Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cascada Şapte Scări, transformată de ger într-un adevărat regat de gheaţă. Peisaj de basm în masivul Piatra Mare

Gerul a transformat România în Împărăţia Gheţii. Cascada Şapte Scări a încremenit în forme spectaculoase, iar ţurţuri uriaşi împodobesc stâncile. Iar la Geoagiu Băi, apele termale au transformat peisajul în regatul de foc şi gheaţă. Turiştii care vor să admire priveliştea trebuie să fie atenţi. Ţurţurii uriaşi se pot desprinde oricând. 

de Claudiu Loghin

la 12.01.2024 , 21:34

Prin pădurea deasă, pe potecile acoperite de zăpadă, plimbarea până la Canionul Şapte Scări e ca un basm. La peste o mie de metri altitudine, gerul şi apa au transformat peisajul într-un univers de cleştar pe unul dintre cele mai frecventate trasee din masivul Piatra Mare. 

Cascada din Canionul 7 Scări a îngheţat

"Am ajuns la Canionul 7 Scări după aproximativ 45 de minute de mers pe traseul bandă galbenă, de la parcarea situată în apropierea Drumului Naţional 1. Şi exact acesta este locul din care încep să se dezvăluie primele imagini cu ce a sculptat natura frumos, aici, la intrarea în canion", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.

Vezi și

Bucăţi uriaşe de gheaţă au rămas încremenite pe stânci din cauza gerului. "Aici, stalactita de gheaţă s-a unit cu stalagmita şi a luat naştere o coloană de 70-80 de cm înălţime. Mai încolo, formaţiunile au doi, poate chiar trei metri înălţime. Aici, peretele e complet acoperit de gheaţă pe o suprafaţă foarte mare, iar mai jos, formaţiunile au chiar şi câte 3-4 metri", adaugă Claudiu Loghin, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Pe cât este de spectaculos fenomenul, pe atât este de periculos. Bucăţile de gheaţă se pot desprinde oricând. "Le recomadăm să fie echipaţi de iarnă, să aibă echipament complet: parazapezi, îmbrăcăminte de schimb. Dacă dorim să facem o poză, trebuie să păstrăm o distanţă suficient de mare în cazul în care se prăbuşeşte", a declarat Adrian Benga, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Brașov.

În această perioadă a anului, canionul este închis pentru turiști. Însă minunile de gheaţă pot fi admirate chiar de la intrarea pe traseu. 

Cascada Clocota, un vis de gheaţă

Cascada Clocota din stațiunea balneară Geoagiu-Băi din Hunedoara a devenit regatul de foc şi de gheaţă. "În luna ianuarie şi când sunt temperaturi foarte, foarte scăzute este o adevărată feerie. un adevărat spectacol ca să spun aşa. Se formează acest abur dens, metaforic spus pare a fi un clocot. Se formează aceşti ţurţuri de gheaţă pe aceste falduri, ca rezultat al depunerilor de săruri calcice şi travertin, din cauza apei bogate în aşa ceva. Deci este un adevărat peisaj", spune Claudiu Nicolae Şimonaţi, Centrul Național de Promovare.

"E foarte frumos aici şi îţi dă senzaţia că natura creează în continuare şi nu este totul adormit şi totul este viu", zice un turist. "Este spectaculoasă. Că se formează acei ţurţuri şi asta o face să pară atât de spectaculoasă iarna", crede o femeie.

Mai multe formaţiuni calcaroase formate pe rădăcinile unor copaci s-au prăbuşit din cauza greutăţii în luna august, dar asta nu a ştirbit cu nimic frumuseţea peisajului. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Inedit » Cascada Şapte Scări, transformată de ger într-un adevărat regat de gheaţă. Peisaj de basm în masivul Piatra Mare