Update

Donald Trump a fost pus sub acuzare. Zece republicani au votat împotriva preşedintelui american

De Daniel Murărescu.
Publicat: 13.01.2021, 23:28.
Actualizat: 13.01.2021, 23:40

Cu doar opt zile înainte de terminarea mandatului de președinte, Camera Reprezentanților din SUA a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump, acuzat că a incitat la insurecție într-un discurs adresat suporterilor, chiar înainte de protestele violente de la Capitoliu, din 6 ianuarie.

Donald Trump a devenit primul preşedinte american pus de două ori sub acuzare

Donald Trump a devenit primul preşedinte american pus de două ori sub acuzare

Hepta

UPDATE 23:25 Donald Trump a devenit primul preşedinte din istoria Statelor Unite pus sub acuzare de două ori, după ce o rezoluţie în care i s-a imputat "instigarea la insurecţie" a fost votată bipartizan în Camera Reprezentanţilor.

232 de reprezentanţi au votat în favoarea punerii sub acuzare, dintre care 10 republicani, iar 197 republicani au votat împotrivă. 5 reprezentanţi nu au votat deloc, unul dintre aceştia fiind democrat.

UPDATE 23:00 Dezbaterea s-a încheiat, iar Camera Reprezentanţilor a votat pentru adoptarea actului de acuzare care îl va face pe Donald Trump primul preşedinte din istoria Statelor Unite care să fie pus sub acuzare de două ori.

Rezoluţia îl acuză pe Trump de un singur lucru: incitare la insurecţie. Este de aşteptat ca aceasta să treacă la vot, mai ales că şapte republicani au anunţat că vor vota în favoarea ei:

UPDATE 22:30 O punere sub acuzare a lui Donald Trump cu o săptămână înainte de încheierea mandatului său ar fi "o eroare", a declarat miercuri liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy.

"Nu există anchetă, nu există audieri", a explicat el, în condiţiile în care camera inferioară a Congresului, unde democraţii deţin majoritatea, urmează să voteze asupra celui de-al doilea act de acuzare împotriva lui Trump, deschizând astfel calea pentru un proces de destituire a lui în Senat.

UPDATE 22:20 Preşedintele american Donald Trump a făcut un apel la americani să ajute la diminuarea tensiunilor şi calmarea spiritelor.

În lumina informaţiilor referitoare la mai multe demonstraţii, solicit că nu trebuie să existe violenţă, încălcare a legii şi vandalism de vreun fel. Nu asta reprezint şi nu este ceea ce reprezintă America. Fac apel la toţi americanii să ajute la diminuarea tensiunilor şi la calmarea spiritelor. Mulţumesc”, a transmis Donald Trump.

UPDATE 20:20 Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat miercuri, înaintea votului asupra punerii sub acuzare a preşedintelui american, că Donald Trump este „un pericol clar şi prezent” pentru SUA.

Pelosi a deschis dezbaterea dinaintea votului cu mai multe argumente: „Ştim că preşedintele Statelor Unite a incitat la această insurecţie, această rebeliune înarmată, împotriva ţării noastre. Trebuie să plece. Este un pericol clar şi prezent pentru naţiunea pe care o iubim toţi”.

Ea a spus că oamenii care au participat la protestul din 6 ianuarie devenit violent „nu erau patrioţi”, ci „terorişti naţionali”.

Preşedinta Camerei le-a cerut republicanilor „să îşi caute sufletele” pentru acest vot. „Este războiul preşedintelui cu democraţia în conformitate cu Constituţia? Au reprezentat cuvintele lui şi mulţimea insurecţionistă o înaltă crimă şi un delict?”.

UPDATE 20:15 A trecut prin două divorţuri, a dat faliment de 6 ori, are acuzaţii de comportament indecent şi mii de procese. Dar al doilea vot pentru destituire l-ar putea lovi pe Donald Trump mai puternic decât se aştepta. Democraţii vor să-i anuleze viitorul politic, să îi ia privilegiile şi să îl împiedice să mai candideze în 2024.

Deja, parteneri economici şi bănci apropiate familiei Trump au anunţat că nu vor să-şi mai asocieze numele cu cel al preşedintelui. Votul din camera Reprezentanţilor are loc în câteva ore.

Trump, părăsit de unii republicani şi bănci

Democraţii vor să îl transforme pe Trump într-un paria la Washington şi să-i anuleze viitorul politic. Cum ei deţin majoritatea în Cameră, votul va trece, aproape sigur, apoi trebuie ca şi Senatul să voteze în majoritate de două treimi înlăturarea de la Casa Albă. Eventuale sancţiuni suplimentare pe care ar putea să le impună Congresul l-ar lăsa pe Trump fără renta datorată foştilor preşedinţi, spre exemplu.

O lovitură ar fi însă interzicerea ocupării unei funcţii publice, ceea ce l-ar împiedica pe Trump să candideze din nou la alegerile prezidențiale din 2024.

