Antena Meniu Search
x

Video Văduva lui Navalnîi jură că va continua lupta și a transmis un mesaj emoționant. Cum vrea UE să o ajute

Văduva lui Alexei Navalnîi îl acuză pe Vladimir Putin că i-a asasinat soţul cu otravă. Iulia Navalnîi a promis să ducă lupta mai departe şi a cerut opoziţiei să fie alături de ea. În timpul acesta, autorităţile au refuzat a treia zi la rând să predea cadavrul şi spun că au nevoie de două săptămâni pentru teste. În marile oraşe europene, ambasadele ruse au fost vizate din nou de proteste. La Bucureşti, autorităţile vor să schimbe numele unei străzii în memoria disidentului.  

de Redactia Observator

la 19.02.2024, 21:28

Vezi și

De peste 72 de ore, mama lui Alexei Navalnîi, Liudmila, bate la toate uşile pentru a recupera cadavrul fiului ei. De fiecare dată primeşte un refuz, în ciuda faptului că 12.000 de ruşi au trimis cereri în sprijinul ei.

Presa rusă spune că trupul a fost mutat cu un convoi păzit de patru maşini de poliţie în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Iar amânările repetate ale autorităţilor ar avea ca scop să ascundă urmele unui asasinat, susţine văduva lui Navalnîi, care a publicat un mesaj emoţionat în care acuză regimul lui Vladimir Putin că l-a otrăvit din nou, cu Noviciok, o neurotoxină puternică. 

  • Iulia Navalnîi, văduva lui Alexei Navalnîi: Cu răutate şi laşitate, acum îi ascund trupul, nu îl arată mamei lui, nu îi dau trupul, mint penibil și așteaptă să dispară urmele unui alt Noviciok al lui Putin.

Echipa lui Navalnîi susţine că a fost informată de anchetatori că autopsia ar urma să dureze două săptămâni

Pe acelaşi subiect

Pe reţelele de socializare, Iulia Navalnîi a postat un ultim mesaj pentru soţul ei - "Te iubesc", a scris ea, alături de o poză a cuplului. Apoi, i-a transmis un mesaj de sfidare liderului de la Kremlin. 

  • Iulia Navalnîi, văduva lui Alexei Navalnîi: Soţul meu nu a putut fi doborât. Şi acesta este motivul pentru care Putin l-a ucis. Voi continua munca lui Alexei Navalnîi, voi continua să lupt pentru ţara noastră. Şi vă cer să fiţi alături de noi. 

Astăzi, Iulia Navalnîi a a mers la Bruxelles, unde a fost primită de şeful Consiliului European şi de miniştrii de Externe din Uniunea Europeană. Oficialii vor să îi ofere Iuliei Navalnîi o platformă pentru a continua lupta împotriva regimului Putin, începută de soţul ei. 

  • Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE: Statele membre ale UE vor propune sancţiuni împotriva celor responsabili. Cel mai mare vinovat este Putin însuşi. 
  • Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: În condiţiile în care nu există informaţii oficiale, considerăm că este absolut inacceptabil să apară declarații care mi se par detestabile, sincer să fiu.

La Bucureşti, autorităţile locale se gândesc să boteze o stradă din capitală cu numele Alexei Navalnîi în semn de omagiu. 

  • Antuanela Răileanu, reporter Observator: Este vorba de strada Tuberozelor. Nu a fost aleasă întâmplător, pe ea se află consulatul Rusie din Bucureşti. Propunerea urmează să fie discutată într-o viitoare şedinţă a Consiliului Capitalei şi dacă va fi adoptată, din luna marite, Strada Tuberozelor ar putea deveni strada Alexei Navalnîi.  

Ambasadorii Rusiei din Finlanda sau Germania au fost convocaţi la ministerele de Externe pentru a li se cere explicaţii. Iar zeci de oameni s-au adunat în faţa reprezentanţelor diplomatice ale Rusiei pentru a treia zi la rând. 

Moartea opozantului Alexei Navalnîi continuă să provoace furie în numeroase ţări din Europa

 La protestul din Berlin au participat şi activistele anti-Putin de la Pussy Riot. 

  • Nadia Tolokonnikova, membră Pussy Riot: Simţeam că există speranţă pentru că Navalnîi trăieşte. Am crezut că o să fie Nelson Mandela al nostru. 

În Rusia, protestele au fost înăbuşite în faşă. În Sankt Petersburg, 150 de persoane au fost deja condamnate la 14 zile după gratii, pentru că au îndrăznit să-i aducă un omagiu lui Navalnîi. Ambasadoarea americană, care se bucură de imunitate, nu a putut fi oprită de poliţie. Ea a fost fotografiată în genunchi în timp ce depunea flori pentru victimele represiunii politice din Rusia. 

Un omagiu i-a adus şi formaţia U2, la un concert din Las Vegas. 

Pe Instagram, actriţa Glenn Close a scris că "simte cum îi arde inima" datorită curajului arătat de familia Navalnîi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Văduva lui Navalnîi jură că va continua lupta și a transmis un mesaj emoționant. Cum vrea UE să o ajute