Antena Meniu Search
x

Video Pericol de proteste violente in ziua inagurării lui Joe Biden. Mii de soldaţi vor fi mobilizaţi

La nicio săptămână de la asaltul asupra Capitoliului, Statele Unite se tem de noi violenţe. 20 ianuarie, ziua învestirii noului preşedinte se va desfăşura într-o capitală blindată. 15 mii de soldaţi vor patrula pe străzi, iar Donald Trump a anunţat deja că nu va participa la ceremonii.

Vezi și
  • 15.000 de soldaţi din Garda Naţională vor fi mobilizaţi numai în Washington

Scenele din 6 ianuarie s-ar putea repeta. FBI avertizează că mai multe grupări extremiste pregătesc atacuri armate asupra legislativelor din toate cele 50 de state. Alertă maximă este pe 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden depune jurământul de preşedinte.

Reporter: Domnule, vă temeţi să depuneţi jurământul în aer liber?

Joe Biden: Nu îmi este frică să depun jurământul afară. Am fost informat dar cred că cel mai important este să ne concentrăm cu adevărat să îi tragem la răspundere pe aceşti indivizi care s-au răzvrătit şi au ameninţat viaţa oamenilor.

15.000 de soldaţi din Garda Naţională vor fi mobilizaţi numai în Washington. De azi, timp de două săptămâni, capitala federală este sub stare de urgenţă. 

Vizate sunt şi sediile legislativelor statale. În Wisconsin, ferestrele Capitoliului au fost acoperite cu plăci de lemn. 

Twitter a suspendat 70 de mii de conturi asociate cu unii susţinători extremişti ai lui Donald Trump. Iar platforma Parler a fost interzisă de Google şi Apple. 

Anchetă pentru asediul de la Capitoliu

Evenimentele de pe 6 ianuarie sunt anchetate la toate nivelurile. 

În Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, a fost depus un proiect de rezoluţie care-l acuză pe preşedinte de "incitare la insurecţie" şi în care se cere destituirea lui.

Nancy Pelosi, lider Camera Reprezentanţilor: Prieteni, suntem într-o situaţie foarte grea în ţara noastră cât timp Donald Trump se mai află, încă, la Casa Albă! 

Între 52 şi 56 la sută dintre americani vor, potrivit sondajelor, destituirea sau demisia lui Trump. Cea mai rapidă metodă ar fi fost ca vicepreşedintele Mike Pence să activeze Amendamentul 25 din Constituţie prin care să-l declare pe Trump inapt pentru a conduce ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Pericol de proteste violente in ziua inagurării lui Joe Biden. Mii de soldaţi vor fi mobilizaţi