Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 177 LIVE TEXT. SUA vor să transfere în Ucraina sistemele de apărare anti-aeriană NASAMS. Mutarea, aşteaptată în următoarele luni

Război Rusia - Ucraina, ziua 177 LIVE TEXT. Rusia amenință Europa cu "norul radioactiv” de la centrala Zaporojie. Moscova ar putea pregăti o provocare  vineri la centrala nucleară din Zaporojie, anunță serviciile de informații ucrainene. Centrala ar putea fi deconectată de la reţeaua electrică ucraineană. Mai multe explozii s-au auzit în noaptea de joi spre vineri în Sevastopol şi Kerci, Crimeea. Autoritățile locale susțin că au doborât o dronă ucraineană şi că podul peste Strâmtoarea Kerci nu este afectat. Totodată, un depozit de muniții a explodat în regiunea Belgorod din Rusia, aproape de granița cu Ucraina. La centrala nucleară de la Zaporojie au fost filmate mai multe camioane militare parcate în camera turbinelor, lângă reactorul nuclear. Volodimir Zelenski a avertizat că restul lumii trebuie să forţeze Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul centralei de la Zaporojie. 

de Redactia Observator

la 19.08.2022, 22:37

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:53 SUA vor să transfere în Ucraina sistemele NASAMS

Statele Unite vor să transfere în Ucraina sistemele NASAMS. Potrivit canalului de Twitter Nexta, care citează surse de la Pentagon, NASAMS ar urma să ajungă pe frontul ucrainean în următoarele două-trei luni. NASAMS este un sistem de apărare anti-aeriană.

UPDATE 21:20 Pentagonul anunţă o nouă tranşă de ajutor militar destinată Ucrainei, în valoare de 775 de milioane de dolari

Pe acelaşi subiect

Pentagonul anunţă vineri o nouă tranşă de ajutor militar destinată Ucrainei - în valoare de 775 de milioane de dolari -, care constă, între altele, în rachete suplimentare pentru sistemul american de artilerie de precizie HIMARS, relatează AFP, citat de news.ro. Această nouă tranşă de ajutor prevede, de asemenea, trimiterea unor sisteme mobile de tun şi obuze suplimentare compatibile cu armament furnizat de către Regatul Unit, anunţă un oficial de la Departamentul american al Apărării.

O reprezentantă de rang înalt a Pentagonului declară AFP că forţele ruse dau dovadă de ”o lipsă totală de progrese pe câmpul de luptă”. Ea evocă, în acest sens, folosirea de către armata ucraineană a unor rachete de tip HIMARS. ”Noi nu am constat o recucerire de teritoriu” a armatei ucrainene, recunoşte ea, sub protecţia anonimatului. ”Însă constatăm o slăbire clară a poziţiilor ruseşti în mai multe locuri”, subliniază ea.

UPDATE 18:26 Ucrainenii au atacat Crimeea cu aprobarea Statelor Unite - Politico

Ucraina a atacat Crimeea având aprobarea Statelor Unite, notează Politico. Autorităţile de la Kiev au fost în spatele celor trei explozii din Crimeea din ultima periodă susţine CNN care a obţinut un document al guvernului ucrainean. Kievul nu a recunoscut în mod public implicarea în campania din Crimeea. Atacurile din peninsulă au vizat inclusiv baza rusă Saki, iar explozia de acolo a distrus câteva dintre avioanele de luptă ale Moscovei.

UPDATE 17:55 Macron l-a sunat pe Putin. Liderul rus a avertizat despre pericolul unei catastrofe la scară largă la centrala de la Zaporojie

Vladimir Putin a discutat vineri la telefon cu Emmanuel Macron la inițiativa Palatului Elysee. "La inițiativa părții franceze, a avut loc o conversație telefonică între președintele rus Vladimir Putin și președintele Republicii Franceze Emmanuel Macron”, a anunţat Kremlinul, citat de agenţia de presă de stat Tass. Putin l-a avertizat pe Macron în legătură cu o posibilă "catastrofă” la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. Potrivit Kremlinului, cei doi au discutat despre acordurile de la Istanbul privind exportul de cereale și exportul de mărfuri rusești, bombardarea centralei nucleare de la  Zaporojie şi vizita experților ONU și CICR la centrul de detenţie de la Yelenovka unde 53 de prizonieri ucraineni au fost ucişi în iulie.

