Antena Meniu Search
x

Începe procesul sindicalistului Ion Rădoi. Cum ar fi şantajat miniştri pentru magazinele de la metrou

Curtea de Apel Bucureşti a dispus joi începerea judecării pe fond în dosarul în care Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea influenţei şi şantaj, relatează Agerpres

de Redactia Observator

la 06.07.2023, 19:15

Începe procesul sindicalistului Ion Rădoi. Cum ar fi şantajat miniştri pentru magazinele de la metrou
Ion Rădoi - Hepta

Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia depusă de Ion Rădoi şi a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti prin care s-a constatat legalitatea sesizării instanţei şi a rechizitoriului întocmit de procurori.

În dosar mai este judecată Elena Claudia Minea, administrator al unor societăţi comerciale, iar preşedintele USR, Cătălin Drulă, este parte vătămată în proces, în calitate de fost ministru al Transporturilor.

Cum ar fi şantajat Ion Rădoi miniştri pentru magazinele de la metrou

Dosarul are ca obiect modul în care Rădoi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea de lider sindical pentru a obţine foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 - iulie 2021.

Pe acelaşi subiect

În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea - Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou care se pretau la organizarea de activităţi comerciale, în scopul obţinerii de profit.

În realitate, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat.

Drept exemplu, mai spun anchetatorii, unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiţii, menţionează DNA, invocând existenţa unui litigiu cu Metrorex, Sindomet Servcom SRL ar fi refuzat să predea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei.

"În perioada septembrie 2017 - septembrie 2018, inculpatul Ion Rădoi, în calităţile menţionate mai sus, ar fi acţionat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participaţiune. Ulterior, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, Rădoi s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale, ce funcţionau ilegal din luna septembrie 2018. În unele dintre activităţi, Ion Rădoi ar fi beneficiat de sprijinul celeilalte inculpate", indică DNA.

Pentru a-i determina pe reprezentanţii decizionali, miniştri succesivi ai Transporturilor care aveau dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în AGA pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL, secretari de stat şi reprezentanţi ai Metrorex, ca şi reprezentanţi decizionali în cadrul Consiliului de Administraţie al Metrorex, să ajungă la o soluţie favorabilă intereselor sale, Ion Rădoi ar fi recurs la mijloace nelegale, în afara dialogului social legal, între care:

  • constrângeri prin ameninţări cu dezvăluiri a unor fapte compromiţătoare, care în realitate nici nu s-ar fi întâmplat;
  • exercitarea de presiuni sociale asupra miniştrilor succesivi în funcţie prin folosirea şi angrenarea angajaţilor în greve şi proteste nelegale;
  • mobilizarea salariaţilor prin răspândirea de informaţii false privind concedierea şi nepunerea în circulaţie a trenurilor din lipsă de personal, oprirea circulaţiei în afara unui cadru onest şi de bună-credinţă cu partenerii sociali;
  • înregistrări ale discuţiilor cu partenerii sociali - reprezentanţi ai ministerului (miniştri, secretari de stat) şi ai Metrorex (directori, membri CA, membri AGA), fără a le aduce la cunoştinţă acest fapt, înregistrări deţinute de inculpat ca un mijloc de control.

Conform DNA, Rădoi nu ar fi acţionat de o manieră legală, în scopul apărării drepturilor sindicaliştilor, ci punând presiune socială şi politică asupra unor miniştri astfel încât acesta să îşi protejeze interesele financiare, prin nedesfiinţarea spaţiilor comerciale de la metrou.

Sindicaliştii de la Metrou discutau pe net angajarea unor "racheţi ucraineni"

Mai mult, spun anchetatorii, acesta şi-ar fi folosit autoritatea şi în raporturile cu ceilalţi lideri şi membri de sindicat, pentru a-i determina să nu respecte ordinul/dispoziţia directorului general al Metrorex - ameninţări cu realizarea unor liste cu angajaţii care nu îl sprijină în acţiunile sale pentru a nu mai beneficia de drepturi sindicale: bilete concediu la Zamora, Caraiman (Buşteni) şi la mare, ameninţări cu efectuarea unor liste de angajaţi pentru a fi daţi afară din sindicat şi de la locul de muncă în situaţia în care directorul ar pleca din funcţie, ameninţări cu divulgarea înregistrărilor pe care le deţine, ameninţări cu procese.

"La 25/26 martie 2021, Ion Rădoi l-ar fi constrâns pe ministrul Transportului şi Infrastructurii să acorde în continuare firmei SC Sindomet Servcom SRL drepturile de a folosi spaţiile comerciale ocupate în mod abuziv, în scopul de a dobândi în mod injust foloase patrimoniale pentru Sindomet Servcom şi pentru comercianţii de la metrou. Constrângerea ar fi fost exercitată prin ameninţări cu întreruperea circulaţiei metroului, prin iniţierea şi organizarea unui protest ilegal/a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în AGA) să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile de către Sindomet (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situaţiei din perioada anterioara 2018-2021)", se precizează în documentul trimis pe masa judecătorilor.

DNA informează că, prin faptele descrise, s-ar fi generat următoarele foloase necuvenite pentru Sindomet Servcom, care ar fi dobândit, în afara unui cadru legal contractual, venituri de peste 10 milioane lei (10.391.843 lei) pentru societate şi pentru comercianţi ca urmare a exploatării spaţiilor comerciale după expirarea contractului de asociere şi pentru o firmă controlată de fiul lui Ion Rădoi - venituri de 86.400 euro fără TVA din subînchirierea a unui spaţiu situat într-o staţie de metrou unui retailer (după septembrie 2018 şi până în 2021).

În rechizitoriul trimis în instanţă, se arată cum sindicaliştii de la Metrou, apropiaţi de liderul Ion Rădoi, au discutat în martie 2021, pe un grup de WhatsApp, despre mai multe "idei" pentru a rezolva conflictul cu fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, la un moment dat fiind pusă în discuţie angajarea unor "racheţi ucraineni".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi cumpărat vreodată jucării second hand copilului dumneavoastră?
Observator » Justitie » Începe procesul sindicalistului Ion Rădoi. Cum ar fi şantajat miniştri pentru magazinele de la metrou