Antena Meniu Search
x

Video Zelenski anunță că a interceptat un plan rusesc de "distrugere" a Moldovei: "E un document care arată cine, când și cum vrea să distrugă"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi, aflat la summitul Consiliului European de la Bruxelles, că a spionajul ucrainean a aflat despre un presupus plan al serviciilor secrete ruse de "distrugere" a Republicii Moldova. Totodată, Zelenski a precizat că a informat-o despre situaţie pe Maia Sandu, dar că nu ştie dacă Moscova a ordonat sau nu aplicarea planului. Chișinăul a confirmat afirmațiile lui Zelenski. 

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 08:20

Vezi și

Update: "Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state şi guverne din ţările europene şi cu alţi parteneri externi, inclusiv cu preşedintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii şi informaţii privind situaţia din regiune", a transmis, joi, Preşedinţia din Republica Moldova, potrivit news.ro.

Sursa citată a precizat că instituţiile responsabile "lucrează pentru asigurarea securităţii ţării şi folosesc tot ajutorul informaţional al partenerilor pentru a anticipa şi preveni orice tentative de subminare a statului".

Știrea inițială: Prezent la summitul special al Consiliului European, aflat în curs la Bruxelles, Zelenski a afirmat că a informat-o recent pe Maia Sandu despre presupusul plan al Rusiei.

"Am vorbit cu președinta Republicii Moldova, doamna Sandu și am informat-o ce a reușit să afle spionajul nostru. Este un plan rusesc de a distruge situația politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra țării. Nu am avut niciun dubiu, când am văzut acest document și când am înțeles care sunt originile acestui document. Am informat Moldova imediat despre aceste amenințări pentru a o proteja. Sunt sigur că și voi toți ați fi făcut același lucru. Nu cunoaștem dacă Moscova a dat, într-adevăr, un ordin pentru a îndeplini acest plan de atac asupra Moldovei, dar l-am interceptat, l-am recunoscut și am înțeles că e un plan similar cu cel pe care au încercat să îl implementeze în Ucraina", a spus Zelenski, relatează agora.md.

Pe acelaşi subiect

Informaţiile arătau "cine, când şi cum" ar acţiona în cadrul planului de "perturbare a democraţiei din Republica Moldova şi de preluare a controlului asupra Republicii Moldova", a subliniat Zelenski, susţinând că planul este asemănător cu cel de ocupare a Ucrainei. Zelenski a precizat însă că nu ştie dacă Moscova a ordonat sau nu aplicarea planului.

Serghei Lavrov a avertizat că Republica Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei

În schimb, în urmă cu o săptămână, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Republica Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei, denunţând un presupus plan al preşedintelui Maia Sandu privind unirea cu România. "Occidentul are privirile aţintite asupra Republicii Moldova, pentru a juca rolul de viitoare Ucraină. Acum, Moldova este luată în considerare pentru acest rol. De la început, occidentalii au pus un preşedinte în fruntea unei ţări prin metode specifice, departe de cele libere şi democratice, este un preşedinte care vrea aderarea la NATO, care are naţionalitate română, care este pregătită pentru o unire cu România şi care, în general, este pregătită pentru aproape orice", a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Televiziunii publice din Rusia, conform cotidianului Le Monde, citat de Mediafax.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat săptămâna trecută că Rusia intenţionează să se răzbune atât pe Ucraina, cât şi pe întreaga Europă. "Rusia este pe cale să îşi concentreze forţele. Vrea să se răzbune nu doar pe Ucraina, ci şi pe Europa liberă", a declarat Zelenski în conferinţa de presă organizată la Kiev împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Zelenski anunță că a interceptat un plan rusesc de "distrugere" a Moldovei: "E un document care arată cine, când și cum vrea să distrugă"