Antena Meniu Search
x

Informaţii şi curiozităţi despre Deşertul Sahara. De ce este atât de frig noaptea

Românii aflaţi în căutare de senzaţii tari şi-au propus, printre altele, să intre măcar parţial în contact cu Deşertul Sahara, pentru a simţi pe propria piele condiţiile existente în zona respectivă.

de Redactia Observator

la 23.04.2024, 12:07

Deşertul Sahara are o suprafaţă de aproape 40 de ori mai mare decât suprafaţa României
Deşertul Sahara are o suprafaţă de aproape 40 de ori mai mare decât suprafaţa României - Profimedia
  • Deşertul Sahara are o suprafaţă de aproape 40 de ori mai mare decât suprafaţa României.

După Revoluţia din 1989 şi mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană, românii s-au bucurat tot mai mult de posibilitatea de a face deplasări în străinătate, indiferent de motivul care stă la baza călătoriei respective.

Astfel, a crescut inclusiv numărul românilor care sunt în căutare de senzaţii tari, care doresc să bifeze anumite reuşite în viaţă, iar printre aceştia se află români care şi-au dorit să ajungă în Deşertul Sahara.

Ce temperaturi sunt în Deşertul Sahara

Deşertul Sahara s-a format, în principiu, tocmai din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre noapte şi zi. Vorbim, în mod normal, de temperaturi care pot ajunge până la 38 de grade Celsius, în timpul zilei, şi care pot scădea până la -4 grade Celsius pe parcursul nopţii.

Pe acelaşi subiect

În punctul culminant, temperaturile pot ajunge lejer la 50 de grade Celsius, pe parcursul verii, şi pot scădea până la -10 grade Celsius pe parcursul iernii.

De ce este atât de frig noaptea în deşert

Una dintre marile dileme ale pasionaţilor de călătorii este această diferenţă uriaşă de temperaturi din Deşertul Sahara. Temperatura scade foarte mult pe parcursul nopţii, iar acest lucru se petrece, conform specialiştilor, din două motive.

Pe de o parte căldura se pierde rapid din cauza solului nisipos sau stâncos. Pe de altă parte, lipsa formaţiunilor noroase are un rol important în Deşertul Sahara. În mod normal, norii opresc căldura înmagazinată în sol, ziua, să se risipească înapoi în spaţiu. Totuşi, cum în deşert nu prea sunt nori, căldura din sol se risipeşte rapid, iar pe parcursul nopţii apare frigul pătrunzător.

De ce nu plouă în deşert 

Conform specialiştilor, în Deşertul Sahara nu plouă din cauza condiţiilor climatice. Vorbim despre o zonă cu perioade lungi de căldură excesivă şi în care norii îşi fac rareori apariţia.

Iar perspectivele sunt sumbre, în ciuda planurilor avute de anumiţi oameni de ştiinţă de a aduce precipitaţiile în deşert. Se consideră că anii ce vin vor fi şi mai săraci în precipitaţii la nivel global şi există pericolul ca milioane de creaturi din deşerturi să ajungă pe cale de dispariţie.

Deşertul Sahara se întinde pe suprafaţa a 12 ţări

Deşertul Sahara este considerat al 3-lea cel mai mare deşert din lume, iar despre el se spune că are o suprafaţă undeva la 9,2-9,4 de milioane de kilometri pătraţi, adică ar fi de aproape 40 de ori mai mare decât suprafaţa României.

În aceste condiţii nu trebuie să ne mire că Deşertul Sahara se întinde pe suprafaţa a nu mai puţin de 12 ţări. Sahara ocupă bucăţi mari din Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Mauritania, Mali, Niger, Ciad şi Sudan şi bucăţi mai mici din Senegal şi Burkina Faso.

Informaţii neaşteptate despre Deşertul Sahara 

Există numeroase informaţii mai puţin cunoscute despre Deşertul Sahara. Printre altele trebuie precizat că există date care arată că Deşertul Sahara s-a format cu mai mult de trei milioane de ani în urmă.

De asemenea, o informaţie extrem de interesantă este aceea, conform topu.ro, că Sahara absoarbe anual aproximativ două miliarde de tone de carbon, care ajută la reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.

Curiozităţi despre Deşertul Sahara

Deşi nu pare, deşertul Sahara găzduieşte numeroase plante şi animale. Dintre animalele ce pot fi întâlnite în deşertul Sahara amintim cămilă, bufniţă, elefant african, antilopă, leul saharian, şoim, dar şi specii de peşti întâlnite mai ales în Lacul Nasser, lac situat în zona de deşert ce aparţine de Egipt.

O altă informaţie extrem de interesantă despre Deşertul Sahara este că pe suprafaţa acestui deşert pot fi găsite ruine ale Imperiului Roman, ruine egiptene, ruine ale faraonilor şi ruine berbere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Inedit » Informaţii şi curiozităţi despre Deşertul Sahara. De ce este atât de frig noaptea