Comisia Europeană nu a înnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca. ”Vom vedea ce se va întâmpla!”
Comisia Europeană nu și-a reînnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, a anunțat duminică Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă.

„Nu am reînnoit comanda pentru după luna iunie. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat Thierry Breton pentru radioul francez France Inter, citat de AP.
Comisia Europeană a lansat luna trecută o acţiune legală împotriva AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul de furnizare a vaccinului anti-Covid şi pentru că nu are un plan fiabil pentru a asigura livările la timp. Atât UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai, într-un tribunal de primă instanţă de la Bruxelles.
AstraZeneca a livrat către UE mai puține doze de vaccin anti-Covid
Laboratorul suedezo-britanic a livrat statelor membre UE doar 30 de milioane de doze din cele 120 de milioane contractate în primul trimestru.
- Cheagurile de sânge produse după vaccinarea cu AstraZeneca afectează mai mult femeile decât bărbaţii, susţine...
- Răsturnare de situație. SUA au decis să doneze altor țări stocul de vaccin AstraZeneca. Unde vor ajunge 60 de...
- O fetiță de 5 ani a fost găsită rătăcind singură în mijlocul deșertului Sahara, cu hainele sfâșiate,...
- Ce l-ar convinge pe Trump să ia în considerare reducerea tarifelor vamale: "Toate țările ne-au contactat"
- Trump a decapitat NSA, cel mai puternic serviciu de spionaj cibernetic din lume. Pare a fi o epurare a...
În al doilea trimestru, AstraZeneca intenţionează să furnizeze doar 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze contractate de Uniunea Europeană.
Reacția AstraZeneca după ce a fost dată în judecată de UE
Procedura în justiţie, lansată în numele CE şi al Celor 27, a fost denunţată drept „lipsită de fundament” de către laboratorul farmaceutic.
Vaccinul AstraZeneca a fost esențial pentru campania de imunizare a Europei și a constituit un element esențial în strategia globală de a primi vaccinuri în țările mai sărace, deoarece este mai ieftin și mai ușor de utilizat decât vaccinul Pfizer. Dar ritmul lent al livrărilor a frustrat europenii și au considerat compania responsabilă pentru întârzierea parțială a lansării vaccinurilor.
Cum a început lupta dintre UE și AstraZeneca
AstraZeneca a semnat contractul de cumpărare cu UE cu o zi înainte de acordul său cu Marea Britanie. CEO-ul AstraZeneca a declarat la o audiere în Parlamentul European, luna trecută, că Regatului Unit are prioritate la livrarea de vaccin datorită acordului de finanțare a cercetării semnat de Oxford cu guvernul britanic în ianuarie / februarie 2020. Acest acord a fost moștenit de AstraZeneca atunci când a semnat parteneriatul cu Oxford în mai 2020. Guvernul britanic a avut prezența de spirit să demareze finanțarea cercetărilor pentru un vaccin anti Covid-19 chiar înainte ca primul val al pandemiei să lovească Europa. Dar a luat o decizie crucială - a condiționat finanțarea cercetării de faptul ca britanicii să primească primii doze din orice vaccin rezultat.
Și guvernul german a finanțat BioNTech, dar nu a inclus nicio clauză prin care UE să fie prima destinație a dozelor de vaccin. Între timp, în martie 2020, președintele Donald Trump a încercat fără succes să ”fure” BioNTech de la germani pentru a o aduce în SUA. În ciuda avertismentelor, se pare că nimeni din UE nu a crezut că ar putea fi o idee proastă ca BioNTech să încheie un parteneriat cu Pfizer, o companie americană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