Explicaţia nebănuită a specialiştilor! De ce lăcrimăm când tăiem ceapă
Orice gospodină evită pe cât posibil să taie ceapă! Lacrimile au o explicaţie cât se poate de ştiinţifică, spun specialiştii
Orice gospodină evită pe cât posibil să taie ceapă! Lacrimile au o explicaţie cât se poate de ştiinţifică, spun specialiştii
Motivele pentru care ne lăcrimează ochii sunt diverse, spun specialiştii.
“Lacrimile se produc continuu în special de glanda lacrimală şi se drenează continuu prin căile lacrimale în cavitatea nazală. Factori ce duc la creşterea cantităţii de lacrimi, cum ar fi substanţe iritante volatile sau locale, emoţii, supărări prin mecanisme complexe ce se transmit pe căi reflexe şi acţionează asupra glandei lacrimale pot duce la hiperlacrimare. Orice obstacol în drenajul lacrimilor prin obstrucţii ale căilor lacrimale (caliculele lacrimale, sacul lacrimal, canalul lacrimo-nazal) sau chiar la nivelul cavităţii nazale (rinita cronică, deviaţia de sept) va duce de asemenea la lăcrimare cu scurgerea lacrimilor pe obraz”, spune prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic şef al Secţiei Clinice Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, potrivit Adevărul.ro.
Medicul specialist a explicat şi apariţia lacrimilor în momentul în care curăţăm sau tăiem o ceapă.
“Se pare că ceapa conţine o substanţă pe bază de sulf care în contact cu aerul devine iritantă pe suprafaţa oculară şi declanşează lăcrimarea. De altfel, există multe alte substanţe iritante ce declanşează lăcrimarea, cum ar fi acizi, substanţe urât mirositoare, curenţi de aer”, spune medicul Adriana Stănilă.
Deşi astăzi lacrimile provocate de ceapă pot fi deranjante, în Antichitate ceapa era considerată un medicament pentru ochi. Ciudat, nu-i aşa?
CITEŞTE ŞI Rețeta toamnei! Combină CEAPA cu un singur ingredient și ții răceala la distanță!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