Antena Meniu Search
x

Cum încercau oamenii lui Ion Rădoi să scape de ministrul Transporturilor şi directorul Metrorex: ”Cât costă niște rakeţi d-ăia? Punem preț pe 2 capete, Drulă și directorul”

În câteva extrase din rechizitoriul procurorilor DNA trimis la instanță şi obţinute de Observator este detaliată implicarea lui Ion Rădoi în organizarea grevei generale de la metrou din martie 2021.

de Redactia Observator

la 16.05.2022, 13:43

Cum încercau oamenii lui Ion Rădoi să scape de ministrul Transporturilor şi directorul Metrorex: ”Cât costă niște racheţi d-ăia? Punem preț pe 2 capete, Drulă și directorul” - Hepta/Mediafax/Alexandru_Dobre

Potrivit procurorilor, “folosindu-se de influența și autoritatea sa de lider de sindicat, Rădoi Ion a inițiat și organizat declanșarea protestului ilegal de la metrou, în sensul că acesta a stabilit liniile directive pentru oprirea activității, lăsând sarcini de coordonare celorlalte persoane cu linie de conducere pe linie sindicală, martori în cauză, Popescu Iulian, lider tineret, Herda Florin, Dan Vasile, Ene Marian (”Lile”) și care, potrivit indicațiilor lui Rădoi Ion, puteau aduna oameni de pe linilie de serviciu unde lucrau.

Măsuri de precauţie

Pentru a nu fi descoperită implicarea lui în inițierea, pregătirea și organizarea protestului ilegal de întrerupere a activității, Rădoi Ion și-a luat măsuri pentru a nu fi asociat cu pregătirea și organizarea acțiunii de înterupere ilegală a circulației trenurilor:

- a susținut că a intrat în concediu de odihnă, Biroul executiv al USLM luând la cunoștință că Rădoi Ion este în concediu de odihnă începând cu 22.03.2021, fără a fi precizată perioada exactă, până când ar fi fost în concediu de odihnă; înscrisul prin care Biroul Executiv ia la cunoștință de concediul președintelui USLM a fost descoperit cu ocazia percheziției informatice a mijlocului de stocare a datelor informatice ”USB90” ridicat de la USLM, având data ultimei modificări 23.03.2021;

Pe acelaşi subiect

- a dat dispoziție ca ceilalți lideri de sindicat de la USLM, printre care martorul Artimon Marian, să nu fie prezenți la sediul USLM în data de 24 și 25 martie 2021, pentru a nu crea suspiciuni privind implicarea sindicatului în organizarea protestului;

- a dat dispoziție să nu se comunice mesaje de grevă, pentru a nu fi descoperiți, mobilizarea urmând a se face de ”liderii” din linia a 2 a si a 3 de sindicat, martorii Popescu Iulian, Dan Vasile, Herda Florin, Ene Marian, care aveau în subordine oameni pe linia de muncă; de altfel, în mesajele de mobilizare transmise pe whatsapp aceștia au comunicat codat folosind cuvinte ”la cafea”, ”la mutat dulapuri”, pentru a se aduna în subteran la sediul sindicatului.

Apropiaţii şi membri ai sindicatului, preţ pe capetele lui Drulă şi Paraschi

Procurorii au descoperit şi implicarea apropiaților lui Ion Rădoi sau membri ai sindicatului care au pledat inclusiv la punerea „unui preț pe capetele” ministrului Drulă și a directorului Metrorex, Ștefan Paraschiv.

„În cadrul acestui grup au fost vehiculate mai multe idei pentru a pune capăt nemulțumirilor:

-o idee vehiculată de Cozonac Cristian fiind de ”a pune preț pe capetele lui Drulă și Paraschiv, prin angarea unor racheți ucrainieni, ”ceva de calitate”, care să fie plătiți în urma donațiilor celor 5000 angajați -fiecare câte 1000 lei”, urmând a fi strânsă suma de 1 milion euro”: ”hai pe ei”...”cât dreaq costă niște racheti d-aia ucraineni?” ...”hai naiba să punem preț pe capetele lor”...”5000 de angajați dacă donează fiecare 1000 lei...facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate”...”punem preț pe 2 capete...drulă și directorul... si-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace”...”păi altfel nu se mai poate.ajungem la disperare.”...”da-i în morții lor...”

-altă idee vehiculată de un angajat Metrorex (NicuMTX) era acea a ”opririi din circulație a ”trenurilor de către mecanicii de tren, ca semn de protest pentru că li se taie salariile, a unei greve spontane pentru a nu fi acuzat sindicatul, mecanicii neputând fi dați afară ca urmare a protestului deoarce nu ai pe cine să angajezi în loc, iar pentru a-i mobiliza, urmând să fie dată în presă și înregistrarea discuției directorului Paraschiv cu Rădoi Ion din 18 martie 2021: ”cum ar fi ca în semn de protest mecanicii refuză să mai iasă cu trenurile în circulație pentru că au fost amenințați că li se taie din salariu.”...La o grevă spontană nu poate fi acuzat sindicatul...mecanicii nu pot fi dați afară deoarce nu ai pe cine să angajezi în loc...”așa o (...cuvânt obscen...) și Drulă cu amenințările.”...”Avem și înregistrarea care poate să apară în presă.”, se arată în rechizitoriu.

