Roboţii lucrează cot la cot cu angajaţii peste tot în lume. Aproape 800 de milioane de salariaţi vor fi înlocuiţi de roboţi până în 2030
În următorii zece ani, sute de mii de oameni vor fi înlocuiţi de maşinării în baruri, restaurante, firme sau fabrici. România nu face excepţie de la această regulă.
Roboţii au ajuns să lucreze cot la cot cu angajaţii peste tot în lume. Şi nu sunt deloc puţini. În următorii zece ani, sute de mii de oameni vor fi înlocuiţi de maşinării în baruri, restaurante, firme sau fabrici. România nu face excepţie de la această regulă. Deja patronii s-au orientat spre softuri mai eficiente decât oamenii şi şi-au crescut producţiile.
Încet, fără să ne dăm seama, maşinăriile intră tot mai mult în vieţile noastre. Dacă până acum toată lumea le considera un ajutor, acum tot mai mulţi le văd ca pe o ameninţare.
Mai ales că pot face orice. De la calcule imposibile până la chiftele.
Ana Denisa Spurcaciu, coordonatoarea unei firme de catering: "Manual produceam 540 de bucăţi pe oră, cu acest echipament producem undeva la cinci mii de bucăţi pe oră."
În întreaga lume, în firme, în săli de operaţii, în restaurante sau fabrici, roboţii lucrează deja cot la cot cu alţi angajaţi.
Nu au nevoie de zile libere sau concediu, lucrează şi în weekenduri şi în general, n-au nicio pretenţie.
Aşa este şi robotul Dora, din Târgul Mureş. Caută pe internet 24 de ore din 24 candidaţii ideali pentru diverse job-uri.
După câteva minute, Dora poate contura un profil pe care îl trimite apoi angajatorului.
Dacă nu îl angajează, de exemplu, Dora înţelege că nu şi-a făcut treaba, şi continuă să îşi caute candidaţi şi recrutează, în continuare, pentru compania respectivă, până compania angajează.
Din luna martie şi până acum a făcut peste o sută de mii de interviuri online. Şi a ajutat peste opt mii de oameni să se angajeze.
Acum, şi un credit poate începe fără stresul în faţa ghişeului.
Specialiştii spun că este doar o chestiune de timp până când inteligenţa artificială va conduce lumea.
În unele ţări, roboţii lucrează deja ca barmani, chelneri sau în radioterapie. Doar în Marea Britanie, până în 2030, zece milioane de oameni vor intra în şomaj din cauza lor, arată statisticile. Ameninţarea există, însă, peste tot pe glob.
Simon Goslin, analist dezvoltare tehnologică: "Atunci când oamenii vor fi şomeri, întrebarea este ce vor face? Când internetul a apărut nimeni nu ştia exact ce oportunităţi de lucru va crea internetul şi uitaţi-vă la această conferinţă. Are loc datorită internetului! Aşa că poate fi o creştere uriaşă a numărului de job-urilor datorită roboţilor şi a job-urilor pe care nici nu ni le putem imagina încă! Dar cred că acele job-uri vor fi creative, nu cred că ar trebui să ne învăţăm copiii cum să memoreze lucruri."
Aproape 800 de milioane de angajaţi vor fi înlocuiţi de roboţi la nivel global până în 2030, arată studiile internaţionale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