Uriașă manifestație la Istanbul: Turcii au comemorat un an de la tentativa eșuată de lovitură de stat

Publicat: 15.07.2017, 21:05.
Actualizat: 16.07.2017, 01:06

O manifestație uriașă a avut loc la Istanbul, unde a fost marcat un an de la eșecul puciului care l-a vizat pe Președintele Turciei. "Când vor apărea în instanţă, să apară în uniforme ca la Guantanamo" a spus Recep Erdogan la miting, referindu-se la puciști.

O manifestație uriașă a avut loc la Istanbul, unde a fost marcat un an de la eșecul puciului care l-a vizat pe Președintele Turciei. "Când vor apărea în instanţă, să apară în uniforme ca la Guantanamo" a spus Recep Erdogan la miting, referindu-se la puciști.

Update 24.00: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat în discursul rostit sâmbătă seara în faţa zecilor de mii de persoane care participau la marşul organizat pe Podul Bosfor la un an de la lovitura de stat eşuată, că oamenii care s-au opus puciştilor nu au avut arme, au avut un steag şi credinţă.

El s-a pronunţat în favoarea pedepsei cu moartea pentru autorii puciului şi a afirmat că aceştia ar trebui să apară în instanţă în uniforme de tip Guantanamo. Erdogan a declarat că le este recunoscător celor care şi-au apărat ţara, transmite BBC, citat de News.ro.

"Oamenii din acea noapte nu au avut arme, au avut un steag şi, cel mai important, au avut credinţă", a spus preşedintele turc.

El s-a pronunţat în favoarea pedepsei cu moartea pentru organizatorii loviturii de stat, despre care a spus că ar trebui să poarte uniforme stil Guantanamo Bay.

"Sunt recunoscător tuturor membrilor naţiunii mele care şi-au apărat ţara", a declarat el, menţionând că 250 de oameni şi-au pierdut viaţa, dar ţara şi-a câştigat viitorul.

"Puciştii care au închis podul în acea noapte au vrut să arate lumii că deţin controlul", a declarat Erdogan, precizând că aceştia au fost contracaraţi de "milioane de oameni care au ieşit pe străzi în acea noapte pentru a apăra onoarea naţiunii lor".

El a susţinut că a discutat cu premierul Binali Yildirim despre cei care au organizat puciul, spunând: "Când vor apărea în instanţă, să apară în uniforme ca la Guantanamo".

Preşedintele turc a dezvelit un "Monument al martirilor" la podul de peste Bosfor, iar podul a fost redenumit "Podul Martirilor din 15 iulie".

Recep Tayyip Erdogan se va întoarce la Ankara pentru a se adresa Parlamentului exact la ora la care a fost atacat de pucişti.

UPDATE 22:06: Preşedintele turc s-a alăturat unei mulţimi imense, la Istanbul, care marchează un an de la oprirea tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie, relatează The Associated Press.

Recep Tayyip Erdogan şi soţia sa se îndreptau către locul unde preşedintele va inaugura un memorial dedicat celor 250 de oameni ucişi în timp ce se opuneau încercării puciştilor de a răsturna Guvernul.

Şeful statului a mărşăluit alături de copii îmbrăcaţi în cămăşi imprimate cu steagul turc şi de rude ale victimelor.

Zeci de mii de persoane au venit în marş către Podul Martirilor de la 15 iulie, peste Bosfor, unde cetăţeni care au răspuns îndemnului lui Erdogan de a ieşi în stradă şi de a se opune puciştilor s-au luptat cu militari turci care încercau să răstoarne regimul.

O mulţime impresionantă s-a masat sâmbătă în zona podului, unde a venit pe o autostradă pe care circulaţia rutieră a fost oprită pe timpul desfăşurării evenimentului.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Zeci de mii de turci au ieşit sâmbătă în stradă pentru a marca un an de la tentativa de lovitură de stat, relatează BBC News.

Mulţi s-au dus la podul din Istanbul care a devenit simbolul rezistenţei, după ce o facţiune din armată a încercat să preia puterea.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan urma să inaugureze acolo un memorial dedicat celor 250 de oameni care au murit luptând împotriva puciştilor. Alte 2.196 de persoane au fost rănite.

Guvernul a demis de atunci peste 150.000 de angajaţi ai statului, subliniind că vrea să-l cureţe de susţinărorii puciului eşuat.

