Localitatea Jurilovca, în Tulcea, a devenit Capitala borșului pescăresc
Nu doar pe litoral este aglomerat. Şi în Deltă un festival plin de arome a adunat mii de oameni din toate colţurile ţării. La Jurilovca, în Tulcea, borşul de peşte lipovenesc este pe buzele tuturor în acest weekend.
Nu doar pe litoral este aglomerat. Şi în Deltă un festival plin de arome a adunat mii de oameni din toate colţurile ţării. La Jurilovca, în Tulcea, borşul de peşte lipovenesc este pe buzele tuturor în acest weekend.
De cum a răsărit soarele, portul Jurilovca s-a umplut de oameni. Şi de arome. Lipovenii s-au pus pe gătit. Au multă treabă - 15.000 de porţii de borş pescăresc. Totul începe cu pregătirea celui mai important ingredient.
Caras, plătică, biban sau crap. În total, patru tone de peşte tăiat şi preparat cu atenţie. Suficient cât să umple zecile de ceaune uriaşe.
Eric Grigore, bucătar: "Peştele nu trebuie spălat cu peria, doar clătit puţin în apă şi clătit şi pus la ciorbă să fiarbă, atunci iese zeama bună, în sângele lui."
În vreme ce bucătarii lucrează de zor, pe margine aşteaptă munţii de lemne. Semn că focul nu trebuie să se stingă curând. Pe scenă, dansurile tradiţionale şi costumele lipoveneşti colorează atmosfera.
Cel mai bun borş de peşte s-a împărţit în mii de porţii. Gratis. În aer liber, la umbră, oamenii l-au terminat pe nerăsuflate. Verdictul vine imediat.
La câţiva paşi distanţă, se pregătesc şi alte reţete. Peştele prinde gust pe plite ori în tigăi.
Festivalul Borşului Lipovenesc va continua şi mâine, în portul Jurilovca.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