Antena Meniu Search
x

Pe litoral, borşul tradiţional de peşte concurează cu mâncărurile exotice

Nicio masă fără borş de peşte. Este deviza multor turişti pentru care un concediu pe litoral înseamnă să te bucuri de tot ceea ce are marea de oferit. Storceagul şi ciorba de perişoare de peşte sunt primele lor opţiuni, însă există şi variante mai exotice: supele cu scoici, creveţi şi calamari.

Vezi și

Nicio masă fără borş de peşte. Este deviza multor turişti pentru care un concediu pe litoral înseamnă să te bucuri de tot ceea ce are marea de oferit. Storceagul şi ciorba de perişoare de peşte sunt primele lor opţiuni, însă există şi variante mai exotice: supele cu scoici, creveţi şi calamari îşi fac loc tot mai des în meniurile restaurantelor. 

Munca la cherhana începe în zori. Până să vină peştele proaspăt din larg trebuie tăiate legumele. Sunt primele ingrediente aruncate în cazan şi în cantităţi impresionante.

Restaurantul se deschide la prânz. Mai sunt ore bune, în care peşti de toate soiurile sunt spălaţi, tranşaţi şi pregătiţi pentru fierbere. În meniul de astăzi avem storceag, ciorbă de perişoare din peşte şi borş tradiţional.

"Ciorba de storceag este făcută din sturion. Este dreasă cu ouă şi smântână", spune Margareta Socate, bucătăreasă.

Nu este singurul secret. Sorceagul, una dintre cele mai cerute ciorbe de la malul mării, este acrit cu oţet, nu cu borş. În compoziţie intră ardei şi ceapă, dar nu şi ţelină sau morcovi. După ce se pune peştele în oală, avem două ore de aşteptat până să se întrepătrundă toate aromele. Între timp, trecem la ciorba de perişoare.

"Se toacă exact cum se fac perişoarele din carne, aşa se fac perişoarele din carne de peşte", dezvăluie Margareta Socate.

Gustul este dat tot de bucăţile mari de peşte. La fel ca la borşul tradiţional, unde reţeta include tot ce poţi pescui din mare. Sunt şi secrete pe care bucătarii se feresc să le dezvăluie. Le poţi totuşi ghici în gustul perfect echilibrat. 

Crapii, somnul şi barbunii româneşti au concurenţă din mările calde. Mulţi clienţi au prins gustul preparatelor exotice în călătoriile lor şi cer acum reţete similare şi în restaurantele pescăreşti de pe litoral.

"Avem turişti care vin chiar şi săptămânal din locaţii cum ar fi Bucureştiul pentru a mânca această supă cu fructe de mare", spune Chef Mario Stoiciu.

Supa de fructe de mare este piesa de rezistenţă a bucătarului-şef Mario. Totul durează doar opt minute.

"Avem creveţi, avem ciuf de calamar, avem roşii, avem pătrunjel proaspăt, un sos al casei cu usturori şi pesto, lămâie", spune chef Mario.

Fructele de mare se călesc mai întâi cu usturoi şi sos pesto, iar vinul alb sec este secretul lor.

O supă de fructe de mare costă 36 de lei, iar borşul tradiţional se vinde cu preţuri între 18 şi 32 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri Mondene » Pe litoral, borşul tradiţional de peşte concurează cu mâncărurile exotice