Presiuni la PNL pentru oprirea lui Drulă

Ion Rădoi, fostul lider al sindicatului de la metrou, i-a cerut lui Ludovic Orban, la acea vreme preşedinte PNL şi unul dintre liderii coaliţiei de guvernare, să-l oprească pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, din acţiunea de demolare a spaţiilor comerciale de la metrou, mai arată rechizitoriul DNA. Însă Ludovic Orban, deşi i s-a adresat lui Rădoi cu apelativul ”El Maximo” şi a avut discuţii amicale cu acesta, nu a intervenit la Drulă.

LUDOVIC ORBAN: El Maximo!

RĂDOI ION:Ei, o juma' de Maximo, față de Marele Președinte la pătrat!

LUDOVIC ORBAN:Ce faci?

RĂDOI ION:Ce să fac? Iată că...hm, cu ale mele, cum se văd așa, de la distanță. Și mai mă uit și la ale tale, că pentru mine LUDOVIC ORBAN va rămâne prieten toată viața!

LUDOVIC ORBAN:Păi, normal!

RĂDOI ION:Și...cred,cred că trebuie să dăm puțin ochi-n ochi... că nu, mai...nu știu, să mai contăm puțin, că nu-mi place ce vor oamenii ăștia.

LUDOVIC ORBAN:Îhî.

RĂDOI ION:Și care m-am întâlnit cu el la ușă când Președintele la pătrat a împlinit 58 de ani, eu eram...A venit, m-a bătut pe umăr la ușă acolo, că eu eram în hol.

LUDOVIC ORBAN:Da...?

RĂDOI ION:Că acolo o...așa, o nuanță, o atenție am trimis-o la partid, că puteam așa...

LUDOVIC ORBAN:Mersi!...[neinteligibil]...

RĂDOI ION:Ei...în fine! Nu-i nicio problemă! Nicio problemă!

LUDOVIC ORBAN:Îhî! Nu fi supărat!

RĂDOI ION:Și...

LUDOVIC ORBAN:...[neinteligibil]...

RĂDOI ION:...că vrea el o întâlnire tete-a-tete. Zic:”Acum, după atâta vreme vrei tete-a-tete?! ”, zic: ”Hm...după ce spune președintele!”

LUDOVIC ORBAN:Îhî.

RĂDOI ION:Și așa s-a încheiat. Și acum, chiar dacă vorbim la telefon, dar trebuia să transmit mesajul ăsta. Și îl întreb pe președinte la pătrat când...când ne putem întâlni?

LUDOVIC ORBAN:Săptămâna viitoare, marți sau miercuri...[neinteligibil]…

RĂDOI ION:Pentru câteva, pentru câteva minute, nu trebuie...Că nu ne trebuie…

LUDOVIC ORBAN:Da, mă, săptămâna viitoare, marți sau miercuri!

RĂDOI ION:Bun! Hai!

LUDOVIC ORBAN:Îhî. Dă-mi un semnal dimineață...

RĂDOI ION:Să fie când, în jur de prânz, așa? Da? De dimineață?

LUDOVIC ORBAN:Da, dimineață dă-mi! Eu sunt, de la 08:00 plec de-acasă.

RĂDOI ION:Am înțeles.

LUDOVIC ORBAN:Dă-mi un telefon când sunt în mașină și stabilim, da?

RĂDOI ION:Am înțeles, Presidente! Așa rămâne!

LUDOVIC ORBAN:Te îmbrățișez, CORNEL!

RĂDOI ION:Toate cele bune, o seară bună! Numai bine!

LUDOVIC ORBAN:Toate bune! Pa! Pa!

De asemenea, Ion Rădoi a trimis un om de încredere la o întâlnire cu deputata Violeta Alexandru, la acel moment lider al PNL Bucureşti.”Scopul unei asemenea întâlniri, urmărit de Rădoi Ion și Minea Elena Claudia, fiind acela de a interveni prin șefa P.N.L. București Violeta Alexandru, ca Ludovic Orban să-l oprească pe ministrul Drulă Cătălin din demersurile privind desființarea spațiilor comerciale de la Metrou”, arată procurorii DNA.

Însă, până la urmă, nici Ludovic Orban,nici Violeta Alexandru „nu au intervenit la Cătălin Drulă pentru a-i cere stoparea acțiunilor de desființatre a spațiilor comerciale de la metrou”, fapt confirmat chiar de Cătălin Drulă, arată procurorii DNA.

Documente: extrase.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Justitie » Cum încercau oamenii lui Ion Rădoi să scape de ministrul Transporturilor şi directorul Metrorex: ”Cât costă niște rakeţi d-ăia? Punem preț pe 2 capete, Drulă și directorul”