Antena Meniu Search
x

Un tânăr din UK a mers la solar de cinci ori pe săptămână, timp de şapte ani. Medicii i-au mai dat 12 luni de trăit din cauza cancerului

Un tânăr de 23 de ani a dezvăluit că i s-au mai dat doar 12 luni de trăit după ce a început să folosească solarul pentru a fi „în rând” cu grupul său de prieteni.

de Maria Dogaru

la 13.08.2022, 18:23

Jak Howell, din Swansea, a încercat pentru prima dată bronzarea la solar la vârsta de 16 ani, înainte să înceapă să le folosească din ce în ce mai mult, ducându-se la ședințe de 18 sau 20 de minute de până la cinci ori pe săptămână, relatează Mirror.

Tânărul a apelat la solar pentru a se integra în grupul său de prieteni 

Tânărul a dezvoltat acest obicei periculos după ce a început să folosească solarul la vârsta de 16 ani, petrecând până la 100 de minute pe săptămână la ședințele de bronzare. În ciuda faptului că vârsta legală pentru a folosi solarul este de 18 ani, Jak a vrut să „fie în rând cu lumea”, deoarece prietenii lui mai mari începuseră să-l folosească.

Eram minor pentru când am început, ceea ce era foarte imatur și prostesc din partea mea, dar îl foloseam ocazional. În jur de 18 ani, am căzut în lacuna de a merge regulat la solar și cred că atunci când începi, îți este greu să mai opreși”, a declarat băiatul. 

Pe acelaşi subiect

Se spune că folosirea solarului înainte de vârsta de 35 de ani crește riscul de melanom,cea mai mortală formă de cancer de piele și cea pe care o are Jak, cu 87%. Dar el spune că saloanelor la care el mergea nu le-a păsat și  îl lăsau să folosească solarul, în ciuda faptului că era minor. 

În cel mai rău caz, Jak făcea sesiuni de 18 sau 20 de minute de până la cinci ori pe săptămână, în ciuda recomandărilor guvernamentale care spuneau că utilizatorii ar trebui să lase 48 de ore între sesiunile de bronzare.

Când Jak a găsit o pată mare pe spatele său i-a arătat o imagine medicului său de familie, i s-a ordonat să meargă direct la spital, unde alunița a fost îndepărtată și trimisă pentru a fi evaluată.

La doar câteva săptămâni mai târziu, în mai 2021, lui Jak i s-a spus că are melanom în stadiul 3 și i s-au dat 12 luni de trăit.

Dar peste un an mai târziu, lucrurile par promițătoare pentru Jak, care speră că va putea să scape de cancer pentru totdeauna, la sfârșitul acestui an. În timp ce două operații nu au reușit să eradice cancerul, chimioterapia i-a adus un colac de salvare.

Jak vrea să prevină alți tineri, pentru a nu-și pune viața în pericol

 „Așa faci când ești mai tânăr, vrei să fii în rând cu lumea. Faci toate aceste lucruri pentru a încerca să te încadrezi”, a spus Jak. 

Dar imaginându-și că ar putea trimite un mesaj variantei sale mai tinere, el a adăugat: „I-aș spune micuțului Jak să aibă încredere în sine și că nu trebuie să facă toate aceste prostii pentru a simți că se potrivește cu ceilalți”.

Acesta a vorbit cu curaj despre experiența sa pe TikTok, unde videoclipurile sale au adunat milioane de vizualizări.

Experții cred că 20 de minute sunt echivalente cu patru ore de stat la soare deoarece razele UV de la solar sunt mai puternice decât razele UV ale soarelui. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Mapamond » Un tânăr din UK a mers la solar de cinci ori pe săptămână, timp de şapte ani. Medicii i-au mai dat 12 luni de trăit din cauza cancerului