Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Întâlnire de gradul zero la Bruxelles: Iohannis vs Rutte. Ce reacţii au avut cei doi rivali la şefia NATO

Întâlnire de gradul zero la Bruxelles unde preşedintele Klaus Iohannis s-a văzut joi cu rivalul Mark Rutte întâi la Summitul Energiei Nucleare, urmat de Summitul Consiliului European. Este prima întâlnire dintre cei doi de când preşedintele român şi-a anunţat candidatura la şefia NATO, săptămâna trecută.  

de Redactia Observator

la 21.03.2024 , 17:28

Întâlnire de gradul zero la Bruxelles: Iohannis vs Rutte. Ce reacţii au avut cei doi rivali la şefia NATO Întâlnire de gradul zero la Bruxelles: Iohannis vs Rutte. Ce reacţii au avut cei doi rivali la şefia NATO - Profimedia

Premierul olandez a spus despre contracandidatul său la şefia NATO că acesta este "un om minunat" şi un "lider credibil pentru ţara lui" cu care "a lucrat bine aproape mereu" timp de 10 ani. Mark Rutte nu a vrut însă să comenteze ce şanse ar avea şeful statului să devină secretarul general al NATO.

Premierul olandez a fost întrebat la Bruxelles cât de departe va sta la masă de Klaus Iohannis şi cât de comod va fi la reuniunea Consiliului European, în contextul în care preşedintele Românie s-ar crede un şef NATO mai bun decât el. În acelaşi timp a fost întrebat dacă a încercat să îi facă semne pe sub masă preşedintelui Iohannis sau e prea departe.

"Cu siguranţă nu o să fac asta, pentru că este un om minunat. Este preşedinte al României de 10 ani şi am lucrat bine aproape mereu. Este un lider credibil pentru ţara lui. Cât despre NATO, aşa cum ştiţi, nu zic nimic", a declarat Mark Rutte,

Articolul continuă după reclamă

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este un lider credibil şi pentru NATO, premierul olandez a răspuns: "Nu o să spun nimic despre NATO, nimic". "În afară de ce i-am zis unui coleg de-al vostru în octombrie anul trecut”, a completat Rutte.

Pe acelaşi subiect

Iohannis, despre Mark Rutte: Cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi unele teme

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la rândul său că are o abordare uşor diferită în ceea ce priveşte viitorul Alianţei Nord-Atlantice faţă de cea a contracandidatului său, Mark Rutte.

"Fiind o competiţie atipică, nu cred că este rolul meu să spun despre celălalt competitor cum va face şi ce va face, dar cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi, cu siguranţă, sunt unele teme unde abordările noastre, ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO", a declarat Klaus Iohannis, întrebat ce îl diferenţiază de Mark Rutte, în candidatura pentru şefia NATO.

Întrebat dacă este în negocieri pentru o funcție la nivel european, Klaus Iohannis a spus că se concentrează "pe discuțiile pentru NATO".  Presat dacă nu vor exista discuții pentru alte funcții mai târziu, după alegerile de pe 9 iunie, Iohannis a spus: "Cred că v-am răspuns destul de tranșant". 

Întrebat dacă a primit reacții de susținere din partea țărilor membre, Iohannis a spus: "După cum am răspuns și la altă întrebare, nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri. Rezultatele sunt deosebit de sensibile, fiecare stat vrea să facă anumite afirmații, dar ele să fie păstrate totuși în cadrul NATO. Vedeți, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabilește consensual, și atunci aceste discuții sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun public."

Iohannis vs Rutte la şefia NATO

Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că va candida pentru şefia NATO și caută să atragă sprijin din partea țărilor care nu se simt confortabil fără o dezbatere detaliată în ceea ce privește viitorul secretar general al alianţei

Potrivit unor surse citate de presa europeană, preşedintele României are sprijinul Ungariei şi Bulgariei, însă ar mai putea primi şi sprijinul celorlalte state din fostul bloc comunist. De asemenea, ar putea fi susţinut şi de Turcia, care este a doua forţă militară din Alianţă. Cu toate acestea, Mark Rutte este susţinut de 22 de state, inclusiv de marile puteri care au anunţat public că sunt de partea lui.

Potrivit Deutsche Welle nu este exclus ca premierul olandez să-şi piardă interesul pentru această funcţie şi să-şi dorească să devină şef al Consiliului Europei. Jurnaliştii de la Frankfurter Allgemaine Zeitung au tras concluzia că preşedintele României nu are nicio şansă să conducă NATO, iar apariţia lui în schemă nu face decât să complice lucrurile. 

Oficialii din Bruxelles ar fi sperat ca zvonul candidaturii să nu se concretizeze, iar Klaus Iohannis să renunţe la idee, mai ales că anul trecut avea ambitia să o înlocuiască pe Ursula von der Leyen şi să devină preşedinte al Comisiei Europene.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Întâlnire de gradul zero la Bruxelles: Iohannis vs Rutte. Ce reacţii au avut cei doi rivali la şefia NATO