Antena Meniu Search
x

Video Zelenski anunță că Ucraina se îndreaptă spre o victorie în fața lui Vladimir Putin, în timp ce rușii își continuă atacurile asupra Hersonului

Conducerea ucraineană le recomandă insistent locuitorilor din Herson să părăsească temporar oraşul, deoarece artileria rusă şi-a intensificat atacurile la un nivel fără precedent. Mulţi localnici refuză totuşi evacuarea şi spun că, aşa cum au supravieţuit sub ocupaţia rusă, vor rezista şi sub bombardamente. În discursul anual despre starea naţiunii, din parlament, preşedintele Zelenski a afirmat că Ucraina se îndreaptă spre victoria la care au visat mai multe generaţii. 

de Redactia Observator

la 29.12.2022, 07:50

Vezi și

În numai 24 de ore, armata rusă a lansat 33 de rachete asupra oraşului Herson. Şi toate au lovit obiective civile, inclusiv o maternitate. Ruşii par dornici să se răzbune pentru că au fost nevoiţi să se retragă din oraş, după ce l-au ocupat şi jefuit câteva luni. "Herson este în prezent unul din cele mai periculoase oraşe ucrainene", a declarat un consilier municipal.  El i-a rugat pe localnici să se evacueze măcar pentru câteva săptămâni. Dar mulţi rămân, totuşi, în oraş, mai ales dacă au rude în vârstă sau bolnave, care nu se pot deplasa. 

Yogita Limaye, corespondentă BBC: "Chiar în spatele meu este locul unde s-a produs o explozie cu doar o oră în urmă. Cinci oameni au murit, 20 au fost răniţi. În fiecare zi sunt ucişi oameni în acest oraş." 

Herson nu este singura ţintă a bombardamentelor. Noaptea trecută au fost lansate noi atacuri în Harkov, dar şi în mai multe sate din regiunea Sumî. Iar la Dnepro, apărarea antiaeriană a doborât cinci drone produse în Iran şi trimise de ruşi tot pentru a distruge. Minele lăsate de ocupanţi în regiunile din care s-au retras fac şi ele victime: lângă Ciuguev, un bărbat şi fiul său de şapte ani au fost grav răniţi de explozia unei asemenea mine. 

Iar în Donbas continuă luptele deosebit de dure: la Bahmut, oraşul pe care ruşii încearcă de luni de zile să-l cucerească, nu a mai rămas niciun loc care să nu fie scăldat în sânge, după cum a scris preşedintele Zelenski pe Telegram. Dar şi aici au mai rămas civili care rezistă. 

Pe acelaşi subiect

"Vom supravieţui, iar băieţii noştri îi vor alunga pe aceşti ticăloşi de pe pământul nostru. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!"

Volodimir Zelenski, discursul anual despre starea națiunii

Discursul anual al preşedintelui în parlamentul de la Kiev a fost amânat cu 90 de minute din cauza unei alarme aeriene. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise şi nu a putut fi televizată în direct. Dar Zelenski a dorit să întărească speranţele ucrainenilor: el a afirmat că victoria este acum posibilă datorită unităţii naţiunii şi ajutorului primit din Occident. Şi a promis reconstrucţia ţării devastate de război va fi cel mai important proiect economic din Europa zilelor noastre. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Am dovedit tuturor că nicio uniune din Europa nu va fi puternică fără Ucraina, iar din acest motiv, în toate ţările Uniunii Europene, o majoritate clară a cetăţenilor ne susţin, susţin Ucraina."  

Preşedintele a subliniat că judecarea crimelor de război ale Rusiei în faţa unui tribunal internaţional este un punct esenţial al planului său de pace. Dar, probabil, şi unul din motivele pentru care Kremlinul nu acceptă cu niciun chip acest plan. Agresiunea ordonată de Putin îndepărtează tot mai mult Ucraina de Rusia: la Odesa a început demontarea monumentului împărătesei Ecaterina cea Mare, considerată întemeietoarea oraşului. Primarul Odesei era, în trecut, mai degrabă un prieten al Rusiei dar, după invazie, şi-a schimbat radical opinia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Zelenski anunță că Ucraina se îndreaptă spre o victorie în fața lui Vladimir Putin, în timp ce rușii își continuă atacurile asupra Hersonului