Însă critici spun că aceste concedieri şi suspendări şi cei 50.000 de oameni încarceraţi vizează eliminarea disidenţei.

Data de 15 iulie a fost declarată zi de sărbătoare anuală.

Premierul Binali Yildirim a declarat în deschiderea unei sesiuni parlamentare speciale, care se prelungeşte până duminică dimineaţa, că data de 15 iulie 2016 a fost un al ”doilea război de independenţă”, referindu-se la conflictul care a condus la înfiinţarea statului modern turc în anii '20.

”A trecut un an de când cea mai neagră şi lungă noapte din Turcia s-a transformat într-o zi strălucitoare, de când o ocupaţie inamică s-a transformat în legenda poporului”, a declarat Yildirim.

Însă Kemal Kilicdaroglu, liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, laic), a condamnat acţiunile Guvernului după puci.

”Acest Parlament, care a rezistat bombardamentelor, a fost făcut depăşit, iar autoritatea i-a fost luată. În anul care a trecut, justiţia a fost distrusă. În loc de o normalizare rapidă, a fost implementată o stare de urgenţă permanentă”, a spus el.

Erdogan a plecat de la sesiunea Parlamentului la Istanbul, la bordul unui avion, escortat de aeronave militare.

El urma să se alăture mulţimii uriaşe de pe podul peste Bosfor, unde civili au înfruntat militari pucişti anul trecut. Podul a fost redenumit Podul martirilor de la 15 iulie, iar preşedintele va inaugura un ”memorial al martirilor” acolo.

Istanbulul este plin de afişe uriaşe aniversare, cu sloganuri împotriva puciului eşuat atârnate între minaretele moscheilor.

Erdogan va reveni la Ankara pentru a susţine un discurs în Parlament, în momentul în care instituţia a fost atacată, în urmă cu un an, de pucişti.

El va dezveli un monument în memoria victimelor tentativei de lovitură de stat la palatul prezidenţial, duminică dimineaţa.

Pucişti au preluat controlul, pe 15 iulie 2016, asupra unor tancuri, avioane de război şi elicoptere, au declarat prin presa de stat că au preluat puterea şi au bombardat Parlamentul şi alte locuri-cheie.

Ei au încercat să-l reţină pe Erdogan, care se afla în concediu într-o staţiune la Marea Egee, însă acesta a plecat, iar puciul a fost oprit de civili şi militari loiali preşedintelui.

Autorităţile turce au acuzat mişcarea loială predicatorului Fethullah Gulen de organizarea puciului.

Gulen, care trăieşte în Statele Unite, neagă orice implicare.

Washingtonul a respins până în prezent o cerere a autorităţilor turce de a-l extrăda.

Erdogan şi susţinătorii săi pot considera oprirea puciului o renaştere a Turciei, însă alţi turci consideră acest lucru mai puţin triumfător, având în vedere că tentativa de lovitură de stat a polarizat ţara, comentează Mark Lowen de la BBC.

Unii critici îl acuză pe Erdogan că se foloseşte de epurări pentru a sufoca disidenţa politică, iar săptămâna trecută sute de mii de oameni s-au adunat la Istanbul la finalul unui marş de 450 de kilometri al ”dreptăţii” împotriva Guvernului.

Şeful statului i-a acuzat pe participanţii la marşul lui Kilicdaroglu că susţin terorismul.

Guvernul şi-a continuat epurarea vineri, când a destiuit alte 7.395 din cauza unei presupuse legături cu ceea ce numeşte grupări teroriste.

Sursa: News.ro

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Mai formează sau nu Florin Ristei și Naomi Hedman un cuplu? Ce au observat fanii pe conturile lor de socializare 
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poată la ei adevărate kit-uri sanitare 21:24 Noul vicepreşedinte, Kamala Harris, a devenit o inspiraţie pentru femeile din toată lumea 21:06 Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea 21:00 Fără metrou de la Băneasa spre Otopeni 20:43 Bucureştiul, la un pas de relaxarea restricţiilor 20:35 Anchetă la INML, după ce cadavrul unui francez a fost predat din greșeală unor americani 20:21 Împărţirea banilor ţării, misiune imposibilă. Ce se întâmplă cu pensiile românilor 20:10 Culmea poluării: să arzi ilegal deşeuri de faţă cu ministrul Mediului. S-a întâmplat în Dolj, într-un sat îngropat în gunoaie
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO