Antena Meniu Search
x

Uriașă manifestație la Istanbul: Turcii au comemorat un an de la tentativa eșuată de lovitură de stat

O manifestație uriașă a avut loc la Istanbul, unde a fost marcat un an de la eșecul puciului care l-a vizat pe Președintele Turciei. "Când vor apărea în instanţă, să apară în uniforme ca la Guantanamo" a spus Recep Erdogan la miting, referindu-se la puciști.

O manifestație uriașă a avut loc la Istanbul, unde a fost marcat un an de la eșecul puciului care l-a vizat pe Președintele Turciei. "Când vor apărea în instanţă, să apară în uniforme ca la Guantanamo" a spus Recep Erdogan la miting, referindu-se la puciști.

Update 24.00: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat în discursul rostit sâmbătă seara în faţa zecilor de mii de persoane care participau la marşul organizat pe Podul Bosfor la un an de la lovitura de stat eşuată, că oamenii care s-au opus puciştilor nu au avut arme, au avut un steag şi credinţă.

El s-a pronunţat în favoarea pedepsei cu moartea pentru autorii puciului şi a afirmat că aceştia ar trebui să apară în instanţă în uniforme de tip Guantanamo. Erdogan a declarat că le este recunoscător celor care şi-au apărat ţara, transmite BBC, citat de News.ro.

"Oamenii din acea noapte nu au avut arme, au avut un steag şi, cel mai important, au avut credinţă", a spus preşedintele turc.

El s-a pronunţat în favoarea pedepsei cu moartea pentru organizatorii loviturii de stat, despre care a spus că ar trebui să poarte uniforme stil Guantanamo Bay.

"Sunt recunoscător tuturor membrilor naţiunii mele care şi-au apărat ţara", a declarat el, menţionând că 250 de oameni şi-au pierdut viaţa, dar ţara şi-a câştigat viitorul.

"Puciştii care au închis podul în acea noapte au vrut să arate lumii că deţin controlul", a declarat Erdogan, precizând că aceştia au fost contracaraţi de "milioane de oameni care au ieşit pe străzi în acea noapte pentru a apăra onoarea naţiunii lor".

El a susţinut că a discutat cu premierul Binali Yildirim despre cei care au organizat puciul, spunând: "Când vor apărea în instanţă, să apară în uniforme ca la Guantanamo".

Preşedintele turc a dezvelit un "Monument al martirilor" la podul de peste Bosfor, iar podul a fost redenumit "Podul Martirilor din 15 iulie".

Recep Tayyip Erdogan se va întoarce la Ankara pentru a se adresa Parlamentului exact la ora la care a fost atacat de pucişti.

UPDATE 22:06: Preşedintele turc s-a alăturat unei mulţimi imense, la Istanbul, care marchează un an de la oprirea tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie, relatează The Associated Press.

Recep Tayyip Erdogan şi soţia sa se îndreptau către locul unde preşedintele va inaugura un memorial dedicat celor 250 de oameni ucişi în timp ce se opuneau încercării puciştilor de a răsturna Guvernul.

Şeful statului a mărşăluit alături de copii îmbrăcaţi în cămăşi imprimate cu steagul turc şi de rude ale victimelor.

Zeci de mii de persoane au venit în marş către Podul Martirilor de la 15 iulie, peste Bosfor, unde cetăţeni care au răspuns îndemnului lui Erdogan de a ieşi în stradă şi de a se opune puciştilor s-au luptat cu militari turci care încercau să răstoarne regimul.

O mulţime impresionantă s-a masat sâmbătă în zona podului, unde a venit pe o autostradă pe care circulaţia rutieră a fost oprită pe timpul desfăşurării evenimentului.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Zeci de mii de turci au ieşit sâmbătă în stradă pentru a marca un an de la tentativa de lovitură de stat, relatează BBC News.

