Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cercetător, despre incursiunea soldaţilor ucraineni în Kursk: "Cel mai izbitor eveniment de până acum"

Kremlinul a decretat stare de urgenţă în regiunea Kursk, situată la nord-est de graniţa Ucrainei, după ce trupele Kievului au reuşit să înainteze 10 kilometri pe teritoriul Rusiei. Soldaţii ucraineni au reuşit capturarea unor unităţi ale Moscovei şi au luat cel puţin 100 de prizonieri, iar noi am analizat întreaga situaţie cu Laurenţiu Pleşca, cercetător la Centrul Român de Studii Ruse. 

de Redactia Observator

la 09.08.2024 , 13:06

Forţele cecene care se aflau în zonă au reuşit să se retragă la timp. Ucraineni au reuşit să controleze şi un orăşel cu aproximativ 6 mii de locuitori. Ruşii aflaţi în regiunile alăturate au decis că este cel mai bine să se relocheze în alte localităţi mult mai îndepărtate de locul conflictului. Vladimir Putin a dat ordin ca fiecare refugiat să fie cazat într-un loc cât mai confortabil şi să primească 10 mii de ruble, bani de cheltuială. 

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de Laurenţiu Pleşca: 

- Este o veste care ne-a cuprins pe toţi cu mirare. Vedem că trupele ucrainene au reuşit să străbată zeci de km în interiorul Federaţiei Ruse şi cred că este cel mai izbitor eveniment de până acum, de la începutul războiului având în vedere ce se întâmplă în interiorul Federaţiei Ruse.

Vezi și

- Desigur, au mai fost şi alte atacuri pe teritoriul rus. Îmi amintesc în martie, tot în această zonă, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Totuşi, de data aceasta este o operaţiune a Ucrainei care se pare că este una gândită. 

Pe acelaşi subiect

- De fapt, Rusia a furnizat foarte puţine informaţii încercând să găsească cumva un echilibru între a evita panica care este acum la Moscova, dar şi a denunţa escaladarea. Această incursiune a Ucrainei în Rusia din cea de-a treia zi pare a fi un atac fără precedent care ar avea scopul să atragă resursele ruseşti din alte zone sau să submineze  moralul armatei ruse. 

- Această incursiune nu este o incursiune atât de mare, dar dacă este să observăm cifrele, observăm că sunt în jur de 1.000 de soldaţi ucraineni cu brigadele lor. Nu putem spune că este o operaţiune atât de mare încât să provoace o foarte mare panică la Moscova. Totuşi, această operaţiune cred că pregăteşte cumva un scenariu de o pace care este discutată în momentul de faţă şi cunoaştem cu toţii că atunci când cele două părţi îşi doresc să cucerească cât mai mult teritoriu vedem că până la alegerile din toamnă ale Statelor Unite, cele două părţi încearcă cumva să obţină o poziţie cât mai bună pe frontul din Ucraina.

- Totuşi, cred că această operaţiune nu este atât de mare încât să meargă mai departe de regiunea Kursk. Există mai multe zvonuri prin care această regiune este atât de importantă privind tranzitul de gaze pentru că de acolo sunt livrările de gaze în toată Europa. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi dus flori sau alte cadouri în prima zi de şcoală?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cercetător, despre incursiunea soldaţilor ucraineni în Kursk: "Cel mai izbitor eveniment de până acum"