Antena Meniu Search
x

Exclusiv Camera ascunsă: Bătrâni legați de pat, toalete murdare și mâncare mucegăită la un azil privat din București. Infirmieră: "Sunt înjurați, sunt bruscați"

Imagini coplesitoare obţinute în exclusivitate de reporterii Observator, dintr-un azil privat din centrul Capitalei. Un bătrân este legat de pat în timp ce o imploră pe infirmieră să îi dezlege măcar o mână! Fără milă, femeia urlă la el şi îl lasă legat. Nu sunt singurele orori din caminul unde oamenii plătesc în jur de 4.000 de lei lunar. Am primit imagini cu toalete murdare, mâncare mucegăită şi pacienţi cu răni. Căminul este deţinut de un preot şi de soţia sa. Amândoi neagă acuzaţiile şi spun că e vorba de o răzbunare a unor foşti angajaţi.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 18.06.2021, 20:13

Vezi și
  • Dacă acest caz prezentat de Observator nu vi se pare izolat, dacă aveţi poveşti şi întâmplări din azilele de la noi te invităm să Fii Observator şi să le împărtăşeşti cu noi folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800

În ciuda rugăminţilor stinse ale bătrânului, infirmiera e de neînduplecat. Femeia trage de bărbat până îl leagă şi la celălalt picior. Îl împinge apoi în pat, urlă la el şi pleacă. În urma ei rămâne vocea pierdută a bărbatului care imploră să fie dezlegat.

Te rog frumos, dă-mi drumul la mână!

Nu, că nu eşti cuminte!

Te rog frumos!

E, stai acolo!

În acelaşi cămin, o altă femeie scânceşte şi pare că agonizează. Nu e nimeni lângă ea. Familiile plătesc în jur de 4.000 de lei lunar pentru azilul privat din centrul Capitalei. Dacă pe site azilul pare hotel de lux, realitatea e diferită. Toaletele sunt murdare, mâncarea e acoperită de mucegai şi pacienţii sunt ţinuţi cu răni netratate.

Infirmieră: În acest cămin, bătrânii sunt legați de paturi, sunt înjurați, sunt bruscați.

Reporter: De ce sunt legați și de către cine?

Infirmieră: De către infirmiere că să poată să doarmă liniștite noaptea.

Observator a filmat cu camera ascunsă o angajată

O recunosc chiar angajaţii căminului. O echipă Observator a filmat astăzi cu camera ascunsă în azil. Ne întâmpină o angajată, care ne înşiră rapid costurile.  

Reporter: Costurile sunt 3.500 de lei, plus medicaţia pe care o asiguraţi dumneavoastră.

Angajată: Medicaţia pe care o asigurăm noi, de ronţăit ceva dacă mai e aducem, hainele le aducem. Reporter: Dacă are nevoie de pamperşi aţi spus că vine la 4.000.

Angajată: Da.

Senină, femeia ne asigură că toţi pacienţii au parte de cel mai bun tratament.  

Reporter: Sunt legaţi?

Angajată: Nu avem nevoie de persoane legate. Nu, chiar nu. Ca şi practică nu ar fi făcută decât atunci când se pune pe sine în pericol şi bineînţeles anunţat să ştiţi şi dumneavoastră. Am avut la un moment dat un caz în care scotea tot din pampers, în care am vorbit cu familia şi am zis să-l punem în cărucior şi în cărucior a trebuit să-l legăm.

Insistăm. Ce se întâmplă atunci când un pacient se trezeşte noaptea? 

Reporter: Câtă medicaţie are, nu are nimic care să-l facă să doarmă noaptea?

Angajată: El doarme noaptea, dar doarme şi ziua. În schimb, se culcă undeva la ora 8, el este în pat.

Între versiunea oficială şi cea neoficială sunt multe diferenţe. 

Potrivit legii, nimeni nu are dreptul să lege un pacient de pat

Georgiana Pascu, manager de proiect Centrul de Resurse Juridice: E în afara legii dacă se întâmplă într-un azil de bătrâni. Nu au voie să facă treaba asta. Se poate petrece doar într-un spital de psihiatrie, sub supravegherea unui medic psihiatru.

Căminul este deţinut de un preot şi soţia sa, care este şi administratorul căminului. Niciunul nu a vrut să se întâlnească cu reporterul Observator. După câteva minute, echipa Observator e sunată de un avocat. "Considerăm că sunt scenarii create de foşti angajaţi. Nu există astfel de practici făcute în cămin", susține acesta.

Dacă acest caz prezentat de Observator nu vi se pare izolat, dacă aveţi poveşti şi întâmplări din azilele de la noi te invităm să Fii Observator şi să le împărtăşeşti cu noi folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie de vreun medicament, pe care nu l-aţi găsit în farmacii în ultima perioadă?

Observator » Fii Observator » Camera ascunsă: Bătrâni legați de pat, toalete murdare și mâncare mucegăită la un azil privat din București. Infirmieră: "Sunt înjurați, sunt bruscați"