Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Carambolul cu 42 de maşini din Ungaria. Mărturiile românilor aflaţi pe autostrada M1 când s-a dezlănţuit haosul: "Maşina explodează!"

Apar imagini înfiorătoare de la carambolul din Ungaria, în care au fost implicaţi şi români. 40 de oameni, printre care 10 copii, au fost răniţi. Noi avem trei conaţionali printre victime. Au avut noroc să scape cu viaţă din accidentul cumplit în care 42 de maşini s-au ciocnit în lanţ, din cauza unei furtuni de praf. După impactul devastator, aproape jumătate dintre vehicule au luat foc. A urmat o operaţiune de salvare impresionantă, cu patru elicoptere şi 16 ambulanţe.

de Redactia Observator

la 12.03.2023, 19:23

Vezi și

Autostrada M1, pe care merg zilnic şi mulţi români, s-a transformat într-un cimitir de maşini în câteva minute. Un şofer de camion, care mergea cu 90 de kilometri pe oră, s-a trezit cu o baricadă de epave în faţă. Nu a mai putut evita nici el impactul. Mai mulţi români au fost implicaţi şi ei în uriaşa tamponare în lanţ.

Cinci români, implicaţi în carambolul de pe autostrada M1 din Ungaria

"Maşina de lângă mine explodează. Of, of... Mă doare inima. La inimă mă înţeapă", spune o româncă implicată în accident, în imaginile trimise pe Fii Observator. "Ia uitaţi aici, oameni buni, ce este în Ungaria. Ferească Dumnezeu!", se mai aude pe filmare.

"Eu veneam liniştit pe a doua bandă, că am intrat în depăşire. L-am văzut în faţa mea. Eu am intrat frumos în depăşire, să-l depăşesc şi numai dintr-o dată am văzut că trage de mine. Dar n-am ştiut de ce trage. Şi dintr-o dată am văzut că se întoarce cu totul. Aşa cum e acum", arată un martor român.

Pe acelaşi subiect

"Eram în trecere pe partea cealaltă. Din cauza ciocnirilor, maşinile au luat foc. Oamenii erau toţi afară (n.r. din maşini) şi fugeau care, cum. Am văzut o grămadă de maşini de România", povesteşte Daniel Daian, martor la accident.

Cum s-a produs accidentul în lanţ

Accidentul în lanţ s-a produs între localităţile Tatabanya şi Budapesta. Câmpul de lângă autostradă abia fusese arat. Vântul, care a avut rafale de 70 de kilometri pe oră, a adus tot praful pe autostradă şi a redus aproape total vizibilitatea. A fost suficient ca un şofer care trecea prin nor să pună frână. Maşinile din spatele lui nu au mai putut opri la timp, iar dezastrul a luat proporţii rapid.

"Incendiu foarte puternic pe M1. Ard câteva maşini mici, a luat foc şi autostrada. Camioane fărmate. Totul e blocat aici. Acesta a fost carambol din cauza prafului", arată un martor. Locul accidentului a devenit greu de privit şi pentru poliţişti cu experienţă, care au văzut multe la viaţa lor. Maşinile urcate una peste alta au fost numerotate de criminalişti, ca să poată reconstitui mai uşor filmul carambolului. Anchetatorii stat toată noaptea pe autostradă în căutarea probelor. 

"Pe autostrada M1, la km 29, în total 42 de autovehicule s-au lovit între ele, dintre care multe au luat foc. Din accident au rezultat 36 de victime. Polițiștii cercetează circumstanțele producerii accidentului", a declarat Soma Csécsi, purtătorul de cuvânt al Poliției din Budapesta.

După doar câteva minute, la locul accidentului au început să ajungă pompieri, medici şi poliţişti. Mai multe elicoptere au survolat zona şi au dus vicimele la spital. "Au fost câte două elicoptere, unul era pe câmp şi altul pe partea mea. De patru sau cinci ori au atertizat. Si pe românca noastră tot cu avionul a luat-o", spune Micu Ioan Ciprian, martor la accident.

Românca venea dintr-o vacanţă petrecută în România şi mergea cu familia ei în Austria, unde se stabilise. Maşina în care era a fost prinsă în uriaşul carambol. Femeia a fost internată la un spital din Ungaria. Rudele aşteaptă cu sufletul la gură veşti de la medici. "Are trei coaste rupte. Mai mult nu ştiu, că nu a ştiut să-mi spună nicio asistentă", mărturiseşte fiica femeii. 

Şoferii au sărit în ajutorul răniţilor

Imediat după impact, mai mult maşini au oprit pe sensul opus, iar şoferii au sărit să îi ajute pe răniţi. "Românii pe care i-am ajutat eu au fost patru. Era o femeie foarte grav, era un român cu maşină de Braşov, un român cu număr de Satu Mare şi încă o familie de la Piteşti căreia i-a luat foc maşina", povesteşte Micu Ioan Ciprian, martor la accident. 

La locul accidentului au apărut şi mulţi escroci, care au profitat că supravieţuitorii accidentului erau în stare de şoc. "Unde e colegul de Satu Mare? Îi demontează maşina ăştia. Vezi că ăştia au început să-ţi demonteze motorul la maşină", avertizează un martor la accident.

Cadavru descoperit sub o maşină carbonizată

Dimineaţă, sub unul dintre vehiculele carbonizate, poliţiştii au descoperit cadavrului unui bărbat de 44 de ani. Anchetatorii anunţă că nu este român. Dintre cei trei conaţionali ai noştri răniţi în carambol, doi sunt încă internaţi în Ungaria. A treia victimă a fost externată şi a ajuns deja acasă.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Fii Observator » ANIMAŢIE. Carambolul cu 42 de maşini din Ungaria. Mărturiile românilor aflaţi pe autostrada M1 când s-a dezlănţuit haosul: "Maşina explodează!"