Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Furtuna Ashley, între a fost și n-a fost

Simona Căpşună, meteorologul Observator, Antena 1, scrie despre controversa iscată ca urmare a avertizărilor emise de autorităţi: A fost sau n-a fost furtuna Ashley?!

de Simona Căpşună

la 30.09.2024 , 15:12

Simona Căpşună Simona Căpşună

La mijlocul săptămânii trecute se prefigura formarea unei furtuni puternice în zona Marii Britanii care urma să afecteze în primul rând Arhipelagul Britanic, precum şi Franţa, Spania şi Ţările de Jos. Din acest motiv, Institutul Met Office, a considerat că, pe modelul uraganelor, merită un nume și a botezat acest ciclon temperat, Ashley. Meteorologii spanioli, la rândul lor, l-au denumit Aitor, considerând că Peninsula Iberică va avea prima de suferit. Și a suferit. Am văzut cu toții imagini din zonele afectate. Furtuna a traversat toată Europa şi a lăsat în urmă multe pagube. Și România, cu imaginile recentelor inundații în minte, a așteptat cu sufletul la gură prognoza pentru țara noastră. 

Meteorologii ANM au estimat că, de sâmbătă până luni, vom avea ploi torenţiale ce putea da naştere la noi inundaţii, vijelii puternice şi ninsori la munte. De plouat, a plouat, vântul a fost puternic în zonele aflate sub cod galben, la munte a nins. Se putea și mai rău, dar așa a fost, din fericire, la noi. O furtună nu cu mult mai periculoasă decât altele. Dar riscul de inundaţii a fost considerat mare în estul ţării, mai ales pentru că acolo apele curgătoare au deja niveluri ridicate de la furtuna precedentă. 

După ce a traversat România de la vest la est, ciclonul a ajuns deasupra Mării Negre şi, prin rotaţia sa în sens invers acelor de ceasornic, va mai trimite ploi peste regiunile estice, va mai fi și vânt, iar pe crestele Carpaţilor Orientali şi Meridionali va mai ninge. O nouă serie de ploi va traversa ţara de la mijlocul acestei săptămâni, ceea ce este o veste bună pentru agricultori, deoarece în regiunile sudice încă este secetă de diverse grade, iar campania agricolă de toamnă este în pregătire.

Articolul continuă după reclamă
Simona Căpşună Like
Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Opinii » Furtuna Ashley, între a fost și n-a fost