Antena Meniu Search
x

O femeie din Bucureşti cumpără în fiecare an un camion de flori din Olanda pentru moaştele Sfintei Parascheva

O familie din Bucureşti cumpără anual câte un camion cu flori şi vine la Iaşi pentru a împodobi baldachinul în care se află moaştele Sfintei Parascheva.

O femeie din Bucureşti cumpără în fiecare an un camion de flori din Olanda pentru moaştele Sfintei Parascheva

O familie din Bucureşti cumpără anual câte un camion cu flori şi vine la Iaşi pentru a împodobi baldachinul în care este scoasă racla cu moaştele Sfintei Parascheva, cu prilejul prăznuirii, pe 14 octombrie, a hramului acesteia.

De 14 ani, Florentina Buştei se ocupă personal de împodobirea baldachinului, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a Sfintei Parascheva. Potrivit acesteia, în 2004 a avut un vis în urma căruia a decis să cumpere un camion cu flori tocmai din Olanda şi să vină la Iaşi. De atunci, indiferent de vreme, ea vine cu întreaga familie să împodobească baldachinul în care este pusă racla Sfintei Cuvioase Parascheva în perioada pelerinajului organizat cu prilejul hramului acesteia.

Anul acesta, familia Buştei a decorat baldachinul cu flori ce au, predominant, nuanţe de alb şi roz.

'Domină albul, cu puţin verde, cu flori frumoase şi deosebite. (...) Va fi alb anul acesta. Crinul, trandafirul şi delphinium vor fi florile pe care le punem în interior, deasupra raclei. Sincer, ne-a fost foarte greu să alegem culoarea, să o hotărâm, pentru că încercăm din tot sufletul să facem de fiecare dată altfel. La un moment dat s-au cam folosit toate culorile. Ne-am gândit că este al paisprezecelea an, pentru noi semnifică ceva, pentru că are legătură cu ziua Sfintei. Şi pentru că avem un nou membru al familiei, am vrut să facem o culoare care să specifice bucurie, puritate, un suflet curat', a declarat Florentina Buştei. 

Pe acelaşi subiect

Coincidenţa face ca, până acum, veşmintele Sfintei Parascheva să fie exact în aceleaşi nuanţe cu cele ale florilor folosite la împodobitul baldachinului. 

În fiecare an, Florentina vine la Iaşi alături de soţ şi cei trei copii ai lor. Anul acesta, la decorarea baldachinului din curtea mitropolitană, femeia a venit şi cu cel mai nou membru al familiei, Maria Victoria Parascheva, nepoata sa care pe 2 octombrie a împlinit 9 luni.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că sunt impresionaţi de jertfa adusă de familia din Bucureşti. 

'E impresionantă dragostea lor şi, mai ales, consecvenţa lor, pentru că într-adevăr vin de mulţi ani şi împodobesc baldachinul cu racla Sfintei Parascheva cu flori care te trimit cu gândul la Rai. Atât de frumoase sunt şi atât de frumos împodobesc', a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu. 

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din catedrala mitropolitană marţi dimineaţa, la ora 6,30, spre închinarea celor veniţi din toată ţara. Ea va fi amenajată în curtea mitropolitană, pe un baldachin special amenajat. Racla va rămâne aici până pe 15 octombrie. Pe 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi oficiată Sfânta Liturghie, ceremonial religios la care participă sute de mii de credincioşi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » O femeie din Bucureşti cumpără în fiecare an un camion de flori din Olanda pentru moaştele Sfintei Parascheva