Antena Meniu Search
x

O profesoară a rămas fără mâini şi picioare, după ce s-a infectat cu o bacterie în timpul unei excursii: "Nu a avut cum să lupte, plecase la război fără soldaţi"

O profesoară de 51 de ani a rămas fără membre, după ce s-a infectat cu o bacterie în timpul unei excursii cu elevii ei. Femeia a ajuns în stare critică la spital, iar medicii au fost nevoiţi să-i amputeze şi mâinile şi picioarele pentru a-i salva viaţa. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 18.03.2024, 11:47

Sherri Moody a început să se simtă rău în timp ce se afla într-o excursie cu elevii ei. Nu s-a gândit însă prea departe şi nu a băgat de seamă starea în care se afla, gândindu-se că cel mai probabil doar a răcit.

Femeia a ajuns la spital, după ce simptomele s-au agravat

Câteva zile mai târziu, simptomele asemănătoare gripei s-au înrăutăţit. Sherri a devenit letargică şi avea febră mare. Începuse să vomite şi avea probleme cu respiraţia. În cele din urmă, în miezul nopţii şi-a trezit soţul şi l-a rugat să o ducă la spital.

"Nu am mai fost niciodată în viaţa mea la Urgenţe", a povestit profesoara de 51 de ani, originară din Houston, Texas, pentru Today. "Eram o femeie sănătoasă, în formă fizică bună. Mâncam corect, făceam sport".

Pe acelaşi subiect

Soţul ei, David, îşi aminteşte încă "şocul extraordinar de mare" în urma a ceea ce s-a întâmplat ulterior. Medicii i-au spus că are pneumonie dublă – o infecţie care afectează ambii plămâni, cauzată de bacteria streptococcus şi care a dus la sepsis.

"A trebuit să caut pe Google să aflu ce este sepsisul. N-am avut nici o idee. Suntem oameni destul de sănătoși", spune David Moody, 53 de ani. "Mi-am dat seama foarte repede că ne aflăm într-o situație gravă. Eram complet speriat."

Medicii nu știu dacă Sherri Moody s-a infectat cu bacteria streptococ în timpul acelei excursii, într-un parc de distracții, în aprilie 2023, sau dacă momentul a fost doar o coincidență, spune cuplul. Până la 87% dintre cazurile de sepsis pornesc de la infecțiile contractate de oameni la locul de muncă, la școală sau acasă, notează Sepsis Alliance. Chiar și o piatră la rinichi poate duce la sepsis.

La două zile după ce a mers la Urgenţe, rinichii și plămânii au început să cedeze, fiind o complicație a șocului septic, își amintește David Moody. Înrăutățirea situației a fost cauzată de medicamentele pe care Sherri Moody le luase pentru artrita reumatoidă înainte de a ajunge la spital. Medicamentul ameliorează simptomele tulburării autoimune prin suprimarea sistemului imunitar, ceea ce poate reduce capacitatea unei persoane de a lupta împotriva infecțiilor. Sherri Moody numeşte întâmplarea drept "furtuna perfectă".

"A fost ca și cum ar fi venit un uragan de categoria 5", adaugă David Moody. "Nu avea cu ce să se lupte. E ca și cum ar fi plecat la război fără soldați."

Medicii au plasat-o pe profesoară într-o comă indusă medical și i-au administrat un tratament puternic timp în care a fost itnernată la secţia de Terapie Intensivă. Totuşi, medicamentul a acţionat în detrimentul circulației la nivelul extremităților. În câteva zile, membrele ei au început să-și schimbe culoarea, își amintește soțul ei.

"Am văzut, literalmente, picioarele și mâinile soției mele murind", spune David Moody. "Erau negre și mumificate."

Când Sherri Moody a ieșit din comă, soţul ei a fost nevoit ăs-i dea o veste cruntă: medicii au reuşit să-i salveze viaţa, însă nu vor reuşi să-i salveze nici mâinile, nici picioarele. El a plâns în hohote, dar ea îşi aminteşte că a rămas uimitor de calmă. Picioarele i-au fost amputate sub genunchi în iunie 2023, iar brațele luna următoare. A fost externată şi a plecat acasă în august, după ce a petrecut patru luni în spital și o lună într-o unitate de reabilitare.

Sherri: "Aleg doar să fiu fericită"

Au existat multe complicații și intervenții chirurgicale ulterioare care au întârziat momentul în care a putut obţine proteze. O asistentă care îi schimbă pansamentele şi îi verifică rănile vine trei zile pe săptămână acasă şi e nevoită să meargă constant la medic.

Deocamdată, profesoara folosește un scaun cu rotile electric pentru a se deplasa şi o bandă pentru braţe pentru a putea folosi cuţitul sau fuculiţa, într-atât încât să poată mânca fără ajutor. Este frustrată că şi-a pierdut independenţa şi că nu-şi poate face plăceri simple, cum ar fi să facă prăjituri, dar se concentrează pe a rămâne pozitivă.

"Sunt foarte puternică mental", spune Sherri Moody. "Aleg doar să fiu fericită. Nu înseamnă că nu am o criză din când în când. Plâng doar puţin, nu o las să dureze mult."

"Este pur și simplu uimitoare. Am dus mai multe lupte", notează David Moody. "Tot ce s-a întâmplat a fost cumplit, a fost cel mai dificil lucru prin care am trecut vreodată în viața mea."

Va fi nevoită să mai treacă printr-o intervenţie chirurgicală care are ca scop repararea problemelor persistente, având cangrenă în zona rotulelor. Dacă operaţia nu va avea succes, medicii vor fi nevoiţi să-i amputeze picioarele până deasupra genunchilor, ceea ce îi scade șansele de a putea obţine şi folosi proteze. Cuplul încearcă să se bucure de orice strop de bucurie şi să lase deoparte toate problemele. Se bucură de altfel de un sprijin uimitor din partea comunităţii lor. Zeci de oameni s-au implicat şi au oferit ajutor familiei prin intermediul unei strângeri de fonduri dedicată lui Sherri Moody.

Împreună vorbim despre binecuvântările noastre. Vorbim despre lucrurile care merg bine în zilele noastre, în viețile noastre”, spune David Moody.

„Sunt mult mai puternică decât am crezut vreodată că sunt”, adaugă Sherri Moody.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Mapamond » O profesoară a rămas fără mâini şi picioare, după ce s-a infectat cu o bacterie în timpul unei excursii: "Nu a avut cum să lupte, plecase la război fără soldaţi"