Video Expert în spaţiul german, despre Klaus Iohannis: O persoană care declară că vrea toate funcţiile disponibile nu o să primească la sfârşit niciuna
Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene fragilizează poziţia Ursulei von der Leyen, tocmai în momentul în care echipa ei lucrează la o schimbare de imagine, care joi i-a adus un nou mandat. Noi am analizat întreaga situaţie cu Tudor Dan Ancuţa, consilier politic în Parlamentul Germaniei şi expert în spaţiul german.
Preşedinta Comisiei Europene insistă să fie cunoscută doar ca Ursula, care nu mai este un manger de criză foarte dur, ci o mamă şi o bunică grijulie, care nu doreşte decât ca familia ei să trăiască într-un bloc comunitar cât se poate de sigur. O deosebire dramatică faţă de anii tinereţii, când nu a ezitat să apeleze la ajutorul actorului Hugh Jackman, a cărui misiune a fost să o scoată dintr-un coş de gunoi.
Ulterior, Ursula von der Leyen a renunţat la simţul umorului şi a vrut să transmită imaginea unei doamne de fier, cât se poate de autodisciplinată şi care nu ezită să doarmă în sediul Comisiei Europene, mai ales dacă lucrează până târziu, în weekenduri.
Noi am analizat întreaga situaţie cu Tudor Dan Ancuţa, consilier politic în Parlamentul Germaniei şi expert în spaţiul german. Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii:
- Cred că pică prost decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în ceea ce priveşte posibila realegere a Ursulei von der Leyen în funcţia de preşedinte a Comisii Europene. Dar cred că decizia este una corectă şi una bună. Mai multă transparenţă este întotdeauna binevenită iar Ursula are şi metode care să atace această decizie, cred că nici nu va mai fi important. Aşadar, cred că acum, pe ultima sută de metri mai încearcă să mai dea nişte telefoane ca să îşi asigure numărul de voturi.
- Voluntar "Hellenic Rescue Team", despre soluţia găsită de Grecia pentru a ţine incendiile de vegetaţie sub control
- Paul Cozighian, despre situaţia din Franţa după alegerile parlamentare: "Este o nebunie întreagă"
- Corneliu Bjola, despre miza alegerilor din Franţa şi cum ar putea afecta România. "Toată lumea se teme"
- Nu cred că se mai schimbă nimic. Ursula von der Leyen a fost o preşedintă a Comisiei puternică, dar a fost şi o preşedintă a Comisiei care a reuşit să împace mai mult sau mai puţin pe toată lumea în afară de extremişti. A avut ceva de oferit tuturor de la Centru, celor trei grupuri poltice mari, care formează Coaliţia. Dar a avut ceva de oferit atât Grupului Verzilor, cât şi Grupului Conservatorilor a populiştilor de Dreapta. Aşadar, deşi, în campanie mai toată lumea a criticat-o, cred că acum realizează majoritatea că nu au neapărat o opţiune mai bună. Pe lângă asta, dacă ea pierde votul, nu mai exista un al doilea vot. Decizia se duce înapoi la şefii statelor şi la şefii de Guverne, care trebuie să scoată din joben o altă persoană care să preia funcţia şi asta înseamnă o renegociere a celorlalte funcţii, ceea ce o să fie complicat şi o să fie complicat mai ales din perspectiva acestor parlamentari care ar putea decide să nu o voteze. Ce cred ei că le-ar putea ieşi în plus din toată această situaţie? Dacă nu o votează pe ea, care e acel personaj, care vine în locul ei şi asigură mai multe beneficii?
- Dacă pică Ursula von der Leyen este definitiv un blocaj politic în Uniunea Europeană ceea ce ar fi o mare problemă, mai ales ţinând cont de ceea ce se întâmplă în SUA, la graniţă cu Ucraina. Nu cred că este momentul neapărat să intrăm într-o criză de genul acesta. Mai ales, o criză unde ne batem pe funcţii. Pentru că dă şi prost faţă de populaţie, faţă de ceilalţi politicieni, faţă de partenerii noştri, faţă de inamicii noştri. Arătăm neserios.
- Cred că liderii politici au capacitatea să găsească rapid pe altcineva, dar întrebarea este dacă acel altcineva ar găsi şi el apoi voturile în Parlamentul European pentru că ajungem în aceeaşi problemă. S-ar putea să le găsească doar pentru că este presiunea mai mare, dar în principiu nu cred că are nimeni nimic de câştigat din asta. Mai ales cei care sunt marii critici ai ei, cred că nu văd nici ei un mare câştig în a i se opune.
- Personal, nu cred că poate să fie Klaus Iohannis pentru că o persoană care declară că vrea toate funcţiile care sunt disponibile de pe piaţă, nu o să primească la sfârşit niciuna. A încercat la NATO, a încercat cu Consiliul, acum cu Comisia. (...) Profilul cu siguranţă îl are, are două mandate la activ, este preşedintele unei ţări europene, este preşedintele unei ţări din Est. Profilul îl are, dar nu ştiu dacă are susţinerea şi abilităţile de negociere ca să şi-o asigure.
- Detractori există tot timpul, pot să vina din propria familie politică, sunt oameni cu care nu te-ai înţeles în familia politică de acasă, sunt oameni care fundamental au impresia că ceea ce propui tu nu este bine, dar chiar şi aşa, Coaliţia ei are 401 eurodeputaţi. Ea are nevoie de 361 (...) şi cred că nu va fi greu să găsească aceste voturi.
- Eu nu cred că este neapărat un joc duplicitar, sunt subiecte diferite, într-o mare de subiecte politice discutate şi dezbătute. Verzii au avut pe subiectul acela cu contractele vaccinurilor interesul la mai multa transparenţă, ea le-a oferit ce le-a oferit şi au câştigat în primă instanţă pentru că nici măcar nu este definitiv, dar nu cred că ăsta este singuru subiect la care se uită verzii şi nu cred că este singurul subiect la care se uită Ursula von der Leyen. Cred că verzii sunt foarte mulţumiţi de faptul că von i-a adus la masă, a fost prima care i-a adus la masă. Şi din nevoie i-a adus la masă, dar din deal-ul pe care l-a propus şi în general, faptul că i-a considerat un actor politic serios a fost un plus pentru ei şi nu văd de ce ar încerca să schimbe asta, chiar dacă au avut punctual subiecte pe care nu s-au înţeles.
Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