Antena Meniu Search
x

De ce a fost redusă pedeapsa lui Cristian Popescu Piedone în Dosarul Colectiv. "Dacă acarul Păun îi poate învia pe cei morți, sunt gata, eu tac"

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, în prezent edil al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare, jumătate din pedeapsa primită iniţial în Dosarul Colectiv. 

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 12.05.2022, 15:01

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul Colectiv
Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul Colectiv - Observator

Cristian Popescu Piedone a primit iniţial o pedeapsă de 8 ani şi 6 luni de închisoare în Dosarul Colectiv, însă Curtea de Apel a admis apelul primarului şi a înjumătăţit pedeapsa, la 4 ani închisoare cu executare.

În timpul procesului, judecătorii de la CAB au eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu de care era acuzat Piedone.

Potrivit deciziei instanţei, Piedone a fost condamnat la patru ani închisoare pentru o infracţiune de abuz în serviciu, în legătură cu autorizaţia emisă de Primărie pentru clubul Colectiv şi achitat pentru altă infracţiune de abuz în serviciu.

"În temeiul art.297 alin.1 C.pen. raportat la art.132 din Legea nr.78/2000, condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. În baza art.72 Cp deduce perioada reţinerii şi arestării preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015. În temeiul art.16 alin.1 lit. b teza I C.pr. pen. achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Noran Prompt SRL), fapta nefiind prevăzută de legea penală", se arată în decizia instanţei.

Pe acelaşi subiect

Sentinţe finale în Dosarul Colectiv

  • Cristian Popescu Piedone - 4 ani cu executare
  • Alin George Anastasescu (patron club) - 11 ani și 8 luni cu executare
  • Costin Mincu (patron club) - 8 ani cu executare
  • Paul Gancea (patron club) - 6 ani și 4 luni cu executare
  • Viorel Zaharia (pirotehnist) - 6 ani și 10 luni cu executare
  • Marian Moise (pirotehnist) - 6 ani și 10 luni cu executare
  • Cristian Niţă, Director firme artificii - 2 ani si 6 luni 
  • Antonia Radu (pompier) - 8 ani și 8 luni cu executare
  • George Matei (pompier) - 8 ani și 8 luni cu executare

Cristian Popescu Piedone a declarat joi, în ziua sentinței în dosarul Colectiv, că el și-a ispășit pedeapsa în acești 7 ani „nevinovat”. „Dacă acarul Păun îi poate învia pe cei morți, sunt gata, eu tac.  Eu pedeapsa mi-am trăit-o acum în cei 7 ani, nevinovat. Nu știi ce înseamnă să nu te poți bucura de ziua de mâine. Să-mi arate mie un politician din România asta că e fată mare. Nu e nimeni fată mare, dar vreau să răspund pentru ce fac, nu pentru ce n-am făcut. Astăzi justiția își va spune cuvântul”, a susținut Piedone.

Filmul tragediei din Colectiv

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". La ora 22.32, în timpul concertului, izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul - 64 de morţi. 

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Justitie » De ce a fost redusă pedeapsa lui Cristian Popescu Piedone în Dosarul Colectiv. "Dacă acarul Păun îi poate învia pe cei morți, sunt gata, eu tac"