Mai mulţi republicani au anunţat că vor face front comun cu democraţii. Dar nu doar aliaţii politici îl părăsesc pe Donald Trump. Signature, o bancă apropiată familiei Trump a decis să închidă conturile personale ale membrilor familiei Trump şi depozite în valoare de 5 milioane de dolari, la fel şi Deutsche Bank.

Zilele trecute şi asociaţia jucătorilor profesionişti de golf a anunţat că nu va mai organiza campionatul de anul viitor pe terenul lui Trump din New Jersey.

Ce preşedinţi americani au trecut prin procedura de punere sub acuzare

UPDATE 18:50 Care sunt precedentele?

Trei preşedinţi au fost judecaţi în astfel de procese în istoria Americii şi au fost toţi achitaţi.

Democratul Andrew Johnson a fost inculpat în 1868, în urma destituriii unuia dintre miniştrii săi.

În 1998, preşedintele democrat Bill Clinton a fost incupat de ”sperjur”, după ce a minţit cu privire la o legătură cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky.

În decembrie 2019, Donald Trump a fost inculpat în Camera Reprezentanţilor cu privire la un ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului”.

El a fost acuzat de faptul că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la fiul rivalului său democrat Joe Biden, Hunter Biden, în schimbul deblocării unui ajutor militar crucial acestei ţări aflate în război.

Senatul majoritar republican l-a achitat, la 5 februarie, după două săptămâni de proces.

Republicanul Richard Nixon a preferat să demisioneze, în 1974, pentru a evita o destituire sigură în Congres, din cauza scandalului Watergate.

UPDATE 16:40 - John Katko a fost primul membru al partidului republican al Camerei care a spus că va vota pentru acuzare.

Adam Kinzinger, un critic frecvent al lui Trump, a spus că Trump și-a încălcat jurământul de preşedinte prin incitarea susținătorilor săi la insurecție și și-a folosit poziția pentru a ataca ramura legislativă a Guvernului.

UPDATE 16:10 - Camera Reprezentanților a început sesiunea pentru destituirea președintelui Trump pentru a doua oară, anunţă AFP, democrații urmărind să-l acuze de "incitare la insurecție", pentru rolul său în atacul la Capitoliu de săptămâna trecută.

#BREAKING US House of Representatives opens Trump impeachment session pic.twitter.com/tjm7dyUQWh

— AFP News Agency (@AFP) January 13, 2021

Camera Reprezentanţilor din Congresul american a votat marţi noapte rezoluţia prin care îi cere vicepreşedintelui Mike Pence să invoce Amendamentul 25 din Constituţia SUA, ce îl poate înlătura de la putere pe Donald Trump. Demersul vine cu doar opt zile inainte ca președintele american să predea fotoliul de la Casa Albă.

Ce presupune Amendamentul 25 din Constituția SUA

Există două modalităţi prin care un preşedinte în funcţie poate fi înlăturat din Biroul Oval: fie este invocat cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei, fie preşedintele este condamnat de către Senat, ca urmare a unui vot de impeachment în Camera Reprezentanților.

Mike Pence

Vicepreședintele american Mike Pence și Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, la adunarea Congresului pentru numărarea voturilor electorilor, după alegerile prezidențiale din noiembrie

Profimedia Images

În ambele situaţii, vicepreşedintele republican Mike Pence ar urma să preia funcţia de preşedinte până la inaugurarea lui Joe Biden.

Secţiunea 4 din cel de-al 25-lea amendament face referire la situaţiile în care un preşedinte este incapabil să îşi respecte responsabilităţile, dar refuză să renunţe la mandat. Pentru a putea invoca Amendamentul 25, Mike Pence şi majoritatea cabinetului său trebuie să susţină faptul că Donald Trump nu este capabil să îşi îndeplinească atribuţiile şi să îl înlăture.

Ulterior, Trump poate declara că este pregătit să îşi reia postul. Dacă Pence şi majoritatea cabinetului nu se opun deciziei lui Trump, atunci Trump redevine preşedinte. Dacă, însă, Pence şi cabinetul se împotrivesc hotărârii lui Trump de a reveni, cazul se mută în Congres şi, până la o decizie finală, Mike Pence va continua să fie preşedinte.

Vicepreședintele Mike Pence a refuzat

Deși măsura a trecut cu 223 de voturi la 205 în Camera Reprezentanților, Mike Pence i-a trimis marţi o scrisoare preşedintei Camerei, Nancy Pelosi, în care a spus că nu va folosi prevederile Amendamentului 25 pentru a-l demite pe Trump.

"Nu cred că un astfel de demers este în cel mai bun interes al națiunii noastre sau conform cu Constituția", a precizat vicepreședintele SUA, considerat a fi un loialist al lui Donald Trump.

Potrivit Reuters, controlul președintelui american asupra Partidului Republican dă semne că ar slăbi, cu cel puțin patru membi ai congresului care au declarat că vor vota pentru al doilea impeachment - o situație unică in istoria SUA.

