Antena Meniu Search
x

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare, a anunțat luni DNA.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 20.06.2022, 16:31

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, trimis în judecată pentru luare de mită - Hepta/Mediafax/Remus_Badea

În același dosar, au mai fost trimse în judecată cinci persoane fizice pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și un fost director general al unei firme din siderurgie pentru dare de mită, delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

A cerut tone de tablă

Conform procurorilor, în 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede.

Pe acelaşi subiect

Procurorii susțin că bunurile, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea acestora se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

„Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice. În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-și crea un <alibi juridic> necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.)”, arată procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Justitie » Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, trimis în judecată pentru luare de mită