Antena Meniu Search
x

"Xi Jinping va veni. Putin, de asemenea". Preşedinţii Rusiei şi Chinei, aşteptaţi la summitul G20 din Bali. Şi Zelenski a fost invitat

Preşedinţii Rusiei Vladimir Putin şi Chinei Xi Jinping sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula Bali în noiembrie, potrivit preşedintelui Indoneziei Joko Widodo, citat vineri de DPA.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 19.08.2022, 08:19

Putin şi Xi Jinping ar putea lua parte la summitul G20
Putin şi Xi Jinping ar putea lua parte la summitul G20 - Profimedia

"Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus de asemenea că va veni", a declarat Joko Widodo pentru Bloomberg, într-un interviu publicat vineri. Indonezia deţine în prezent preşedinţia G20. Widodo l-a invitat pe Vladimir Putin, dar Kremlinul nu a confirmat până acum planurile liderului rus. Bloomberg nu a putut obţine iniţial confirmarea planurilor legate de participarea lui Putin şi a lui Xi din surse ruse şi chineze.

Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni la summitul G20 din Bali

Participarea lui Putin la summit este considerată problematică în Occident, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia şi mai multe ţări au exprimat îndoieli legate de venirea lor dacă Putin ar lua parte personal. Preşedintele ucrainean Volodimir Zeklenski a fost de asemenea invitat, relatează Agerpres.

China se confruntă de asemenea cu tensiuni crescute cu SUA, exacerbate de vizita recentă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi în Taiwan, urmată de o delegaţie a Congresului SUA în vizită la Taipei. Beijingul a numit aceste acţiuni drept provocări şi a lansat manevre militare pe scară largă în jurul republicii insulare democratice ca răspuns.

Indonezia este interesată de comerţ şi investiţii şi nu caută să se alăture niciunui bloc, a declarat Widodo pentru Bloomberg. "Indonezia vrea să fie prietenă cu toată lumea", a insistat el. "Nu avem probleme cu nicio ţară", a adăugat acesta.

Agenţia Reuters transmite de asemenea citând declaraţia făcută vineri de un vechi consilier al preşedintelui indonezian că liderii chinez şi rus Xi Jinping şi Vladimir Putin vor participa la summitul G20 din insula indoneziană Bali în luna noiembrie. Andi Widjajanto, fost secretar de cabinet şi consilier neoficial al preşedintelui Joko Widodo, cunoscut popular ca Jokowi, a declarat pentru Reuters că cei doi lideri se vor alătura summitului. "Jokowi mi-a spus că Xi şi Putin plănuiesc amândoi să participe în Bali", a declarat Widjajanto, care conduce Institutul Naţional de Rezilienţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi cumpărat produse aproape de expirare, la preţ mai mic?

Observator » Stiri externe » "Xi Jinping va veni. Putin, de asemenea". Preşedinţii Rusiei şi Chinei, aşteptaţi la summitul G20 din Bali. Şi Zelenski a fost invitat