Antena Meniu Search
x

Video Blue Monday, pe 15 ianuarie 2024. De unde vine numele de "Lunea albastră" şi cum a luat naştere conceptul

Dacă vă simţiti astăzi mai obosiţi, anxioşi sau pur şi simplu nu aveţi chef de nimic, este pentru că trecem prin cea mai deprimantă zi din an, care a primit denumirea de Blue Monday. Conceptul a luat naştere relativ recent, în anii 2000, atunci când un cercetător britanic a constatat că are datorii după cât a cheltuit pe cadourile de sărbători. Din fericire, specialiştii vin şi cu soluţii pentru a combate cea mai dezolantă zi.

de Redactia Observator

la 15.01.2024, 08:42

Vezi și

Blue Monday sau. cea mai deprimantă zi a anului se sărbătoreşte an de an, în cea de-a treia zi de luni din ianuarie. Termenul, tradus în limba română, "Lunea albastră", a apărut în anul 2005.

Cum a apărut ideea de Blue Monday

Nici asocierea cu albastru nu este una la întâmplare. Culoarea defineşte, de cele mai multe ori, starea de singurătate, tristeţe, depresie. Este important de precizat că cea mai mohorâtă zi din an se manifestă diferit, pentru fiecare dintre noi. Specialiştii spun că popularitatea unei astfel de zile îi poate afecta pe cei care suferă în mod real de depresie.

Însă nu trebuie să ne panicăm. Psihologii vin cu sfaturi cum să combatem starea de tristeţe. Un prim pas ar fi mişcarea - practicarea unui sport sau chiar plimbările în natură contruibuie în mare măsură la starea de bine. O altă soluţie, simplă şi demonstrată clinic, este să mâncarea sănătoasă. Dacă ai grijă la alimentaţie şi bei apă cât trebuie, tristeţea va trece uşor pe lângă tine.

Pe acelaşi subiect

Mai ajută şi un somn odihnitor sau activitățile relaxante cum ar fi programele de meditație sau exercițiile de respirație.

De unde vine starea de tristeţe

Specialiştii au venit şi cu explicaţii în ceea ce priveşte aceste stări negative. După ce trec sărbătorile de iarnă, sentimentele de bucurie și fericire se evaporă, iar mulți dintre noi picăm pradă gândurilor triste. Întoarcerea la muncă după pauza de Crăciun și Revelion, precum si reluarea activităților de rutină pot deveni o provocare.

Mare atenţie însă, dacă simptomele nu se ameliorează, ele pot indica depresia sau alte probleme de sănătate mintală. Este recomandată o programare la medicul de familie sau la un psiholog cât mai curând posibil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Inedit » Blue Monday, pe 15 ianuarie 2024. De unde vine numele de "Lunea albastră" şi cum a luat naştere conceptul