Antena Meniu Search
x

Curs valutar

De ce spălatul noaptea poate fi premiat. Statul ne roagă să o facem gratis

Să nu folosiţi maşina de spălat seara şi nici aerul condiţionat să nu-l turaţi prea puternic! Recomandările de la Guvern, venite în perioada când sistemul energetic şi-a arătat slăbiciunile, i-au scandalizat pe mulţi români. Unii şi-au amintit chiar de „Epoca de Aur”, când primeau curent cu porţia.

de Lucia Cujbă

la 16.08.2024 , 14:56

Lucia Cujbă
Lucia Cujbă

Şi ministrul Burduja a încins spiritele, în plin cod roşu de caniculă: „dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşina spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00." 

Francezii sau spaniolii nu fac „bine” volutar. Sunt plătiţi

Dincolo de meme şi miştouri, aşa ar fi responsabil să facem. E un lucru de bun-simţ, care se întâmplă şi în alte ţări europene. Cu o diferenţă substanţială, însă! Francezii sau spaniolii nu fac voluntariat ca să ţină sistemul energetic în viaţă, sunt motivaţi financiar.

Articolul continuă după reclamă

Consumatorii din ţările dezvoltate din Vest au contoare smart şi opţiunea de a alege preţuri diferenţiate. Folosesc electricitate mai mult noaptea și la mijlocul zilei, când producția din surse regenerabile este mai mare. Reducerile sunt substanţiale.

În Franţa, de exemplu, tariful este cu 35% mai mic în orele cu consum redus. Adică, dacă spală între ora 18:00 și 21:00 – pe francezi îi costă 0.24€/kWh. Dacă programează maşina ziua, între 12:00 şi 17:00, sau noaptea, îi costă 0.18€/kWh. În felul acesta, nu se mai produce un vârf de consum seara, când prin reţele circulă energie foarte scumpă.

Spălaţi „smart” – statul vă datorează nişte bani

Şi românii ar putea plăti mai puțin pentru facturile la utilități, dacă ar avea contoare smart. La noi, prea puţini clienţi au astfel de dispozitive: 2,5 milioane din 8 milioane, adică 30%. Însă am putea începe cu cele existente, printr-un proiect pilot.

Pentru asta e nevoie de introducerea prin lege a tarifelor mai mici în intervalele când energia este ieftină. În plus, inşte campanii de educare a populaţiei sunt absolut necesare, pentru că măsura va fi privită, în primă fază, ca o constrângere. Ministerul a anunţat o primă întâlnire informală cu industria, dar, deocamdată, nu avem nimic concret. Doar o intenţie. Aşa că, înainte de a vorbi de responsabilitate, statul ar trebui să ne creeze infrastructura necesară ca să ne facă responsabili.

Tarifele diferenţiate zi-noapte ar rezolva parţial problema importurilor şi a preţurilor mari. Însă ce facem cu reţeaua electrică, veche și uzată? Peste 80% dintre liniile electrice au fost puse în funcțiune înainte de anul 1979. Unele dau chix din cauza consumului ridicat din zilele caniculare. Despre asta se vorbeşte prea puţin, iar riscul de pană majoră nu este de neglijat.

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Opinii » De ce spălatul noaptea poate fi premiat. Statul ne roagă să o facem gratis