Antena Meniu Search
x

Descoperire bizară în mormântul unui împărat chinez, mort de peste 2.000 de ani. Ce au găsit arheologii

Scheletul complet al unui panda uriaș a fost descoperit în mormântul antic al unui împărat chinez. Este pentru prima dată când un panda întreg e descoperit îngropat într-un astfel de loc, spun arheologii.

de Redactia Observator

la 08.08.2023, 15:24

Descoperire bizară în mormântul unui împărat chinez
Descoperire bizară în mormântul unui împărat chinez - Twitter / Profimedia

Arheologii din China au declarat că au găsit scheletul unui panda uriaș îngropat în mormântul unui împărat chinez care a trăit în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Este pentru prima dată când un schelet întreg de panda este descoperit de experți într-un loc de înmormântare străvechi, a declarat Hu Songmei, arheolog la Academia de Arheologie din Shaanxi, potrivit The South China Morning Post.

Scheletul din mormântul împăratului Wen

Echipa lui Hu a găsit scheletul în fața mormântului împăratului Wen, care a fost al cincilea conducător al dinastiei Han de Vest și a domnit până în anul 157 î.Hr, scrie publicația. Locul de înmormântare este situat în apropiere de Xian, un oraș din provincia Shaanxi care a fost cândva capitala imperială a Chinei.

La sfârșitul anului 2021, arheologii au dezgropat rămășițele unui tigru, ale unui tapir, ale unui bizon, ale unui iac, ale unui takin și ale altor animale în 20 de gropi la colțurile unei grădini regale din apropierea mormântului lui Wen, a relatat West China Metropolis Daily, potrivit Mediafax. Dar abia recent echipa lui Hu a identificat unul dintre schelete ca fiind un panda uriaș, cu ajutorul testelor ADN, a adăugat publicația.

Pe acelaşi subiect

Hu a declarat că panda aparținea probabil subspeciei Qinling, care are o față mai mare și mai rotundă și este diferită de cea a panda gigant din Sichuan, mai comună.

Ce indicii oferă descoperirea

Apariția unui panda în apropiere de Xian ar putea indica, de asemenea, faptul că clima din zonă era cu câteva grade mai caldă decât este în prezent, permițând creșterea bambusului. Cu toate acestea, este de asemenea posibil ca animalul să fi fost trimis din sud ca ofrandă.

În 1975, arheologii au găsit craniul unui panda în mormântul mamei împăratului Wen, împărăteasa văduvă Bo, a adăugat Hu. Însă trunchiul acestuia lipsea, a spus Hu.

Cadavrul tapirului din mormântul lui Wen a fost o descoperire deosebit de semnificativă, având în vedere că acest animal a dispărut de mult timp în China, a spus Hu. Înregistrările antice care menționează tapiri au fost uneori suspectate că se referă în schimb la panda. Hu crede că descoperirea rămășițelor tapirului arată că ambele specii ar fi putut exista în China în vremuri străvechi.

Tapirul malaezian este inclus pe lista speciilor pe cale de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, în timp ce panda gigant este marcat ca fiind vulnerabil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » Descoperire bizară în mormântul unui împărat chinez, mort de peste 2.000 de ani. Ce au găsit arheologii