Antena Meniu Search
x

Ce sunt alegerile primare în SUA. Momentele cheie în cursa prezidenţială din 2024

Alegerile prima sau primarele oferă alegătorilor posibilitatea de a alege dintre mai mulți candidați în cursa internă a unui partid. O tradiție a sistemului politic din SUA, primarele sunt considerate de mulți americani un instrument democratic special, prin care pot influența selecția la vârful politicii.

de Redactia Observator

la 23.01.2024, 15:05

Ce sunt alegerile primare în SUA
Ce sunt alegerile primare în SUA - Profimedia

Alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024, și vor fi cea de-a 60-a alegere prezidențială din istoria SUA. 

Ce sunt alegerile primare care se desfăşoară acum în SUA

În cele mai multe state americane au loc primare, în cadrul cărora se aleg delegații. Există trei tipuri de primare.

La cele „deschise” își pot exprima opțiunile toți alegătorii înregistrați din statul respectiv. Aceștia pot vota orice candidat. Spre exemplu, un republican poate vota la primarele democrate și invers.

Pe acelaşi subiect

La primarele "închise”, candidații dintr-un partid sunt votați doar de alegătorii înregistrați afiliați formațiunii politice respective.

Mai sunt și primarele „semi-deschise”, unde nu pot vota membrii înregistrați ai unui alt partid, dar pot vota independenții. Astfel de primare sunt în organizate în șase state, inclusiv în New Hampshire.

Potrivit Euractiv.ro, primarele sunt alegeri oficiale, unde votul alegătorilor este secret.

Ce importanţă au în cursa pentru preşedinţia SUA

În timp ce caucus-urile sunt organizate de filialele locale ale partidelor, primarele sunt organizate de guvernele statelor. 

Din 1972 startul este dat de caucus-ul din Iowa, urmat de primarele din New Hampshire – anul acesta pe 23 ianuarie.

Alegerile primare republicane de marţi din New Hampshire, deşi doar al doilea scrutin de pe calendarul electoral al Partidului Republican în vederea desemnării candidatului la prezidenţialele din noiembrie, nu duc lipsă de suspans. În timp ce va oferi o oportunitate pentru favoritul Donald Trump de a demonstra că poate fi de neoprit în marşul său către nominalizarea republicană, îi poate da, de asemenea, contracandidatei Nikki Haley o şansă de a arăta că Trump poate fi vulnerabil, relatează Reuters, citată de news.ro.

Iowa, un mic stat rural, este considerat reprezentativ din punct de vedere politic și demografic pentru SUA, chiar dacă este mai degrabă conservator, iar afro-americanii reprezintă doar 3,3% din populația sa. Câștigătorul din Iowa nu este neapărat cel care va fi nominalizat de partid.

În cadrul primarelor nu este ales în mod direct un candidat, ci delegați care mai târziu la convențiile naționale ale partidelor votează cu un anume candidat. Desemnarea delegaților este complexă și diferă de la stat la stat. Ce trebuie reținut: cu cât un stat are mai mulți locuitori, cu atât are mai mulți delegați.

Republicanii au folosit până nu demult principiul "winner-takes-all” - cel care câștiga primarele într-un stat lua toți delegații, dar acum fiecare stat poate stabili modul de distribuire a delegaților.

Pentru nominalizare e nevoie de o majoritate simplă: la democrați - 2.383 delegați din 4.764 la democrați, iar la republicani – 1.237 delegați din 2.472.

În afară de delegați, care trebuie să voteze un anume candidat, la democrați există și superdelegați. Aceștia pot vota ce candidat doresc la convenție. Superdelegați există și la republicani, într-un număr mult mai mic, fiind recrutați din cadrul Comitetului Național Republican.

Convențiile naționale, unde se anunță candidații fiecărui partid pentru funcția de președinte, dar și pentru cea de vicepreședinte, sunt adevărate show-uri. Ele se desfășoară pe durata mai multor zile.

Alegerile prezidenţiale din SUA au loc pe 5 noiembrie 2024

Alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024, și vor fi cea de-a 60-a alegere prezidențială din istoria SUA. Votanții vor alege un președinte și un vicepreședinte pentru un mandat de patru ani. Președintele în exercițiu, Joe Biden, membru al Partidului Democrat, participă pentru a fi reales. Predecesorul său, Donald Trump, membru al Partidului Republican, participă pentru a fi reales pentru un al doilea mandat, un mandat neconsecutiv.

Dacă Trump câștigă, va deveni al doilea președinte care să reușească acest lucru, după Grover Cleveland. Dacă atât Biden cât și Trump vor fi nominalizați de către partidele lor, ar fi primele alegeri prezidențiale care vor avea o rejucare după cele din 1956. Un număr de contracandidați pentru alegerile primare, de asemenea, și-au declarat candidatura pentru alegerile din ambele partide.

Câștigătorul acestor alegeri este programat să fie inaugurat pe 20 ianuarie 2025. Vor avea loc în același timp cu alegerile pentru Senatul SUA și Camera Reprezentanților a SUA; de asemenea, în mai multe state vor avea loc alegeri pentru guvernator și alegeri locale legislative.

Biden candidează la alegeri din cauza lui Trump

Preşedintele american Joe Biden dezvăluie că nu ar fi intrat în cursa electorală pentru un al doilea mandat, dacă Donald Trump nu ar fi candidat. 

"Dacă Trump nu ar fi candidat, nu sunt sigur că m-aş prezenta" în alegeri, a declarat preşedintele american Joe Biden, care va încerca să obţină al doilea mandat la prezidenţialele din 2024, notează AFP.

"Dar nu-l putem lăsa să câştige", a adăugat democratul de 81 de ani în timpul unei întâlniri cu donatori democraţi lângă Boston (nord-est), în legătură cu fostul preşedinte, în prezent marele favorit al primarelor republicane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Ce sunt alegerile primare în SUA. Momentele cheie în cursa prezidenţială din 2024