegală a unor mijloace tehnice speciale pentru obţinerea de informaţii".

Un dispozitiv de interceptare a fost găsit într-un birou al lui Valeri Zalujniî

Dispozitivul - caracterizat de către presa locală ca fiind un microfon, a fost considerat de SBU ca fiind "într-o stare nefuncţională". Nu au fost găsite mijloace de stocare a informaţiilor sau de transmitere la distanţă a înregistrărilor audio, a precizat SBU.

Pe acelaşi subiect

"Subliniem faptul că dispozitivul nu a fost găsit direct în biroul lui Valeri Zalujniî, ci într-unul dintre spaţiile care ar fi putut fi folosite de acesta în viitor pentru muncă", a precizat serviciul. "Serviciul de Securitate al Ucrainei ia toate măsurile prevăzute de lege pentru a investiga această infracţiune". 

Valeri Zalujnîi ar fi vizat de o demitere

Reuters scrie că generalul Valeri Zalujnîi ar fi fost vizat de o presupusă demitere în contextul unei răciri a relaţiilor cu preşedintele Volodimir Zelenski cu care nu s-ar înţelege cu privire la modul în care trebuie dus războiul contra Rusiei. Mariana Bezuhla, o deputată din partidul Slujitorul Poporului al președintelui Volodimir Zelenski l-a criticat luna trecută pe Valeri Zalujnîi şi a cerut demiterea lui, potrivit Kyiv Independent.

"Dacă conducerea militară nu poate oferi niciun plan pentru 2024 și dacă toate propunerile de mobilizare se rezumă la nevoie de mai mulți oameni fără niciun plan de schimbări în sistemul militar, atunci conducerea ar trebui să facă un pas în spate", a scris Bezuhla care este vicepreşedintă a Comisiei pentru Securitate Naţională din parlamentul ucrainean. Ea a susținut că Zalujnîi nu a furnizat un plan pentru forțele armate ale Ucrainei pentru anul viitor.

La începutul lunii noiembrie ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a transmis că nu a depus niciodată o cerere de revocare a comandantului-șef Zalujnîi, aşa cum a sugerat un alt deputat ucrainean, Volodimir Ariev. "Politicieni fără scrupule încearcă să divizeze societatea ucraineană. Războiul informațional este o componentă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Nu ar trebui să devenim pioni, darămite încurajatori", a scris atunci Umerov pe Facebook.

Într-un articol publicat luna trecută în The Economist, Zalujnîi a scris că războiul a intrat într-o etapă de uzură care ar putea fi în beneficiul Moscovei şi i-ar permite să îşi reconstruiască puterea militară. Preşedintele Zelenski nu a fost de acord cu această evaluare că războiul ar fi intrat într-un impas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Un microfon a fost găsit într-un birou al lui Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene. Anunţul făcut de SBU