Antena Meniu Search
x

(P) Virusul Papilloma canin - află totul despre negii câinelui!

Cu toții știm despre HPV (Human Papilloma Virus) și simptomele pe care acest virus le provoacă la oameni. Știai însă că există și virusul Papilloma canin? Află din acest articol totul despre cum se manifestă virusul Papilloma la câini și descoperă care este cea mai comună sursă de îmbolnăvire la care și câinele tău este expus!

de Redactia Observator

la 01.08.2022, 11:21

(P) Virusul Papilloma canin– află totul despre negii câinelui!
(P) Virusul Papilloma canin– află totul despre negii câinelui!

Virusul Papilloma canin

Virusul Papilloma canin este cunoscut popular sub denumirea de “negii câinelui”. Cum îți dai seama dacă patrupedul tău este infectat? Ei bine, acest virus se manifestă cu mici excrescențe asemănătoare ca textură și aspect cu conopida pe țesuturile câinelui.

Cei mai predispuși infectării cu acest virus sunt puii și câinii tineri. De asemenea, câinii cu sistemul imunitar slăbit se pot îmbolnăvi foarte ușor, indiferent de vârstă.

Acești negi provocați de virusul Papilloma canin pot apărea oriunde pe corpul câinelui. Cele mai frecvente zone afectate sunt buzele (inclusiv în interiorul gurii), nările (pe exterior și pe interior) și zona din jurul ochilor. Având în vedere că virusul se transmite de la câine la câine prin contact direct, este normal ca negii aceștia să apară exact în zonele de contact cu apa din bolul unui alt câine infectat. cu jucăriile acestuia sau prin mușcarea în joacă cu acesta.

Vestea bună este că virusul Papilloma canin nu se transmite la om. Transmiterea sa se realizează în mod exclusiv de la câine la câine.

Metode de prevenție a infectării câinelui tău cu virusul Papilloma canin

Având în vedere că virusul Papilloma canin se transmite prin contact direct de la câine la câine, îți recomandăm să nu lași patrupedul tău să bea apă din bolul unui alt câine, dintr-un bol public sau din fântâni publice. Aceasta este cea mai frecventă modalitate prin care câinii se infectează cu acest virus.

Așa cum tu nu împarți sticla ta de apă cu un străin, nici câinele tău nu trebuie să bea apă din același loc cu alți câini străini. Te sfătuim să ai un bol portabil cu tine de fiecare dată când ieși la plimbare cu blănosul tău.

Același lucru este valabil și pentru jucăriile câinelui. Dacă ai mai mulți câini și știi că sunt sănătoși cu toții, este în regulă să îi lași să împartă jucăriile între ei. Totuși, acest lucru este contraindicat atunci când vorbim despre câini străini. Evită contactul acestora cu jucăriile câinelui tău și împiedică-le joaca prin mușcare ori contact fizic!

De asemenea, îți recomandăm să acorzi o atenție deosebită sistemului imunitar al câinelui tău, cel care îl poate apăra cel mai bine de o eventuală infectare cu virusul Papilloma canin. De aceea, îți recomandăm să oferi animalului hrană de tip dietă veterinară pentru câini care să îi susțină procesele de vindecare internă în cazul unor afecțiuni și să îl protejeze de factorii externi.

Bineînțeles, virusul Papilloma nu este singurul risc la care este expus câinele tău în timpul contactului cu animale străine. Există și riscul de a prelua paraziți interni sau externi. De aceea, îți recomandăm să folosești produse antiparazitare externe pentru câini în mod constant și, în mod regulat, să îi administrezi patrupedului antiparazitare interne.

Tratamentul virusului Papilloma la câini

La majoritatea câinilor infectați cu virusul Papilloma canin, negii dispar de la sine într-o perioadă de una până la 6 luni. În anumite cazuri, medicul veterinar va prescrie antibiotice și/sau medicamente antivirale. Dacă, totuși, negii sunt foarte dureroși și îi cauzează dureri ori disconfort câinelui, atunci putem vorbi despre extirparea lor pe cale chirurgicală.

Pentru îmbunătățirea stării generale a câinelui infectat cu Papilloma, îi poți administra următoarele suplimente disponibile în farmacii veterinare online sau clasice, sub supravegherea medicului veterinar:

  • vitamina E, atât sub formă de pastile, cât și sub formă de unguent – locul afectat va arăta vizibil mai sănătos după 2-4 săptămâni de administrare,
  • ulei de castor – conduce la uscarea și dispariția negilor,
  • tablete de suport digestiv pentru câini – îmbunătățirea sistemului digestiv are un efect pozitiv asupra întregului organism.

În cazul în care observi acești negi la câinele tău, te sfătuim să mergi la medicul veterinar. În acest mod, vei afla cât de gravă este infecția virală, dacă este necesar tratamentul sau nu, dacă este o urgență rezolvabilă în mod chirurgical sau nu.

Totuși, nu te impacienta! Cele mai multe cazuri de Papilloma la câini sunt ușoare și nu necesită tratament, însă o alimentație sănătoasă și calitativă pentru câine este indicată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » (P) Virusul Papilloma canin - află totul despre negii câinelui!