Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sf. Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis să faci pe 15 august

Sfânta Maria este una dintre cele mai mari sărbători creștine din an. Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Care sunt obiceiurile, tradițile și regulile care vin odată cu sărbătoarea.

de Redactia Observator

la 14.08.2022 , 13:52

Ce este strict interzis să faci pe 15 august Sf. Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri - Profimedia

Pe 15 august creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sântămăria Mare), iar pe 8 septembrie este Nașterea Maicii Domnului (Sântamăria Mică). Peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica, dintre care peste 1,8 milioane de femei și 400.000 de bărbați. Aproape 1,4 milioane de românce poartă numele Maria și peste 300.000 de români au în buletin numele Marian.

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august?

Una dintre cele mai mari dileme ale acestei sărbători pleacă de la întrebarea : este păcat să urăm „La mulți ani” sărbătoriților care poartă numele de Maria sau Marian? Dat fiind faptul că vorbim despre Adormirea Maicii Domnului, moartea acesteia, o comemorare a Sfintei Maria, nu există motive de bucurie.

Articolul continuă după reclamă

De-a lungul anilor subicetul a stârnit controverse puternice, deoarece oamenii sunt împărțiți în două tabere. Prima este cea care consideră de sărbătoarea Maicii Domnului, pe 15 august, se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică, în care îi sărăbătorim cu adevărat pe cei ce poartă numele sfânt, este cea de pe 8 septembrie, când este Nașterea Maicii Domnului.

Pe acelaşi subiect

Există preoți care au declarat în fața credincioșilor faptul că putem spune „La mulți ani” și pe 15 august, nu doar pe 8 septembrie, deoarece „Adormirea Maicii Domnului” reprezintă de fapt mutarea ei în ceruri, adică învierea și mutarea într-o altă viață.

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului.Tradiții, obiceiuri și superstiții în ziua sfântă

În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică fructe precum struguri şi prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se regăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească şi să ia boli, pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra ziua mare.

Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească alesul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

Nu se tunde părul. De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

O altă superstiţie legată de ziuaAdormirii Maicii Domnului pune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Sf. Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis să faci pe 15 august