UPDATE 17:50 Ultimele explozii din spatele liniilor ruseşti au avut un impact major asupra lui Putin, susţin oficialii britanici

Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra conducerii de la Moscova, au declarat vineri oficiali occidentali, citaţi de DPA, potrivit Agerpres. Mai mult de jumătate din avioanele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră aflate pe aerodromul militar Saki, în vestul Crimeii, au fost scoase din funcţiune ca urmare a exploziilor de săptămâna trecută, într-o zonă considerată sigură anterior de Moscova, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Kremlinul caută pe cine să dea vina pentru dezastru, iar preşedintele Vladimir Putin întâmpină dificultăţi în a ascunde succesul Ucrainei de populaţia rusă, în timp ce mii de ruşi care fug din Crimeea au intrat în ţară, au declarat oficiali occidentali vineri. Aceste atacuri, potrivit lor, au forţat Flota Rusiei din Marea Neagră să adopte o postură defensivă şi au afectat capacitatea Rusiei de a lansa cu succes un asalt amfibiu asupra Odesei, oraş-port situat pe coasta ucraineană a Mării Negre.

Aceasta intervine în timp ce războiul a intrat într-o fază apropiată de o stagnare operaţională, forţele terestre ale niciuneia dintre cele două părţi neavând suficientă putere concentrată de luptă pentru a lansa acţiuni ofensive eficiente. Rusia se confruntă cu o penurie din ce în ce mai acută de stocuri, chiar şi de muniţii de bază, precum şi de oameni, în timp ce se străduieşte să-şi reconstituie forţele, observă aceiaşi oficiali occidentali.

UPDATE 16:47 Guterres cere Moscovei, la Odessa, să nu decupleze de la reţeaua ucraineană electrică centrala nucleară de la Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres cere vineri Rusiei să nu decupleze centrala nucleară Zaporojie, asupra căreia deţine controlul, de la reţeaua ucraineană electrică, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea instalaţiei, relatează AFP, citat de news.ro. ”Evident, electrcitatea de la Zaporojie este electrcitate ucrainană (...). Acest principiu trebuie respectat deplin”, declară el într-o vizită în potul Odesa. Operatorul ucrainean Energoatom a anunţat vineri că se teme că Moscova ar putea decupla de la reţeaua ucraineană centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, asupra căreia deţine controlul din martie.

UPDATE 16:42 O vizită a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie, probabil la începutul lunii septembrie, potrivit Moscovei

O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, relatează CNN, citat de Agerpres. ''Este prea devreme pentru a spune ceva despre detalii, sunt chestiuni extrem de sensibile, discutăm şi vom continua să discutăm modalităţile de efectuare a misiunii, ruta, numărul persoanelor implicate, cât timp vor rămâne la centrală, cu ce sarcini vor fi trimise'', a explicat diplomatul rus la un briefing online.

''Când misiunea va putea avea loc - previziunile nu se îndeplinesc întotdeauna, dar, conform aprecierilor mele, putem vorbi destul de realist despre primele zile din septembrie, dacă nu apar din nou factori excepţionali care nu au legătură cu obiectivele'', a adăugat Ulianov. ''Aproape în fiecare zi comunic cu directorul general al agenţiei, Rafael Grossi (...) Luni, el va veni aici la Viena şi activitatea în această direcţie se va intensifica'', a asigurat diplomatul rus.

UPDATE 16:19 Occidentul oscilează între război hibrid şi un conflict deschis cu Moscova, susţine secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei

ările occidentale oscilează între un război hibrid şi un conflict armat deschis cu Moscova, consideră secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de EFE şi Interfax, potrivit Agerpres. "Evenimentele din Ucraina demonstrează că Occidentul încearcă să oscileze la limita între acţiuni hibride şi un conflict armat deschis cu ţara noastră pentru care nu încetează să se pregătească", a declarat Patruşev vineri, la Taşkent, într-o reuniune a secretarilor Consiliilor de Securitate din ţările membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO). În opinia sa, Washingtonul creează o situaţie similară în jurul Chinei, "aşa cum a demonstrat recenta provocare a SUA în Taiwan".

Înaltul responsabil de la Moscova, citat de agenţia Interfax, a acuzat de asemenea Ucraina de atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, avertizând că, dacă bombardamentele vor duce la o catastrofă, consecinţele acesteia se vor resimţi în "fiecare colţ al lumii". "Washingtonul, Londra şi acoliţii lor vor purta întreaga responsabilitate pentru aceasta", a declarat Patruşev, citat de Interfax. "Washingtonul şi aliaţii săi regionali, în primul rând Londra, promovează proiecte exclusiv benefice unui grup restrâns de ţări privind extinderea blocurilor militare existente şi crearea unora noi în diferite regiuni ale lumii", a mai spus el.

Patruşev a acuzat în special Statele Unite ale Americii că utilizează "operaţiunea militară specială" rusă în Ucraina ca pretext pentru desfăşurarea unei "campanii antiruseşti la scară globală". În acelaşi discurs, Patruşev, unul dintre 'ulii' de la Kremlin, a reiterat deja un cunoscut narativ al Moscovei că, în cursul actualei "operaţiuni militare speciale", Rusia luptă împotriva regimului de la Kiev, care "a ajuns ilegal la putere cu sprijinul Occidentului" în 2014.

