Antena Meniu Search
x

Bilanţul trist al Olimpiadei de la Tokyo: Patru medalii, doar 640 de milioane de lei investiţi

România a trimis peste o sută de sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokio. Patru medalii a obţinut delegaţia noastră, bilanţ poate neaşteptat de mic, având în vedere speranţele cu care ne-am uitat toţi spre Japonia. Este a doua olimpiadă la rând când obţinem o singură medalie de aur. Iar atmosfera dezolantă, lipsa spectatorilor şi lista nesfârşită a restricţiilor au transformat-o în olimpiada tristeţii.

de Redactia Observator

la 09.08.2021, 08:10

Bilanţul trist al Olimpiadei de la Tokyo: Patru medalii, doar 640 de milioane de lei investiţi

Dacă nu a fost olimpiada medaliilor pentru România, a fost totuşi una a revelaţiilor. La doar 16 ani, venit parcă de nicăieri, David Popovici a uimit lumea. Iar nataţia românească pare că revine la viaţă. 

David Popovici: "Faptul ca am fost la două sutimi de medalii mi-a arătat cât de strălucitor de viitorul".

Doar 640 de milioane de lei pentru o olimpiadă

640 de milioane de lei. Atât a alocat statul român pentru Olimpiada de la Tokyo. Cele mai "bogate" federaţii au fost cele cotate cu şanse la medalii: 80 de milioane pentru canotaj, 45 de milioane pentru atletism, 40 de milioane pentru gimnastică, lupte şi judo, 35 de milioane pentru scrimă. La un calcul simplu, cele trei medalii de la canotaj au costat, fiecare, 26 de milioane de lei, iar cea de la scrimă, 35 de milioane. 

Pe acelaşi subiect

Eduard Novak, ministrul Sportului: "Avem o medalie de argint foarte foarte scumpă, o medalie de argint istorică".

Canotajul condus de Elisabeta Lipă e singurul care ne-a adus aurul olimpic. 

Elisabeta Lipă, Federaţia Româna de canotaj: "Revenirea aceasta nu este întamplatoare. Trebuie să dai dovadă de curaj să îţi asumi nişte schimbări radicale, dar această strategie a dat rezultate".

Sporturile care ne-au făcut fericiţi la alte olimpiade, atletismul, gimnastica sau luptele, s-au întors cu mâna goală acasă. De la 20 de medalii de aur câştigate la Olimpiada din Los Angeles în 1984, România a ajuns la una singură. De pe locul 2 pe locul 46 în lume.

Ana Maria Popescu, campioană olimpică: "Dacă fiecare face pe bucăţica aia a lui mică ceva, o să ne mândrim şi noi ca şi Kosovo sau Filipine, cu aur olimpic".

Ungaria, 390 de milioane de euro

Cele 640 de milioane de lei cheltuite în patru ani înseamnă 130 de milioane de euro. Comparativ, Ungaria a investit în sport doar anul trecut 390 de milioane de euro. Rezultatul: locul 15 între natiuni, cu 20 de medalii: 5 de aur, 7 de argint şi 7 de bronz.

Elisabeta Lipă, Federaţia Româna de canotaj: "Tot sportul românesc are mare nevoie de ajutor".

România a luat aur la dublu vâsle feminin, iar argint la masculin patru rame fără cârmaci, dublu rame masculin şi spadă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Jocurile Olimpice de la Tokyo » Bilanţul trist al Olimpiadei de la Tokyo: Patru medalii, doar 640 de milioane de lei investiţi