Antena Meniu Search
x

Omul care a pornit pe urmele "Generației Pierdute" se întreabă: " De ce erau legați? De ce erau bătuți? De ce au fost ei bătuți?"

Mihaela Biliovschi este cea de la care a plecat totul! Ea este cea care a venit cu ideea realizării uneia dintre cele mai importante și emoționante campanii văzută vreodată în mass-media. Ea este cea care a pornit pe urmele "Generației Pierdute" și tot ea este cea care a găsit o mare parte din această generație

 Mihaela Biliovschi este cea de la care a plecat totul! Ea este cea care a venit cu ideea realizării uneia dintre cele mai importante și emoționante campanii realizate vreodată în mass-media. Ea este cea care a pornit pe urmele "Generației Pierdute" și tot ea este cea care a găsit o mare parte din această generație.

Pe tot parcursul filmărilor, Mihaela a avut ocazia să simtă și să vadă dincolo de imagini, iar la final a făcut o confesiune emoționantă:

"Faţă în faţă cu ei, m-au întrebat: de ce au fost orfanii trataţi aşa de rău în România? De ce nu i-a ajutat nimeni? De ce nu erau

hrăniți? De ce erau legați? De ce erau bătuți? De ce au fost ei bătuți? Nu pot să le răspund. Încremenită pe scaun de privirile lor lungi, nu am putut găsi nicio scuză. O rușine puternică mă inundă până-n ochi. Am vorbit, rând pe rând, cu 14 copii adoptaţi din România care acum sunt americani. Am parcurs 7.000 de kilometri și 10 state cât zece Românii ca să stau de vorbă cu ei.

Cei care au fost plasați în orfelinate, chiar și pentru puțin timp, sunt vizibil marcați. Viorica Magreta (Culea) se sperie când e atinsă. Ana Mieske fuga de oricine încearcă să o îmbrățișeze. Emilia Mădălina încă se leagănă în pat seara, până adoarme. Ryan Stejărel a trăit, până recent, frica de a fi trimis în România. Veronica Macovei Clark încă își amintește gustul de terci servit o dată pe zi în orfelinat vreme de 5 ani. Dar când i-a dat, România nu i-a pierdut pentru totdeauna.

E incredibil să-l ascult pe Tommy Trippel care îmi spune, bătând cu pumnul în propria palmă, că dacă ar fi pus în fața unei decizii, el ar alege întotdeauna Armata Română înaintea celei americane. Alex Magaard arboreaza steagul României în fața casei parentale din Minnesota de când avea 6 ani. Dacă te uiți pe conturile lor de Facebook, sunt dominate de România. Învață limba română în timpul liber și

strâng bănuț cu bănuț ca să vină în vizită în țara noastră. 

Ei ne-au rămas fideli.Ne-au iertat. Pentru că România, în lipsa imaginii mamei, a fost cordonul ombilical de care se leagă identitatea și rădăcinile lor.Pentru prima dată în istoria adopțiilor internaționale din România acești copii primesc o voce. Ei vă spun, în cuvintele proprii, ce au însemnat abandonul și adopția pentru ei. Părinții naturali, pentru

prima dată în istoria adopțiilor internaționale din România, vorbesc despre motivele și motivația abandonului. Și vorbind despre voci. Pentru mine, cel mai frumos lucru și obiectivul acestei întregi campanii media au fost momentele în care am dat copiilor vestea că le-am găsit familia naturală.

Emoțiile trăite în momentul în care am format numărul de telefon și Tommy Trippel, Rob Brekke, Alexandra Anderson, Joana Powell, și-au auzit mama, din nou, vorbindu-le.

În acest efort imens, umanitar, pe care echipa Observator l-a demarat, oferim părinților naturali șansa confesiunii. Copiilor adoptați,

șansa de a primi răspunsuri la întrebări. Iar părinților adoptivi,nu pot decât să le mulțumesc. Lobby-ului puternic pro-international adoption care s-a autosesizat și care s-a indignat în urma campaniei ”Generația Pierdută” îidoresc să apuce creionul și caietul de notițe și să ia aminte.

Pentru că greșelile trecutului nu pot fi repetate. Generația Pierdută e regăsită. Recâștigată. Pentru că, nu-i așa,sângele apă nu se face –niciodată." 

LUNI, 2 IUNIE, DE LA ORA 19.00 - PRIMUL EPISOD AL CAMPANIEI "GENERAȚIA PIERDUTĂ" 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Generatia Pierduta » Omul care a pornit pe urmele "Generației Pierdute" se întreabă: " De ce erau legați? De ce erau bătuți? De ce au fost ei bătuți?"