Antena Meniu Search
x

Ungaria rămâne o piedică pentru Rutte pe drumul către șefia NATO. Budapesta se bucură pentru candidatura lui Iohannis: Toate provocările vin dinspre Est

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat, luni seara, la Târgu Mureş, că Ungaria nu va susţine candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO din cauza declaraţiilor acestuia la adresa ţării sale şi că se bucură că există un candidat la această funcţie din regiunea de Est a Europei, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 07:42

Ungaria rămâne o piedică pentru Rutte pe drumul către șefia NATO. Budapesta se bucură pentru candidatura lui Iohannis: Toate provocările vin dinspre Est
Ungaria rămâne o piedică pentru Rutte pe drumul către șefia NATO. Budapesta se bucură pentru candidatura lui Iohannis: Toate provocările vin dinspre Est - Profimedia Images

"În ceea ce priveşte poziţia de Sscretar general al NATO, există un consens în momentul de faţă în privinţa NATO, că toate provocările vin dinspre Est. Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO. Dar nimeni nu se gândeşte că dacă NATO trebuie întărit în partea de est şi dacă de acolo vin provocările, poate şi secretarul general ar trebui să fie din Est (...).

În ceea ce îl priveşte pe Mark Rutte, el a spus mai devreme că trebuie să îngenuncheze Ungaria şi este foarte dificil de imaginat că o persoană care are o astfel de opinie să o susţinem, să o votăm în vârful unei instituţii unde încrederea de sută la sută este esenţială. Aici vorbim de o alianţă de protecţie (...). Aici trebuie să avem un lider, un conducător în care să avem încredere sută la sută, iar dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru", a declarat Péter Szijjártó, într-o conferinţă de presă, potrivit traducerii oficiale.

Ministrul Péter Szijjártó a mai spus că în istoria NATO niciodată nu a existat un secretar general din Est, motiv pentru care autorităţile din Ungaria se bucură "că există un candidat şi din această regiune". 

Articolul continuă după reclamă

Iohannis vs. Rutte

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, 21 martie, cu rivalul Mark Rutte întâi la Summitul Energiei Nucleare, urmat de Summitul Consiliului European. A fost prima întâlnire dintre cei doi de când preşedintele român şi-a anunţat candidatura la şefia NATO.

Premierul olandez a spus despre contracandidatul său la şefia NATO că acesta este "un om minunat" şi un "lider credibil pentru ţara lui" cu care "a lucrat bine aproape mereu" timp de 10 ani. Mark Rutte nu a vrut însă să comenteze ce şanse ar avea şeful statului să devină secretarul general al NATO.

Premierul olandez a fost întrebat la Bruxelles cât de departe va sta la masă de Klaus Iohannis şi cât de comod va fi la reuniunea Consiliului European, în contextul în care preşedintele Românie s-ar crede un şef NATO mai bun decât el. În acelaşi timp a fost întrebat dacă a încercat să îi facă semne pe sub masă preşedintelui Iohannis sau e prea departe.

"Cu siguranţă nu o să fac asta, pentru că este un om minunat. Este preşedinte al României de 10 ani şi am lucrat bine aproape mereu. Este un lider credibil pentru ţara lui. Cât despre NATO, aşa cum ştiţi, nu zic nimic", a declarat Mark Rutte, Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este un lider credibil şi pentru NATO, premierul olandez a răspuns: "Nu o să spun nimic despre NATO, nimic". "În afară de ce i-am zis unui coleg de-al vostru în octombrie anul trecut”, a completat Rutte.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la rândul său că are o abordare uşor diferită în ceea ce priveşte viitorul Alianţei Nord-Atlantice faţă de cea a contracandidatului său, Mark Rutte. "Fiind o competiţie atipică, nu cred că este rolul meu să spun despre celălalt competitor cum va face şi ce va face, dar cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi, cu siguranţă, sunt unele teme unde abordările noastre, ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO", a declarat Klaus Iohannis, întrebat ce îl diferenţiază de Mark Rutte, în candidatura pentru şefia NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Ungaria rămâne o piedică pentru Rutte pe drumul către șefia NATO. Budapesta se bucură pentru candidatura lui Iohannis: Toate provocările vin dinspre Est