Antena Meniu Search
x

Video Vara fenomenelor extreme pe glob. USA, mistuită de incendii în timp ce Asia e lovită de cele mai mari inudații din ultima jumătate de veac

Este vara fenomenelor meteorologice extreme pe toate continenele. În timp ce Statele Unite sunt mistuite de incendii masive şi tornade de foc, Asia este măturată de cele mai puternice furtuni şi inundaţii din ultimii 50 de ani. În China, cel puţin 11 oameni au murit, iar 27 sunt daţi dispăruţi, după ce apele au luat pe sus sute de maşini şi zeci de case. 

de Redactia Observator

la 01.08.2023, 22:15

Vezi și

Flăcări, înalte şi de 6 metri mistuie California, încă de vineri. Incendiul scăpat de sub control a distrus deja mii de hectare de vegetaţie. 

"Este înfricoșător. Focul se extinde și nu poate fi controlat, mai ales când vântul bate cu putere. Viețile oamenilor sunt în joc, oamenii luptă împotriva incendiilor. Este foarte periculos."

Pompierii se luptă continuu cu focul, dar vegetaţia uscată şi rafalele de vânt puternice le fac misiunea imposibilă. 

Mark Peebles , purtător de cuvânt al pompierilor din California: "77.000 de acri (n.r. 31.000 ha) au fost cuprinşi de incendiu. Momentan nu ţinem sub control incendiul, dar sperăm că vom reuşi să îl izolăm aici, în următoarele ore şi zile." 

Pe acelaşi subiect

Un fenomen rar pune în pericol şi mai mult viaţa pompierilor. O tornadă de foc s-a format la graniţa dintre California şi Nevada şi se deplasează spre nordul ţării. Un incendiu izbucnit în statul Washington s-a extins deja până în Canada. Mii de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor, în timp ce sute de echipaje ale pompierilor se luptă cu focul încă de sâmbătă dimineaţa. Vremea nu este însă de partea salvatorilor.

Asia, lovită de inundații

Cel puţin 11 oameni au murit şi 27 sunt daţi dispăruţi în nordul Chinei, după ce ţara a fost lovită cu furie de Taifunul Doksuri. Cele mai grave inundaţii din ultimii 50 de ani au dus la evacuarea a peste 400.000 de oameni doar în regiunea Beijingului. 

Zhang Datong , viceprimarul orașului Zhoukoudian: "Am transferat și strămutat toate gospodăriile aflate în pericol și i-am convins pe toți turiștii să se întoarcă acasă."

Într-o zi a plouat mai mult decât într-o lună. Zeci de drumuri şi poduri au fost complet acoperite de apă. În Beijing, autorităţile au avertizat oamenii să nu iasă din case şi au emis o alertă de cod roşu. Şi în Filipine ploaia abundentă a dus la inundaţii masive. Un cuplu a decis însă să nu lase vremea să le strice una dintre cele mai importante zile din viaţă. Cei doi îndrăgostiţi s-au căsătorit în ziua stabilită, în ciuda vremii nefavorabile. 

În Japonia, oficialii se pregătesc pentru a face faţă Taifunului Khanun, care va lovi țara cu rafale de până la 162 km/h. Autorităţile fac apel la evacuarea populaţiei din numeroase zone. Până atunci, oficialii din mai multe oraşe s-au pregătit pentru fenomenele extreme ancorând mai bine mobilierul stradal, statuile şi decoraţiunile de pe clădiri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Vara fenomenelor extreme pe glob. USA, mistuită de incendii în timp ce Asia e lovită de cele mai mari inudații din ultima jumătate de veac