Antena Meniu Search
x

Un tată şi-a omorât fiul de doar doi ani pentru a se răzbuna pe fosta iubită din UK: "Era furios că se vedea cu altcineva"

Un bărbat și-ar fi ucis fiul de doar doi ani, într-un acces de gelozie și din răutate față de fosta iubită. Voia să o facă să sufere pentru că s-au despărţit, aşa că a decis să-i ia pentru totdeauna copilaşul.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 04.05.2022, 13:33

Julius
Un tată şi-a omorât fiul de doar doi ani pentru a se răzbuna pe fosta iubită din UK - Daily Record

Lukasz Czapla, în vârstă de 41 de ani, şi-ar fi omorât propriul fiu, pe Julius, în vârstă de doar doi ani, pentru a se răzbuna pe fosta parteneră. L-a împuşcat în cap cu un pistol, l-a înjunghiat cu un instrument asemănător unei frigărui şi l-a asfixiat cu o pernă. Bărbatul a recunoscut omorul, dar neagă faptul crima.

Procurorii susțin că presupusul ucigaș, Lukasz Czapla, era supărat pe fosta sa iubită, Patrycja Szczesniak și că această furie l-a motivat să-l ucidă pe fiul lor Julius. Crima oribilă a avut loc în locuinţa sa din Muirhouse, Edinburgh, în noiembrie 2020, relatează Mirror. Juriul a aflat în timpul procesului că acesta a vrut să se răzbune atunci când a aflat că femeia începuse o nouă relaţie amoroasă.

Bărbatul speră la o sentinţă mai scurtă 

Fostul tehnician IT în vârstă de 41 de ani este acuzat de uciderea copilului de doi ani, pe care l-ar fi împuşcat în cap cu un pistol, l-ar fi înjunghiat cu un instrument asemănător unei frigărui și l-ar fi asfixiat cu o pernă. El s-a oferit anterior să pledeze vinovat pentru omucidere din culpă, dar acest lucru a fost respins de instanţă.

Pe acelaşi subiect

În cadrul unei audieri la Înalta Curte din Edinburgh, marți, Alan Cameron, procuror, a declarat juriului că acuzatul a fost „motivat de furia față de Patrycja când și-a ucis fiul”.

După ce a făcut referire la detalii despre cum a fost ucis copilaşul și la o conversație între Czapla și prietenul său Wojciech Marchlewski, în care acuzatul a spus că îşi va „ucide” fiul, Cameron a spus juriului: „Nu ar trebui să aveți nicio îndoială pentru a-l condamna sub infracțiunea de omor pe baza acestor probe”.

Ultimele mesaje înainte de a-şi ucide copilul

Procurorul a recitit apoi o transcriere a unui apel telefonic între acuzat și prietenul lui, care a avut loc la câteva săptămâni după presupusa crimă. Include comentarii precum: „Am început să vorbesc singur pentru ea era atât de enervantă... de dragul lui, sunt atât de nervos... felul în care ea mă ignoră, într-adevăr. Mă enervează... Am fost atât de furios, cum poate ea să mă ignore pe mine?”

Anterior, instanța a primit ca probă mai multe mesaje text între cei doi părinți, trimise cu câteva ore înainte ca Julius să fie ucis, unde doamna Szczesniak ar fi menționat un nou partener. Când bărbatul a cerut mai multe informaţii despre „noul iubit” al acesteia, mama ar fi refuzat să comenteze. Au urmat apoi alte mesaje trimise de el, cu conţinut sexual, la care femeia nu a răspuns.

Un ultim mesaj pe care Czapla l-a trimis, înainte de a-și ucide fiul, a inclus: „Îl crești cu un alt tip, în curând va trebui să plătesc pensie alimentară”.

Procurorul a vorbit de asemenea despre dovezi anterioare care includ faptul că Czapla era paranoic şi credea că fosta iubită îl înşelase în primii trei ani ai relaţiei lor de şapte ani. Instanța a audiat probe de la trei psihiatri care au evaluat starea psihică a lui Czapla.