UPDATE 16:16 Unde ajung prima dată eventualele scurgeri radioactive de la centrala Zaporojie: zonele din România care ar fi afectate

Joi, cercetătorii de la Institutului Ucrainean de Hidrometeorologie și cei ai Academiei Naționale de Științe din Ucraina au creat o simulare cum s-ar putea deplasa norul radioactiv, în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, utilizând datele meteorologice pentru perioada 15-18 august. Radiațiile ar afecta mai multe țări din Europa, dar și nordul și vestul României, potrivit simulării.

Conform simulării făcute de ucraineni cea mai afectată zonă ar fi, evident, zona din jurul centralei pe o rază de 50-100 de kilometri. Norul radioactiv ar ajunge însă şi în ţările vecine. Mai exact, în partea de est a Belarusului, în Polonia, precum şi în ţările baltice. Norul radioactiv ar veni şi deasupra României, susţin experţii ucraineni. Zonele afectate din ţară noastră ar fi nordul şi vestul. Acest scenariu s-ar aplica în primele momente de după o eventuală explozie. În eventualitatea în care vântul şi-ar schimba direcţia, norul radioactiv şi-ar schimba complet cursul şi veni asupra regiunilor din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk urmând a fi cele mai afectate.

UPDATE 15:30 Flota Mării Negre va primi 12 nave militare, vehicule aeriene și terestre

Flota rusească de la Marea Neagră va primi 12 noi nave militare, vehicule aeriene și terestre, a transmis Viktor Sokolov, noul comandat numit în funcție de președintele Vladimir Putin, scrie Reuters. 

„Marinarii ruși participă la operațiunea militară specială și îndeplinesc cu succes toate sarcinile stabilite”, potrivit lui Sokolov, citat de agenția TASS. 

Sokolov l-a înlocuit pe Igor Osipov, care se afla în fruntea flotei ruse de la Marea Neagră din 2019. Înlocuirea sa, decisă de Vladimir Putin, este pusă pe seama eșecurilor pe care flota le-a avut în ultima perioadă. 

UPDATE 13:10 Kiev: Rusia vrea să deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua electrică ucraineană

Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei, informează Reuters.

Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o ''provocare pe scară largă'' acolo. De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o ''provocare'' la centrala de la Zaporojie.

UPDATE 12:40 Forţele aeriene ruse au tras la Kerci, în peninsula Crimeea

Forţele aeriene ruse au tras joi în ţinte din jurul oraşului Kerci din Crimeea, în pofida faptului că peninsula ucraineană este ocupată de Moscova din 2014, transmite dpa. Oraşul-port Kerci este poarta de intrare către un pod de 18 kilometri ce leagă Crimeea de Rusia. Ucraina a consideră podul - construit în 2018 - drept ţintă legitimă în încercarea sa de a-i forţa pe ocupanţii ruşi să-i părăsească teritoriul ocupat.

"Nu există niciun pericol pentru oraş sau pod", a declarat pe Telegram Oleg Kriucikov, consilier al liderilor ruşi din Crimeea, fără a numi care a fost ţinta vizată. Locuitorii din Kerci au spus pe reţelele de socializare că s-au auzit două explozii. Rusia a ameninţat cu represalii masive în cazul unui atac asupra podului feroviar şi rutier. Traficul pe pod se desfăşoară normal, au declarat autorităţile pentru agenţia rusă Tass.

UPDATE 12:20 Ucraina avertizează Rusia că va recupera Crimeea

Ucraina a transmis Rusiei că intenționează să recupereze teritoriul pe care Moscova l-a anexat în 2014, scrie Fox News. „Aceste focuri de artificii înseamnă că Crimeea se întoarce în Ucraina”, a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din regiunea Odesa, pentru ziarul britanic The Times. Oficialul se referă la numeroasele explozii care au lovit bazele rusești, în ultima săptămână. 

UPDATE 12:10 Rusia, acuzată că șantajează nuclear întreaga Europă

Ministerul Apărării din Rusia a transmis joi un avertisment alarmant că ar putea avea loc un accident la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi. Potrivit ruşilor, sistemul de protecție al centralei este deteriorat iar un accident nuclear ar putea face ca materialul radioactiv să acopere țări precum Germania, Polonia și Slovacia. Anunţul vine pe fondul acuzaţiilor şi speculaţiilor din partea Rusiei şi Ucrainei că vineri este planificat un incident la centrală. Volodimir Zelenski a acuza Rusia că șantajează nuclear Europa și că lumea trebuie să-i forțeze pe ruși să se retragă de la centrală.