Pericol in ziua inaugurării lui Joe Biden. Mii de soldaţi mobilizaţi

La nicio săptămână de la asaltul asupra Capitoliului, Statele Unite se tem de noi violenţe. 20 ianuarie, ziua învestirii noului preşedinte, se va desfăşura într-o capitală blindată. 15.000 de soldaţi vor patrula pe străzi, iar Donald Trump a anunţat deja că nu va participa la ceremonii.

Scenele din 6 ianuarie s-ar putea repeta. FBI avertizează că mai multe grupări extremiste pregătesc atacuri armate asupra legislativelor din toate cele 50 de state. Alertă maximă este pe 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden depune jurământul de preşedinte.

Soldați americani

Soldați la Capitoliul din SUA

Profimedia Images

15.000 de soldaţi din Garda Naţională vor fi mobilizaţi numai în Washington. De azi, timp de două săptămâni, capitala federală este sub stare de urgenţă.

Vizate sunt şi sediile legislativelor statale. În Wisconsin, ferestrele Capitoliului au fost acoperite cu plăci de lemn.

Zid mediatic. Trump, blocat pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube

Donald Trump a fost blocat pe Facebook și Instagram pe termen nedeterminat, "până ce tranziția puterii este finalizată", a anunțat Mark Zuckerberg, pe 7 ianuarie. Acesta a invocat "riscuri prea mari" în contextul protestelor violente de la Capitoliu.

Twitter a pierdut aproximativ 2.5 miliarde de dolari după ce reprezentanții companiei au decis, la rândul lor, blocarea contului președintelui american Donald Trump. Acțiunile companiei au scăzut în cursul zilei de luni cu peste 6 procente.

O nouă lovitură pentru Donald Trump a venit și din partea Youtube. Canalul său a fost blocat pentru cel puțin o săptămână, ceea ce înseamnă că președintele american nu mai deține niciun instrument online pentru a transmite mesaje.

Donald Trump și-a exprimat intenția de a candida din nou la președinția SUA în 2024.

Top știri

Accidentul care a îndoliat o întreagă comunitate din Iaşi, produs de o şoferiţă care avea permisul de conducere luat de câteva luni
1
Eveniment • ieri la 08:14

Accidentul care a îndoliat o întreagă comunitate din Iaşi, produs de o şoferiţă care avea permisul de conducere luat de câteva luni

Tragedie pe un drum din judeţul Iași. Trei persoane și-au pierdut viața în urma unui accident rutier grav. Erau pasageri pe bancheta din spate a unui autoturism condus de o tânără de numai 18 ani. Aceasta nu s-ar fi asigurat corespunzător şi a intrat direct în calea unui TIR.

PARTENERI
Imagine șocantă cu Adda! Soția lui Cătălin Rizea s-a afișat cu spatele plin de răni: „Mi-am neglijat corpul” / FOTO
spynews.ro
Jaf ca în filme, ziua în amiaza mare, pe drumurile din România. Imagini șocante! (Exclusiv)
gandul.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
antenasport.ro
Jacky Bracamontes și-a pus fanii de pe rețelele de socializare pe jar | Fotografia în costum de baie cu actrița
tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:38 Turiştii din Bali prinşi fără mască sanitară sunt obligaţi să facă flotări sau să măture strada, dacă spun că nu au bani de amendă 22:18 Lovitură grea pentru campania europeană de vaccinare anti-Covid. AstraZeneca a anunţat că livrările de vaccin vor fi mai mici, din cauza unei erori de producție 22:03 Monedă de aur, din 1787, vândută cu 9,36 milioane de dolari 21:57 Lege pentru colectarea selectivă a frunzelor. Amenzi usturătoare pentru gospodarii care mai dau foc la frunze în curte 21:22 Pârtiile din Predeal au fost luate cu asalt. Oamenii au avut de aşteptat ore bune în aglomeraţie, pentru a se bucura de zăpadă 21:19 Un meşter opincar din Oltenia a impresionat-o pe Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii 21:04 Elevii, părinţii şi profesorii aşteaptă un răspuns clar despre obligaţiile pe care le au odată cu reîntoarcerea în şcoli 20:47 Marile proiecte de la Ministerul Transporturilor se împiedică de la începutul anului 20:45 Pandemia a influenţat coşul de cumpărături. Preţul unor produse a crescut chiar şi cu 20% 20:33 Tinerii din centrele sociale, vaccinaţi cu prioritate: Toţi sunt deschişi şi dornici să se întoarcă la viaţa dinainte de Covid
CITEȘTE PE A1.ro
A surprins lumea întreagă când s-a căsătorit la 16 ani cu un bărbat de 50. Cum arăta azi și ce mai face ”Mireasa Minoră”
A1.RO
Câți bani câștigă Dorian Popa de pe urma celor două milioane de abonaţi pe Youtube. Ce sumă uriașă îi intră în buzunar
A1.RO