Antena Meniu Search
x

Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, trimis în judecată în dosarul angajărilor la școala populară

Preşedintele Consiliului Județean Iaşi, Costel Alexe, a fost trimis în judecată în dosarul detașării lui Vlad Baba ca manager al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, la câteva ore după ce l-a angajat consilier.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 12.07.2022, 13:07

Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, trimis în judecată în dosarul angajărilor la școala populară
Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, trimis în judecată în dosarul angajărilor la școala populară - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Potrivit procurorilor DNA Iaşi, Costel Alexe este judecat pentru abuz în serviciu. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, pe 11 noiembrie 2020, Alexe, beneficiind de ajutorul lui Apetrei, ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale, detașarea lui Baba de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Alexe știa că respectiva numire nu îndeplinea condițiile legale, susține DNA.

Baba ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași în data de 11 noiembrie 2020 și tot la aceeași dată ar fi fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.

Ulterior, la datele de 10 martie 2021 și 7 iulie 2021, Costel Alexe ar fi dispus prelungirea detașării lui Baba Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere.

Pe acelaşi subiect

Ce persoane a trimis DNA Iaşi în judecată în dosarul angajărilor la şcoala populară

  • Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, sub aspectul săvârșirii a două infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată)
  • Radu Gabriel Apetrei, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii două infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),
  • Vlad Corneliu Baba, consilier IA la cabinetul președintelui Consiliului Județean Iași, detașat ca manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte din care una în formă continuată), instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de uz de fals.

„În același context, cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obține numirea definitivă pe postul respectiv a inculpatului Baba Vlad-Corneliu, președintele Consiliului Județean Iași Alexe Costel ar fi inițiat și elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condițiile de participare la concurs precum și componența comisiei. Precizăm că, la vremea respectivă, la nivelul Consiliului Județean Iași era deja în vigoare o hotărâre adoptată în anul 2020, care privea modalitatea de organizare și condițiile de participare la concursul de ocupare a postului menționat mai sus (concurs suspendat ca urmare a intervenirii stării de urgență și ulterior a stării de alertă). În urma modificărilor aduse în mod ilegal, inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi putut participa la concursul organizat în perioada iunie – iulie 2021, l-ar fi promovat, iar printr-o dispoziție a inculpatului Alexe Costel, din 10 septembrie 2021, ar fi fost numit pe funcția de manager al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași pe o perioadă de 5 ani. În demersurile sale, inculpatul Alexe Costel ar fi beneficiat de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel care, în calitatea menționată mai sus, ar fi întocmit documentațiile aferente emiterii dispozițiilor de detașare și de prelungire a acesteia și cele aferente inițierii și elaborării proiectului de hotărâre.

Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași în sumă totală de 143.587 lei, reprezentând suma remunerațiilor încasate de către inculpatul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar și vătămarea intereselor legitime ale celor două instituții ca urmare a numirii la conducerea școlii a unui manager care nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere”, arată DNA.

După obținerea postului, Vlad Corneliu Baba ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obținerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituției pe care o conducea.

Anterior, celelalte persoane implicate au încheiat cu procurorii anticorupție acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Consiliul Județean Iași și Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași au comunicat procurorilor anticorupție că nu se constituie părți civile în procesul penal.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

De asemenea, Alexe a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru luare de mită și instigare la delapidare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Justitie » Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, trimis în judecată în dosarul angajărilor la școala populară