Scandalul OUG pe Codul Penal. Iohannis a propus CSM sesizarea Curţii Constituţionale: "Este inadmisibil, o bătaie de joc!"
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în scurt timp, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Şedinţa, în cadrul căreia urmează să fie avizată OUG privind modificarea Codului Penal, va începe la ora 9.00, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Update ora 10:37 - Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.
Update ora 09:25 - Preşedintele Klaus Iohannis a propus CSM să discute sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie.
”Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic”, a afirmat Iohannis, care a precizat că trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci şi instituţional.
El a afirmat, la începutul şedinţei, că a venit la CSM pentru a hotărî împreună cum se poate continua după adoptarea de către Guvern a OUG de modificare a codurilor penale.
- Târg de adopții pentru căței, în Parcul Carol. Vizitatorii pot să interacţioneze direct cu animalele: "Am...
- Peste 10 milioane de euro investite în educație și știință. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea...
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 5 aprilie, Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 5 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
”Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic, asta nu se poate. E o ofensă adusă justiţiei şi dumneavoastră răspundeţi de independenţa justiţiei şi eu cred că ea a fost încălcată şi este încălcată prin astfel de comportamente în mod grav”, a spus preşedintele.
”Îmi imaginez că primul pas constituţional este sesizarea CCR. Acest lucru vi-l propun şi nu vreau să vi-l impun”, a mai spus Klaus Iohannis.
Update ora 9:15 - A început şedinţa CSM
Update ora 9:05 - Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM.
Şeful statului a declarat că "nu se poate ca guvernul să adopte noaptea o ordonanţă de urgenţă într-un domeniu atât de sensibil".
"Este inadminisbil, este un scandal, o băataie de joc", a spus Iohannis.
--------------------------------
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în scurt timp, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Şedinţa, în cadrul căreia urmează să fie avizată OUG privind modificarea Codului Penal, va începe la ora 9.00, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Iohannis a afirmat că ziua de marţi este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.
Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului pentru modificarea codurilor penale reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale.
Potrivit ordonanţei adoptate marţi seară de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.
De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