Antena Meniu Search
x

Video Elena Udrea a apelat la unul dintre cei mai buni avocaţi din Bulgaria, care este şi politician. Ce i-a spus fostul ministru despre "dosarul Gala Bute"

Elena Udrea a ajuns după gratii în Bulgaria şi va rămâne acolo cel puţin până mâine. Procurorii din ţara vecină i-au extins mandatul de arestare cu încă 72 de ore si va fi audiata sâmbătă de judecătorii care decid o extrădează sau nu. Elena Udrea a fost adusă şi azi în faţa instanţei, dar pentru că nu s-a găsit un translator la timp, procesul a început cu o amânare. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 08.04.2022, 19:40

Vezi și

Machiată discret, îmbrăcată în haine de firmă, dar în adidaşi în loc de nelipsiţii pantofi cu toc, cu mâinile încrucişate strâns, după o noapte în arest, Elena Udrea a fost adusă de poliţiştii bulgari la audiere. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Dincolo de această uşă este Elena Udrea care stă faţă în faţă cu judecătorul. Şi-a luat şi apărător unul dintre cei mai buni avocaţi din Bulgaria care este totodată şi politician local. 

Judecătorii ar fi trebuit să discute mandatul de arestare emis de Ministerul Afacerilor Interne şi să decidă dacă va fi predată justiţiei de la noi. Însă Elena Udrea n-a avut translator, aşa că şedinţa de judecată s-a amânat

Albina Aneva-Tomova, avocata Elenei Udrea: Elena Udrea nu a spus nimic pentru că documentele nu sunt traduse. Nu avem translator din limba bulgară în limba română. Cazul a fost amânat pentru sâmbătă, timp în care vom găsi un translator. Am vorbit cu ea. Ea nu ştie nimic. Atunci când a plecat din România nu exista nicio sentinţă definitivă împotriva ei. 

Pe acelaşi subiect

Flmul arestării Elenei Udrea în Bulgaria

Audierea se va relua mâine la ora 14.00. Până atunci, Elena Udrea va mai petrece o noapte în arest. Este a treia ţară în care doarme în penitenciar, după România şi Costa Rica. Aventura Elenei Udrea în ţara vecină a început ieri. Fostul ministru a fugit din România cu două ore şi jumătate înainte de sentinţa instanţei supreme. A trecut de Vama Giurgiu după ora 11.

În grabă, Elena Udrea a plecat nepregătită: maşina în care se afla nu avea asigurare RCA. Avea însă şofer. Un bărbat în vârstă de 49 de ani pe care l-a mai angajat în trecut. Fostul ministru a acordat atenţie şi outfit-ului. A plecat din ţară în pantofi cu toc şi într-un tricou Gucci. Fetiţa ei şi iubitul au rămas în România. 

Albina Aneva-Tomova, avocata Elenei Udrea: Mi-a spus că are o fată mică şi o familie. Îi voi contacta familia. 

Potrivit surselor Observator, fostul ministru a aşteptat verdictul la Sofia şi de acolo a încercat să fugă în Grecia. A fost dată însă în urmărire internaţională şi, cu ajutorul camerelor de supraveghere de pe şoselele din Bulgaria, poliţiştii au prins-o înainte să treacă graniţa. 

ReporterCât credeţi că vor dura procedurile?

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: Este greu de spus, dar nu pot dura foarte mult pentru că mandatul european de arestare este un instrument menit să urgenteze aceste proceduri.

La şapte ore de la fuga din ţară, Elena Udrea a fost prinsă în vama Kulata. 

Siika Mileva, purtătoare de cuvânt procuratura Bulgariei: În jurul orei 18.30, la punctul de control de la graniţă a fost reţinută o cetăţeană din România şi s-a constatat că este Elena Udrea, fost ministru al turismului din România condamnată pentru fapte din anii 2010 - 2011. 

Elena Udrea nu credea că va fi condamnată

Cu o seară înainte de sentinţă, Elena Udrea era relaxată, a povestit pentru Observator Cornel Tăbăcaru. Omul de afaceri este prieten bun cu Elena Udrea şi a ajutat-o în perioada în care s-a refugiat în Costa Rica. 

Cornel Tăbăcaru, om de afaceri: Eu aseară am vorbit cu ea maxim 5 minute. A zis şi ea trei vorbe "nu ştiu, nu cred, tu ştii că nu am făcut nimic". I-am spus Eleno, te văd prea relaxată, eu n-aş fi aşa relaxat, nu ştiu ce ai făcut tu, ce n-ai făcut nu e treaba mea, conjunctura din punctul meu de vedere în clipa asta nu îţi e favorabilă. 

Fostul ministru ar fi sperat însă până în ultima clipă într-un verdict favorabil ei. Elena Udrea îşi concediase avocatul şi la începutul acestui an l-a angajat ca apărător pe fostul ministru al Justiţiei. Imediat după sentinţă, Tudorel Toader a ţinut să precizeze, pe Facebook, că nu el a formulat contestaţia în anulare cerută de Elena Udrea, ci fostul ei avocat. 

Ce opţiuni are Elena Udrea în Bulgaria

Elena Udrea nu s-a întors în penitenciarul în care a fost reţinută azi noapte de poliţiştii bulgari. 

Această decizie pe care o vor da magistraţii, cel mai probabil mâine, nu va fi una definitivă. Are timp trei zile să depună contestaţie la un tribunal superior, la Sofia, sau poate să meargă pe o altă cale, să ceară azil politic, aşa cum a procedat şi în Costa Rica.

Atunci s-ar începe un proces de extrădare pe numele ei. Iar lucrurile s-a putea prelungi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Justitie » Elena Udrea a apelat la unul dintre cei mai buni avocaţi din Bulgaria, care este şi politician. Ce i-a spus fostul ministru despre "dosarul Gala Bute"