UPDATE 11:30 UK: Rusia bombardează Harkov pentru a împiedica folosirea forţelor ucrainene în alte regiuni

Rusia continuă să bombardeze constant pe frontul Harkov din nord-estul Ucrainei pentru a bloca forţele ucrainene şi a preveni utilizarea lor în contraatacuri în alte regiuni, a declarat vineri Ministerul Apărării britanic, informează Reuters.

Oraşul Harkov, situat la circa 15 km de liniile frontului, a fost bombardat constant de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei deoarece se află în raza de acţiune a celei mai mare părţi a artileriei ruse, precizează un buletin zilnic al serviciilor de informaţii britanice.

Şaptesprezece persoane au fost ucise şi alte 42 au fost rănite în două atacuri ale armatei ruse în Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, miercuri şi joi, a anunţat guvernatorul ucrainean al regiunii.

Rusia neagă că ar ţinti în mod deliberat civili în ceea ce ea califică drept "operaţiune militară specială" pentru "denazificarea" ţării vecine şi protejarea comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

UPDATE 10:40 România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu ziua 4 de război

România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, respectiv din a patra zi a războiului declanșat de Federația Rusă prin invadarea țării vecine, iar costurile donațiilor efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parțial de către Uniunea Europeană, se arată într-un document al Ministerul Apărării Naționale (MapN).

UPDATE 09:30 Camioane militare rusești, filmate în interiorul centralei Zaporojie 

Mai multe camioane militare ar fi fost parcate în interiorul centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit unei filmări care circulă pe rețelele de socializare.Potrivit unui jurnalist de investigații de la New York Times, camioanele ar fi parcate în camera turbinelor, aflată lângă reactorul nuclear.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 09:20 Explozii misterioase în Crimeea

Cel puțin patru explozii s-au auzit în noaptea de joi spre vineri în Sevastopol, în regiunea Crimeea ocupată de ruși, anunță Reuters, potrivit NEXTA. Potrivit surselor citate, deflagrațiile ar fi avut loc pe aerodromul militar „Belbek”, unde s-ar afla peste 40 de avioane de luptă. Potrivit guvernatorului din Sevastopol, care citează rapoarte preliminare, armata rusă ar fi doborât o dronă militară ucraineană. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Totodată, un depozit de muniții a explodat în regiunea Belgorod, aproape de granița cu Ucraina.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Update 08:50 Rușii le-au dat o zi liberă azi angajaților de la Centrala Nucleară Zaporojie

Autoritățile de la Kiev susțin că angajații de la centrala nucleară Zaporojie au primit o zi liberă astăzi, 19 august. Astfel, militarii ruși ar urma să permită doar prezența persoanlului operațional.

 Serviciile de informații ucrainene cred că Rusia pregătește o operațiune sub steag fals la Zaporojie, asta după ce au lansat mai multe atacuri cu rachete în zonă. Astfel, spionii Kievului cred că rușii "ar putea pregăti un atac terosit asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Îngrijorările oficialilor ucraineni sunt accentuate și de faptul că reprezentantul Rosatom, compania de stat din Federația Rusă care se ocupă de energie nucleară, care a fost prezent în ultima perioadă la Zaporojie ar fi părăsit zona în grabă, susțin aceștia.

Update 08:20 Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni la summitul G20 din Bali

Participarea lui Putin la summit este considerată problematică în Occident, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia şi mai multe ţări au exprimat îndoieli legate de venirea lor dacă Putin ar lua parte personal. Preşedintele ucrainean Volodimir Zeklenski a fost de asemenea invitat. Detalii aici.

Update 07:20 Joe Biden ia în calcul trimiterea unui nou ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari

Administraţia preşedintelui Joe Biden pregăteşte un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, anunţ care putea fi făcut chiar vineri, informează Reuters, care citează trei surse la curent cu acest subiect.

Preşedintele Biden ar urma să autorizeze acordarea acestei asistenţe recurgând la autoritatea de retragere prezidenţială ce îi permite liderului de la Casa Albă să aprobe transferul de arme în exces din stocurile americane, conform surselor care au furnizat aceste informaţii sub protecţia anonimatului.

Ele au mai spus că anunţul ar putea fi făcut săptămâna viitoare. Au avertizat însă că valoarea ajutorului militar s-ar putea schimba înaintea anunţului oficial.

Casa Albă a refuzat să facă comentarii.

Potrivit experților Institutului pentru Economie Mondială de la Universitatea Kiel, SUA rămân cea mai importantă sursă de ajutoare militare pentru Ucraina cu 25,45 miliarde de dolari. Locul al doilea este ocupat de Regatul Unit cu 4,11 miliarde de dolari și al treilea de Polonia cu 1,83 miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 177 LIVE TEXT. SUA vor să transfere în Ucraina sistemele de apărare anti-aeriană NASAMS. Mutarea, aşteaptată în următoarele luni