Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un paradis al bogaţilor schimbă foaia. Îi va suprataxa pe milionarii veniţi aici ca să scape de taxele mari de acasă

O ţară europeană a decis să dubleze taxele pe veniturile din străinătate ale noilor rezidenți, o măsură care îi afectează pe expaţii bogați veniţi aici pentru a evita impozitele mai mari din alte părți ale Europei, potrivit Financial Times.

de Redactia Observator

la 31.08.2024 , 11:50

Un paradis al bogaţilor schimbă foaia. Îi va suprataxa pe milionarii veniţi aici ca să scape de taxele mari de acasă
Un paradis al bogaţilor schimbă foaia. Îi va suprataxa pe milionarii veniţi aici ca să scape de taxele mari de acasă - Shutterstock

Guvernul Italiei, condus de Giorgia Meloni, a aprobat o creștere a taxei anuale pe veniturile din străinătate pentru noii rezidenți fiscali din Italia la 200.000 de euro. Taxa forfetară de 100.000 de euro, introdusă anterior pentru a atrage persoanele bogate, a stârnit numeroase controverse şi critici, mai ales în Milano. Afluxul recent de miionari în peninsulă a fost considerat vinovat pentru creșterea rapidă a prețurilor pieţei imobiliare și a altor costuri de trai.

Ministrul Finanțelor Giancarlo Giorgetti a numit această taxă „așa-numita taxă forfetară pentru miliardari” și a explicat, într-o conferință de presă, că noua valoare a taxei este stabilită la un nivel care rămâne "interesant" pentru străinii bogați. Ulterior, Giorgetti a clarificat pentru Financial Times că majorarea se va aplica doar noilor rezidenți fiscali care se vor stabili în Italia de acum înainte, nu și celor care sunt deja acolo.

Guvernul italian dorește, de asemenea, să evite o competiție fiscală cu alte țări, care încearcă să atragă persoane și companii prin scutiri de taxe. „Dacă această competiție începe, țări precum Italia — care au un spațiu fiscal foarte limitat — sunt inevitabil destinate să piardă,” a declarat ministrul Finanțelor. Decizia vine în contextul în care Roma se luptă să facă faţă deficitului bugetar, care a atins 7,4% din PIB anul trecut, cu mult peste pragul maxim admis de 3% din PIB.

Articolul continuă după reclamă

Italia, paradisul milionarilor

Pe acelaşi subiect

Italia a devenit o destinație populară pentru milionari, datorită stimulentelor fiscale generoase introduse în 2016 pentru a combate exodul de creiere pe termen lung. Schema de taxare forfetară, lansată după votul pentru Brexit, permite noilor rezidenți străini sau italienilor care se întorc după cel puțin nouă ani petrecuți în străinătate să plătească o taxă fixă pe veniturile și activele externe pentru o perioadă de 15 ani.

Până în prezent, această schemă a atras cel puțin 2.730 de multimilionari să își stabilească reședința în Italia. „Cu siguranță va reduce numărul de persoane care doresc să se mute în Italia,” a declarat Tim Stovold, partener la Moore Kingston Smith, o firmă de contabilitate. Totuși, el estimează că orice persoană cu o avere de peste 7 milioane de lire sterline ar fi în continuare atras[ de traiul în peninsulă.

Aceste facilități fiscale au fost criticate de mulți italieni, mai ales în Milano, unde afluxul de persoane bogate a dus la o creștere de 43% a prețurilor imobiliare în ultimii cinci ani și la o creștere de aproape 20% a chiriilor în ultimii doi ani până în martie.

Mulți investitori se așteptau ca afluxul de mari cheltuitori să continue, mai ales că noul guvern laburist al Marii Britanii se pregătește să elimine regimul „non-dom”, care permitea străinilor bogați să nu plătească taxe pe veniturile din străinătate.

Alte destinaţii "prietenoase" cu bogaţii 

Alte destinații din Europa și Orientul Mijlociu rămân populare printre expaţii bogați, inclusiv Dubai, care nu percepe impozit pe venituri personale, și Elveția, care are un sistem „forfait” prin care persoanele bogate negociază direct cu autoritățile locale nivelul taxelor.

În Grecia, unii expatriați pot beneficia de o taxă forfetară anuală de 100.000 de euro pentru o perioadă de până la 15 ani, cu condiția să fi locuit în afara Greciei timp de șapte din ultimii opt ani și să fi investit cel puțin 500.000 de euro în imobiliare, obligațiuni sau acțiuni grecești.

După alegerea lui Emmanuel Macron acum șapte ani, mulți francezi s-au întors acasă și companiile internaționale și-au extins operațiunile, atrași de politicile sale pro-business și de reducerile de taxe. Totuși, cu perspectiva unor majorări de taxe și a unui blocaj politic prelungit după alegerile anticipate din Franța din iunie, mulți își reconsideră acum planurile și iau măsuri de precauție.

Un investitor francez care se mută din Londra la Milano pentru a profita de schema italiană a declarat că, deși nu își reconsideră planurile în acest moment, „aceasta le face mai costisitoare” și că direcția în care se îndreaptă situația este îngrijorătoare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Ştiri externe » Un paradis al bogaţilor schimbă foaia. Îi va suprataxa pe milionarii veniţi aici ca să scape de taxele mari de acasă