Antena Meniu Search
x

Video Ameninţări de tip mafiot şi întâlniri cu politicieni importanţi. Cum ar fi pregătit Ion Rădoi greva Metrorex care a blocat Capitala

Discuţii despre un posibil asasinat, întâlniri de taină cu oameni politici şi planuri puse la cale în subteran. Le găsim pe toate în dosarul blocării ilegale a metroului din primăvara trecută. Potrivit DNA, un angajat Metrorex ar fi propus ca directorul societăţii şi ministrul Transporturilor de la acea vreme să fie omorâţi. Liderul sindicaliştilor, în schimb, încerca să îi convingă pe cei de la putere şi din opoziţie să îl debarce pe Cătălin Drulă. 

de Redactia Observator

la 16.05.2022, 19:20

Vezi și

Iată cum îşi vorbeau Ion Rădoi, liderul sindicatului de la Metrou, și Ludovic Orban, la două luni după greva care a paralizat Capitala anul trecut și la o lună după ce a început scandalul demolării chioșcurilor de la metrou. Pregăteau o întâlnire:

  • Ludovic Orban: El Maximo! 
  • Ion Rădoi: Ei, o juma' de Maximo, față de Marele Președinte la pătrat!
  • Ludovic Orban: Ce faci?
  • Ion Rădoi: Ce să fac? Iată că ... Hmm, cu ale mele, cum se văd așa, de la distanță. Și mai mă uit și la ale tale, că pentru mine Ludovic Orban va rămâne prieten toată viața!
  • Ludovic Orban: Păi, normal! 

"În momentul în care era ministrul Transporturilor, obișnuia să mai îmi spună treaba asta. Era vorba cu "El Maximo President". Și mai mi-a zis "președinte la pătrat" că eram și sunt și la convenția sindicală națională a transportatorilor", a explicat Ion Rădoi, lider sindical Metrorex. 

"Cred că trebuie să dăm puţin ochi-n ochi ... Că nu, mai ... Nu ştiu, să mai contăm puţin, că nu-mi place ce vor oamenii ăştia", i-a cerut Rădoi lui Ludovic Orban, potrivit rechizitoriului DNA. Scopul ar fi fost înlăturarea sau oprirea lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor de atunci, spun procurorii. Şi angajaţii Metrorex au contribuit cu idei. Unul dintre ei ar fi făcut chiar un "apel la solidaritate" la colegii săi, pentru a strânge suficienţi bani încât să angajeze un asasin plătit, spun procurorii anticorupţie. Un milion de euro ar fi fost prețul propus pe capul ministrului dar și al directorului Metrorex de la acea vreme, Ștefan Paraschiv. "Hai pe ei! "Cât (…) costă niște racheți d-aia ucraineni?" / "5000 de angajați dacă donează fiecare 1000 lei... facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate." / "Punem preț pe două capete ... Drulă și directorul ... Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace", se mai arată în rechizitoriul DNA.

Pe acelaşi subiect

Cum ar fi pregătit Ion Rădoi greva Metrorex

"Am impresia că nici acei salariați ... Nu cred că ar fi făcut treaba asta. Poate că a fost o discuție între ei mai amicală. Nu numai că nu știam, dar eu în perioada respectivă eram în concediu. Și nici nu aveam cum să particip la astfel de discuții", explică însă Ion Rădoi. "Eu am afirmat de anul trecut că în această zonă a spațiilor de la metrou, a liderilor de sindicat și afacerilor lor avem de-a face cu o mafie", a declarat Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor. 

Cu o săptămână înainte de grevă, Ion Rădoi îl amenința pe directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv că va bloca circulaţia, se arată în rechizitoriu. "Cum ar fi ca în semn de protest mecanicii refuză să mai iasă cu trenurile în circulație pentru că au fost amenințați că li se taie din salariu." / "La o grevă spontană nu poate fi acuzat sindicatul ... Mecanicii nu pot fi dați afară deoarce nu ai pe cine să angajezi în loc." / "Așa o (...) și Drulă cu amenințările", dezvăluie stenogramele din rechizitoriu.

Ca greva să pară într-adevăr spontană, Rădoi a anunțat sindicatul pe 22 martie 2021 că intră în concediu. Și pe WhatsApp, mesajele despre grevă au fost interzise în rândul sindicaliștilor. În schimb, vorbeau codat: "la cafea" sau "la mutat dulapuri" fiind semnalul de adunare. Pe 26 martie 2021, planul a fost pus în aplicare.

Nereguli grave la metrou, în Bucureşti

Lista lungă a neregulilor de la metrou a început să iasă la iveală anul trecut. După ce sindicaliştii şi-au negociat salarii mărite în plină pandemie iar Metrorex a cerut o subvenţie-record de la stat, Cătălin Drulă a trimis corpul de control în subteran. Inspectorii au descoperit că spaţiile publicitare şi chioşcurile din subteran erau controlate de sindicat, care lua toţi banii de pe chirii. Peste două milioane de euro în doar trei ani, au calculat anchetatorii.

Acum o lună, preşedintele sindicatului de la metrou, Ion Rădoi, a fost trimis în judecată de parchetul anticorupţie. Urmează să fie judecat pentru trafic de influenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Justitie » Ameninţări de tip mafiot şi întâlniri cu politicieni importanţi. Cum ar fi pregătit Ion Rădoi greva Metrorex care a blocat Capitala