Antena Meniu Search
x

Tudor Gheorghe, amintiri despre relaţia cu Adrian Păunescu: "Certurile noastre porneau din prostii"

Au avut o relaţie năbădăioasă. De aceea şi acum puţină lume ştie că Tudor Gheorghe a pus bazele Cenaclului Flacăra, alături de Adrian Păunescu. Artistul a povestit cum a fost prima întâlnire a ceea ce avea să devină un fenomen cultural.

de Redactia Observator

la 20.02.2022, 23:20

  • Tudor Gheorghe face dezvăluiri interesante într-un nou episod "Legendele cu Dan Negru".

Tudor Gheorghe: Eu am început Cenaclul Flacăra. Asta se ştie mai puţin, dar nu contează. 

Dan Negru: Aţi copt Flacăra împreună cu Adrian Păunescu? 

Tudor Gheorghe: Da, da.

Dan Negru: Nu ştiam. 

Pe acelaşi subiect

Tudor Gheorghe: Păi dar nimeni nu ştie. De fapt, în '74, cred, a avut loc prima şedinţă a Cenaclului Flacăra. Cenaclul avea membri de onoare. Era Silvia Popovici, era Ioan Alexandru, erau multe personalităţi, nu îmi vin în minte toţi acuma. Ei bine! Îşi expusese pe perete Mărgineanu, pictorul, ultimele tablouri. A citit din ultimele poeme Ioan Alexandru. A debutat în Cenaclul Flacăra un băiat de la Tulcea, Dumitrescu, care a citit o poemă. Şi după aia am făcut cenaclul, am făcut dezbateri pe ... Cenaclul s-a încheiat cu Tudor Gheorghe cântând un cântec.

Dan Negru: Aia a fost, cum ar veni, prima întrunire Flăcara, nu? Fără public.

Tudor Gheorghe: Nu, nu. 

Dan Negru: Cum v-aţi despărţit de Păunescu? Ţineţi minte ultima întâlnire?

Tudor Gheorghe: Oh, eram în relaţii bune. Chiar eram în relaţii bune. Mi-a dat o ultimă carte de întâlnirea şi mi-a zis "Finuţule", că el aşa îmi zicea, "Finuţule". Certurile mele cu el porneau din prostii. Eram la Marea Neagră, aveam spectacol nu mai ştiu unde, şi ne-am împăcat acolo, în valuri, şi m-am dus seara la spectacol. M-am dus la Cenaclul Flăcara şi el zice "s-a întors printre noi marele Tudor Gheorghe". Atunci am ieşit pe scenă. Cântase Hruşcă şi Adrian Păunescu m-a luat la întrebări - "ai lipsit dintre noi în ultima vreme. Ai urmărit? Ce cântec ţi-a plăcut cel mai mult în această perioadă?". Şi eu zic "domne, ce cântă băiatul ăsta cu şi-a rupt taică-su mâna. Nu mai ţin minte exact cum e". El - "cum adică?". Eu - "Păi e unul care cântă cu şi-a rupt tata mâna". Cu greu i-a căzut fisa că eu mă refer la aia cu "sărut mâna tatăl meu". 

Dan Negru: Pfai, era poezia lui, "Rugă pentru părinţi", fenomenal.

Tudor Gheorghe: Da. Eu ştiam despre ce este vorba, dar aşa eram eu.

Dan Negru: Ah, aţi vrut să-i plătiţi o poliţă, ca de la oltean la oltean. 

Tudor Gheorghe: Da, bine, şi gata, iar n-a mai vrut să audă de mine. Iar n-am mai vorbit. Iar ne mai întâlneam doar din când în când. 

Legendele vor fi disponibile în fiecare luni pe Antena Play, https://antenaplay.ro/. De luni până vineri, momente ale interviului vor putea fi urmărite și în cadrul Observatorului de la ora 19.00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » 'Legende' cu Dan Negru » Tudor Gheorghe, amintiri despre relaţia cu Adrian Păunescu: "Certurile noastre porneau din prostii"