Concluzia medicilor psihiatri

Dr. Deborah Mountain, care l-a intervievat la câteva ore după ce Julius a fost ucis, a spus că acuzatul nu a arătat semne de boală mintală. Psihiatrii consultanți seniori, Dr Alexander Quinn și Dr. Khuram Khan, care l-au evaluat pe Czapla de mai multe ori, s-au ciocnit cu privire la unele diagnostice, dar ambii au fost de acord că acuzatul avea depresie, deși nu severă.

Adresându-se juriului, procurorul Cameron a spus că membrii trebuie să decidă dacă Czapla suferea sau nu de „responsabilitate diminuată” la momentul morții lui Julius, ceea ce ar putea reduce infracțiunea de la crimă la ucidere din culpă.

El a spus că acest lucru ar însemna că Czapla trebuia să fi „suferit de o anomalie a creierului care i-a afectat substanțial capacitatea de a-și controla comportamentul în momentul crimei”.

Dovezile au arătat că acuzatul a consumat alcool și a luat medicamente antidepresive în noaptea în care și-a ucis copilul, a auzit instanța. Totuşi, faptul că era beat nu poate echivala cu o problemă de natură medicală, au declarat medicii. Cu toate acestea, dacă cineva este în stare de ebrietate și are un fel de tulburare mintală care ar trebui să-i inhibe capacitatea de a-și controla comportamentul.

„Acuzatul a consumat voluntar alcool și droguri. Impulsul i s-a redus și a acționat pe baza emoțiilor sale și și-a ucis fiul pentru a se răzbuna pe ea (doamna Szczesniak). Depresia a jucat un rol minor și, cu siguranță, nu i-a afectat substanțial capacitatea de a-și controla conduita. Alcoolul și drogurile au făcut asta. Era furios pe fosta sa parteneră... într-un acces de furie a acţionat şi l-a ucis pentru a-și răni fosta parteneră, a declarat Cameron în faţa juriului.

Alcoolul, drogurile sau depresia

Domnul Cameron și-a încheiat discursul spunând că „responsabilitatea diminuată nu a fost dovedită”.

Iain McSporran QC, în apărare, a citit o opinie dată de dr. Quinn după ce a intervievat acuzatul pentru a treia oară în iulie 2021, timp în care Czapla a oferit o relatare „îngrozitoare” despre modul în care și-a ucis fiul.

Evaluarea doctorului Quinn, care a fost citită în instanță, este: „Se pare că boala depresivă a domnului Czapla a avut un rol substanțial în evenimentele care au dus la uciderea fiului său. Boala lui depresivă ar fi dus la o afectare substanțială a capacității domnului Czapla de a-și controla conduita.”

Cuvintele folosite de dr. Quinn, angajat de acuzare, susțin opinia experților profesioniști conform căreia au fost îndeplinite condițiile pentru diminuarea sentinţei. Lukasz Czapla și-a iubit fiul, pe Julius, a fost un tată grijuliu și iubitor - dacă era ceva, era supraprotector. Aș spune că uciderea lui Julius este pur și simplu de neconceput, este împotriva naturii, este total de neînțeles, dar poate fi înțeles. Nu este scuzat, dar înțeles. Acest tată iubitor și-a ucis fiul pentru că boala lui depresivă a avut un rol substanțial care a dus la a comite o crimă. Boala lui depresivă îi afectase substanțial capacitatea de a-și controla comportamentul”, a declarat McSporran în faţa juriului.

Bărbatul a pledat vinovat pentru alte nouă acuzații care includ conducerea periculoasă, deținerea de droguri și deținerea unei arme cu aer comprimat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Mapamond » Un tată şi-a omorât fiul de doar doi ani pentru a se răzbuna pe fosta iubită din UK: "Era furios că se vedea cu altcineva"