Mulţi s-au dus la podul din Istanbul care a devenit simbolul rezistenţei, după ce o facţiune din armată a încercat să preia puterea.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan urma să inaugureze acolo un memorial dedicat celor 250 de oameni care au murit luptând împotriva puciştilor. Alte 2.196 de persoane au fost rănite.

Guvernul a demis de atunci peste 150.000 de angajaţi ai statului, subliniind că vrea să-l cureţe de susţinărorii puciului eşuat.

Însă critici spun că aceste concedieri şi suspendări şi cei 50.000 de oameni încarceraţi vizează eliminarea disidenţei.

Data de 15 iulie a fost declarată zi de sărbătoare anuală.

Premierul Binali Yildirim a declarat în deschiderea unei sesiuni parlamentare speciale, care se prelungeşte până duminică dimineaţa, că data de 15 iulie 2016 a fost un al ”doilea război de independenţă”, referindu-se la conflictul care a condus la înfiinţarea statului modern turc în anii '20.

”A trecut un an de când cea mai neagră şi lungă noapte din Turcia s-a transformat într-o zi strălucitoare, de când o ocupaţie inamică s-a transformat în legenda poporului”, a declarat Yildirim.

Însă Kemal Kilicdaroglu, liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, laic), a condamnat acţiunile Guvernului după puci.

”Acest Parlament, care a rezistat bombardamentelor, a fost făcut depăşit, iar autoritatea i-a fost luată. În anul care a trecut, justiţia a fost distrusă. În loc de o normalizare rapidă, a fost implementată o stare de urgenţă permanentă”, a spus el.

Erdogan a plecat de la sesiunea Parlamentului la Istanbul, la bordul unui avion, escortat de aeronave militare.

El urma să se alăture mulţimii uriaşe de pe podul peste Bosfor, unde civili au înfruntat militari pucişti anul trecut. Podul a fost redenumit Podul martirilor de la 15 iulie, iar preşedintele va inaugura un ”memorial al martirilor” acolo.

Istanbulul este plin de afişe uriaşe aniversare, cu sloganuri împotriva puciului eşuat atârnate între minaretele moscheilor.

Erdogan va reveni la Ankara pentru a susţine un discurs în Parlament, în momentul în care instituţia a fost atacată, în urmă cu un an, de pucişti.

El va dezveli un monument în memoria victimelor tentativei de lovitură de stat la palatul prezidenţial, duminică dimineaţa.

Pucişti au preluat controlul, pe 15 iulie 2016, asupra unor tancuri, avioane de război şi elicoptere, au declarat prin presa de stat că au preluat puterea şi au bombardat Parlamentul şi alte locuri-cheie.

Ei au încercat să-l reţină pe Erdogan, care se afla în concediu într-o staţiune la Marea Egee, însă acesta a plecat, iar puciul a fost oprit de civili şi militari loiali preşedintelui.

Autorităţile turce au acuzat mişcarea loială predicatorului Fethullah Gulen de organizarea puciului.

Gulen, care trăieşte în Statele Unite, neagă orice implicare.

Washingtonul a respins până în prezent o cerere a autorităţilor turce de a-l extrăda.

Erdogan şi susţinătorii săi pot considera oprirea puciului o renaştere a Turciei, însă alţi turci consideră acest lucru mai puţin triumfător, având în vedere că tentativa de lovitură de stat a polarizat ţara, comentează Mark Lowen de la BBC.

Unii critici îl acuză pe Erdogan că se foloseşte de epurări pentru a sufoca disidenţa politică, iar săptămâna trecută sute de mii de oameni s-au adunat la Istanbul la finalul unui marş de 450 de kilometri al ”dreptăţii” împotriva Guvernului.

Şeful statului i-a acuzat pe participanţii la marşul lui Kilicdaroglu că susţin terorismul.

Guvernul şi-a continuat epurarea vineri, când a destiuit alte 7.395 din cauza unei presupuse legături cu ceea ce numeşte grupări teroriste.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Uriașă manifestație la Istanbul: Turcii au comemorat un an de la tentativa eșuată de lovitură de stat