Antena Meniu Search
x

Video Postul Adormirii Maicii Domnului. Nutriționiștii spun că este momentul ideal pentru a lua o pauză de la carne. Cu ce poate fi înlocuită

Mai sunt două săptămâni până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar credincioşii au intrat de azi în post. Însă nu ar trebui să fie o perioadă de restricţii alimentare. Pieţele sunt pline de fructe şi legume savuroasei, iar nutriţioniştii spun că nu strică să devenim vegetarieni o perioadă. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 01.08.2023, 21:44

Vezi și

Luna lui Gustar începe cu post pentru credincioşi. .

Clara Mihociu, reporter Observator: "De pe lista de cumpărături dispar produsele din carne şi lactatele, de asemenea ouăle. În locul lor ne îndreptăm atenţia către fructele şi legumele proaspete, dar şi verdeţurile din pieţe."

"Fără carne! 

"Aţi făcut cumpărăturile pentru post şi dumneavoastră?"

Pe acelaşi subiect

"Da. Ardei, vinete şi roşii."

"Preferăm legumele decât... Carnea, aşa, la zile mai mari, mai de sărbătoare. Dar acum eu zic că e ok cu postul, o să ne simţim şi mai bine."

În sezonul în care tarabele sunt pline de fructe şi legume, şi nutriţioniştii spun că este momentul potrivit să renunţăm la carne.

Ionuţ Ignat, nutriţionist: "Este ideal să scoatem grăsimilie, pe cât posibil, mai ales în zona de prăjeli în mod expres, întrucât deja avem pe partea energetică tot ceea ce vine la pachet cu glucoza şi fructoza, adică mă refer la legume şi la fructe."

Cu ce poate fi înlocuită carnea din alimentație?

Carnea poate fi înlocuită cu alte surse de proteine, precum fasolea, mazărea sau năutul. Iar pentru cină, o salată cu roşii, castraveţi şi ardei gras e suficientă.

Vânzătoare din piaţă: "Din partea noastră, un ardei iute pentru fiecare client. Şi asta cu totul costă 10 lei, o salată de 4 persoane."

Mâncarea de post e căutată acum şi în restaurantele de lux.

Anca Lapa, director marketing al unui restaurant din Iaşi: "Unul dintre cele mai iubite preparate la noi, de post, este clar, humusul. Aici, în faţa mea, am un platou de humus. E cu muguri de pin, salata tabuleh, care merge perfect pe vremea aceasta. Ea este comandată şi în afara postului, dar cu atât mai mult acum."

Cum ne pregătim sufletește pentru acest post?

Postul nu înseamnă doar dietă, ci şi linişte sufletească. Creştinii sunt aşteptaţis la biserică.

Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei: "Sunt foarte multe rânduieli liturgice la care creştinii sunt aşteptaţi, rânduieli care vor culmina în preziua sărbătorii adormirii Maicii Domnului cu citirea prohodului adormirii Maicii Domnului."

Credincioasă: "Cred că mai mult contează faptele şi ceea ce gândim şi ceea ce facem în viaţă. Aşa, cu mâncarea... E bine să ne şi reţinem pentru, eu ştiu, sănătate."

Postul Adormirii Maicii Domnului are o singură dezlegare la peşte, pe 6 august, când e sărbătorită Schimbarea la Faţă. Tradiţia spune că în zilele de marţi şi joi e bine să mâncăm legume fierte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » Postul Adormirii Maicii Domnului. Nutriționiștii spun că este momentul ideal pentru a lua o pauză de la carne. Cu ce poate fi înlocuită