Antena Meniu Search
x

Video Zboruri anulate către SUA, tehnologia 5G stârnește îngrijorare. Altimetrele avioanelor, esențiale în aviație, ar putea fi afectate

Tehnologia 5G dă peste cap transportul aerian către Statele Unite. Numeroase companii aeriene şi-au anulat zborurile pentru zilele următoare, de teamă că noua generaţie de telefonie mobilă ar putea interfera cu altimetrele avioanelor şi ar putea duce la accidente. 

de Redactia Observator

la 19.01.2022, 22:15

Vezi și

Emirates, Air India sau Japan Airlines au anunţat că anulează o parte din zborurile pe care le aveam programate zilele acestea spre Statele Unite. Mii de oameni s-au văzut cu planurile date peste cap numai în ultimele 24 de ore. 

De la ce au pornit temerile privind tehnologia 5G

Într-o singură zi, peste 1.100 de zboruri şi 100.000 de pasageri ar fi supuşi la anulări, rerutări sau întârzieri. Comerţul la nivel naţional va fi oprit. Îngrijorarea este legată de altimetrele aparatelor de zbor, adică acele instrumente care măsoară altitudinea la care se află un avion faţă de Pământ, lucru esenţial pentru un zbor sigur. 

David Koenig, jurnalist AP: Altimetrele operează tot wireless. Folosesc un spectru al benzii radio, care este destul de aproape de această secțiune folosită pentru noul serviciu 5G.

Pe acelaşi subiect

În cel mai negru scenariu, anual ar putea fi afectate din această cauză până la 15.000 de zboruri, ceea ar afecta peste 1.25 milioane de pasageri și tone de marfă nu ar mai ajunge la destinaţie. Scandalul a ajuns până la Casa Albă. Lui Joe Biden i s-a cerut să amâne din nou punerea în funcțiune a noilor echipamente 5G. În plus, cer să fie stabilită o zonă de siguranţă pe o rază de câţiva kilometri în jurul pistelor.

Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă: Avem cel mai sigur spaţiu aerian din lume. Suntem hotărâţi să găsim o soluţie în ce priveşte implementarea tehnologiei 5G, care să asigure cel mai înalt grad de siguranţă.  

Cei din telecomunicații susțin că îngrijorările privind tehnologia 5G sunt nefondate

Pe de altă parte, reprezentanții industriei telecom susțin că aceste temeri sunt nefondate. În Franța, tehnologia 5G a fost lansată încă din noiembrie 2020, iar în Marea Britanie funcționează cu succes din octombrie 2019. 

Captain Mike Vivian, fost şef al Aviaţiei Civile: Nu avem niciun caz confirmat de interferenţă raportată în această ţară, nu găsesesc niciunul în Europa sau Asia, unde sunt instalate reţele 5G.  

Reţeaua 5G urma să fie dată azi în funcţiune, după mai multe amânări, legate tot de siguranaţa aeriană. Companiile de telecomunicații au fost de acord să mai aştepte cu implementarea tehnologiei în apropierea unor aeroporturi din SUA, pentru a calma spiritele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Zboruri anulate către SUA, tehnologia 5G stârnește îngrijorare. Altimetrele avioanelor, esențiale în aviație, ar putea fi afectate